Tgrt Haber
14 Ocak 2014 07:32

Çiçek, 'Hukuka uymadan hukuk istiyorlar'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Herkes hukuk istiyor ama hukuka uymadan istiyor. Zaten Türkiye'nin temel sıkıntısı da bu' dedi.

Çiçek, 'Hukuka uymadan hukuk istiyorlar'
tbmm başkanı, cemil çiçek, hukuka uymadan, hukuk istiyorlar,

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, davetli olarak katıldığı 6. Büyükelçiler Konferansı çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı. Çiçek, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifiyle ilgili inceleme yaptırıp yaptırmadığı yönündeki bir soruya, İçtüzüğe göre komisyonlara gelen her tasarısı ve teklifi, talep olsun ya da olmasın komisyonlarca anayasaya uygunluk açısından değerlendirildiğini hatırlattı. Teklifin anayasaya uygunluğu veya aykırılığının Adalet Komisyonu'nda tartışıldığını belirten Çiçek şunları söyledi:
"Bildiğim kadarıyla bu tartışmalardan sonra anayasaya uygun olduğu yönünde Adalet Komisyonu'ndan bir karar var, ondan sonra maddeleri, geneli ve maddeleri görüşülüyor. Buna karşılık muhalefet partilerimizden yeteri kadar imza ile bu konunun Anayasa Komisyonu'nda bu yönüyle değerlendirilmesi yönünde bir talep geldi. Ben bu talebi aldım bu sabah. İlgili arkadaşlara, Kanun-Kararlara (TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığına)  gönderdim. Bu iş, geçmiş uygulamalar ve bugünkü İçtüzük karşısında yapılması gereken iş ve işlemlerdir. Bunu tespit etmeye çalışıyoruz. Bana gelen arkadaşlarımıza da bunu söyledim. Belki burdan gidişte arkadaşlarımız çalışmalarını bitirdiyse bunu bana bildirecekler. Ayrıca Anayasa Komisyonu Başkanımızın da İstanbul'da olduğunu kendileri söylediler. Kendisi de yarın gelecek. Bu incelemeler ışığında doğru olan neyse onu yapacağız." Meclis Başkanı olarak yasanın içeriğiyle ilgili bir şey yapılmadığının altını çizen Çiçek, "Biz İçtüzük hükümleri bakımından bize verilen yetkileri kullanmaya çalışıyoruz. Değilse Meclis Başkanlığı 'bu anayasaya uygundur, değildir' tarzındaki yönlendirici veya karar verici, tercih edici bir rol oynamaz çünkü bunun nihai kararını verecek olan Komisyondur, Genel Kuruldur, ondan sonra Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu süreçteki rolüdür, en sonunda da Anayasa Mahkemesi karar verir. Yani demokrasilerde kimin yetkisi nerde başlıyor, nerde bitiyor ona bakmak lazım" ifadesini kullandı. Komisyonlarda kanun tasarı ve teklifleri görüşülürken komisyona kimlerin davet edileceğine komisyonunu kendisinin karar vereceğini hatırlatan Çiçek, bunun dışındaki komisyon çalışmalarına müdahalenin İçtüzüğe aykırı olduğunu belirtti. Komisyona gelen teklif ve tasarılarla ilgili görüş bildirmek isteyenlerin bunu yazılı yapabilecekleri gibi komisyona da gelebileceklerine işaret eden Çiçek, buna komisyonun karar vereceğine dikkati çekti. Yaşanan tartışmaların kurala uymamaktan kaynakladığını dile getiren Çiçek, şöyle konuştu: "Herkes hukuk istiyor ama hukuka uymadan istiyor. Zaten Türkiye'nin temel sıkıntısı da bu. Ben de kaç gündür bunu vurgulamaya çalışyorum. Bu lafı bu tarafa, o tarafa çekenler de oluyor ama hukuk talep edenler hukuka uymalıdır. Bu memlekette senelerdir bir İçtüzük uygulaması var, bunun dışına da kimse çıkmamalı, çıkacaksa o zaman İçtüzüğü değiştirelim, o zaman bu türlü müzakereleri ona göre yapalım."
Çiçek, anayasa değişikliği tartışmalarıyla ilgili de şu değerlendirmede bulundu: "Elbette bir anayasa değişikliği gerekecekse partilerimizin bu olaya nasıl baktığı önemlidir. Obilir mi? Olur ama partilerimizin bu noktadaki yaklaşımına, herhalde Sayın Cumhurbaşkanımız hepsini dinleyerek bir karara varmış olacak. Belki en köklü çözüm HSYK'nın yapısında bir değişiklik yapmala mümkün olabilir ama olur mu, olmaz mı bunu önümüzdeki zaman dilimi içerisinde göreceğiz. İkincisi yolsuzluklar konusunda kimse yolsuzlukların örtbas edilmesini isteyemez, buna hakkımız da yok, bu doğru da değil. Bu iş için yapılması gereken neyse bu yapılsın, yapılmalıdır. Herkes buna yardımcı olur ama bu talep de bu sınırlar içerisinde kalması lazım."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...