Tgrt Haber
13 Haziran 2014 12:45

Çiçek, 'Bu duruma sessiz kalmayacağız'

TBMM Başkanı Çiçek, IŞİD militanlarının Musul Konsolosluğu'ndan kaçırdığı Türk vatandaşlarının serbest bırakılması gerektiğini belirterek, bu duruma sessiz kalınmayacağını bildirdi.

Çiçek, 'Bu duruma sessiz kalmayacağız'
TBMM Başkanı, cemil Çiçek, IŞİD, musul, konsolosluk, rehineler

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 5. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ortak dil, kültür, inanç, tarih ve değerleri paylaşan kardeş Türk devletleri arasındaki çok güçlü bağların her alanda daha da pekiştirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Köklü dostluk ve işbirliğinin sadece ikili düzeyde sınırlı tutulamayacağını vurgulayan Çiçek, bu nedenle Türk Keneşi, TÜRKPA, TÜRKSOY ve Türk Akademisi'nin kurulduğunu belirtti. Türkçe konuşan ülkeler arasındaki bu yoğun işbirliğinin önceleri hayal dahi edilemediğini kaydeden Çiçek, bugün gerek halkların gerek hükümetlerin tek bir millet olma bilinciyle, kader birlikteliği, kültür birlikteliği, tarih birlikteliği yaşamaya kararlı olduklarını vurguladı.
Yukarı Karabağ  ve işgal altındaki Azerbaycan toprakları konusuna da değinen Çiçek, bu sorunun en önemli gündem maddeleri arasında yer almaya devam ettiğini ve Kafkaslar'da yeniden kalıcı barışın tesis edilmesinin, işgalin sona ermesine, acıların dinmesine, bir milyondan fazla insanın tekrar yurtlarına dönmesine bağlı olduğunu vurguladı. Sorunun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi gerektiğini ifade eden Çiçek, "TÜRKPA olarak Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tek vücut olarak savunmaktan ve Ermeni işgaline karşı ortak tutum almaktan asla geri duramayız. Bu meselede Azerbaycan’a olan desteğimiz tamdır. Türkiye, Azerbaycan'ın kardeşi ve Minsk Grubu üyesi bir ülke olarak, soruna Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içerisinde barışçıl yollarla çözüm bulunması konusunda çaba harcamaya devam edecektir. Katıldığım her uluslararası toplantıda, yaptığım her dış temasta bu hususu kuvvetle vurguluyorum" dedi.
KKTC'nin TÜRKPA'ya gözlemci üye olarak kabul edilmemesi konusu
Türkmenistan, Özbekistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) de TÜRKPA içerisinde görmeyi temenni eden Çiçek, Kıbrıs Türklerinin yaşadığı haksızlıklar ve hukuka aykırı bir şekilde maruz kaldığı ambargonun sürdüğünü hatırlattı. Geçen yıl Ankara'daki TÜRKPA Genel Kurulunda, KKTC Meclisine en azından gözlemci üyelik statüsünün tanınmasına ilişkin beklentisini dile getirdiğini fakat bu konunun henüz çözülmediğini söyleyen Çiçek, bundan çok üzüntü duyduğunu dile getirdi. Türkiye'nin, soruna siyasi çözüm bulunması amacıyla Ukrayna ve Rusya arasındaki diyaloğu aktif olarak desteklediğini yineleyen Çiçek, "Kırım'ın asli unsuru olan ve tarihte büyük acılara maruz bırakılmış bulunan soydaş Kırım Tatar Türklerinin güvenlik ve esenliğine halel gelmemesine büyük önem veriyoruz. Bu bağlamda Türkiye’nin Rusya ile diyaloğunun devamının önem taşıdığına inanıyoruz" diye konuştu.
Musul Konsolosluğu'na baskın
Genel Kurula, Türkiye'nin Musul Konsolosluğuna yapılan baskınla ilgili bilgi veren Çiçek, "Biz vatandaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını isitiyoruz. Biz bu duruma sessiz kalmayacağız" dedi. Çiçek, terörle mücadelede uluslararası toplumun samimi işbirliği yapması gerektiğini dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...