Tgrt Haber
15 Ocak 2014 14:09

Çocuk yaşta evliliğe karşı topyekün mücadele çağrısı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, 'Çocuk yaşta evliliklerin tamamen önlenmesini amaçlıyoruz. Bunun için topyekün bir mücadele olmalı' dedi.

Çocuk yaşta evliliğe karşı topyekün mücadele çağrısı
aile ve sosyal politikalar bakanı, ayşenir islam, Çocuk yaşta evliliğe karşı topyekün mücadele çağrısı,

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. "Afyonkarahisar'daki kız yetiştirme yurduyla ilgili basına yansıyan olaya'' ilişkin soru üzerine, Bakan İslam, olayı ''çok çirkin ve çok üzücü, elim bir hadise'' olarak değerlendirdi. İslam, "Fakat bizim öğrendiğimiz biraz medyaya yansıyanın dışında bir durum. Biz konuyu öğrenir öğrenmez yani basındaki yansımasını görür görmez, hemen müfettişlerimizi görevlendirdik. Durumu kontrol altına almak için, öğrenmek için teşebbüsümüzü gerçekleştirdik'' diye konuştu. Konuya ilişkin kendilerine gelen rapor hakkında bilgi veren Bakan İslam, şunları kaydetti:
''Bize gelen ilk rapor şu şekilde, konu geçen yıl ekim ayında gündeme gelmiş. Geçen yıl ekim ayında kurumumuza katılmak isteyen kız çocukları, ön kabulde onlarla yapılan mülakat gibi birtakım görüşmeler oluyor, kuruma kabul etmeden önce, o görüşmeler sırasında kız çocukları, şehirde birtakım bekar evlerinin olduğunu, kuruma gelmeden önceki başı boş hayatları içerisinde kendilerinin bu evlerde istismara uğradıklarını ifade ediyorlar. Konu, bize bu şekilde intikal edince hemen bizim kurum yetkililerimiz Valiliğe ve Cumhuriyet Savcılığına durumu iletiyorlar. Valilik kanalıyla hemen bir soruşturma başlatılıyor, geçen yıl ekim ayında.'' 2011'den bu yana vuku bulmuş birtakım hadiselerden şikayet olduğunu ifade eden İslam, şunları kaydetti: ''Bu hadiseler, çocuklarımız bizim kurumlarımıza gelip yerleşmeden önce olmuş hadiseler. Bizim tarafımızda savcılık ve valilik duyuruları yapılmış, süreç adli takipte. Bir kısmının davaları görülmüş, tutuklu yargılananlar var, tutuksuz yargılananlar var. Durum bu. Bir ev veya yurt çalışanı hakkında da bir kız çocuğumuzun kendisini taciz ettiğine dair bir şikayeti var. O da geçen sene olmuş bir şikayet. Şikayetin olduğu gün derhal soruşturma açılmış, yemekhanede çalışan bu şirket personeliyle kurumumuzun ilişiği kesilmiş, davası devam ediyor.'' İslam, Siirt'in Pervari ilçesinde 12 yaşında görücü usulüyle evlendirilen ve evinde ölü bulunan Kader Erten olayına ilişkin de erken yaşta evlilik konusunun hukuki birtakım tedbirlerin yanı sıra, ailelerin, çocukların, anne, babaların topyekun bilinçlendirilmesiyle çözüleceğine dikkat çekti. Yapılan istatistiklere göre 2002'den bu yana çocuk yaşta yapılan evliliklerin nispi olarak düşüş gösterdiğini dile getiren İslam, ''Ama tamamen önlenebilmiş değil. Bizim amacımız bunların tamamen önlenmesi'' dedi. Bunun için topyekun bir mücadele olması gerektiğini vurgulayan İslam, özellikle taşrada ve köylerdeki insanların çocuk yaşta evlenmenin ne kadar mahsurlu olduğu hakkında bilinçli olmadığını belirtti.
Bakan İslam, şöyle devam etti: "Bir çocuk anne, kendi evladına bir çocuk gelin alabiliyor, kendi başına gelen bir şeyi tekrar ettiği için kendi ailesi içinde bunu mahsurlu görmeyebiliyor. 13-14 yaşındaki çocuğun fiziki durumunun cinsel ilişkiye müsait olmadığını, anne olmaya müsait olmadığını anlatmamız gerekiyor. Çocuğun ruh sağlığını zedeleyici, ihsan hak ve hürriyetlerine aykırı olduğunu anlatmamız gerekiyor. Başlık parası ve berdelle de mücadele edilmesi gerekiyor.'' Her geleneğin bir sonraki asra devredilemeyebileceğine işaret eden İslam, her geleneğin kendi içinde bazı kusurları olabileceğini söyledi. Bir sonraki nesle devretmeden önce bu geleneklerde bir takım tadillerin yapılması gerektiğini ifade eden İslam, ''Bunu Anadolu'nun bilge insanları, kanaat önderleri, bilinçli anne babaları, öğretmenleri, kaymakamları, köylerdeki imamları yapacak. Bütün siyasi partilerle bu konuda çalışırız. Kanaat önderleriyle, devlet müesseseleriyle çalışırız. Hukuki düzlemde eksiklerimiz varsa onları düzeltmeye çalışırız. Mutlaka sosyal pratiklerimizin tekrar gözden geçirilmesi lazım. İnsanların gönülden katılması lazım. Bu, mahsurlu bir durum. Ailemizi çökerten, çocukların sağlığını, geleceğini, istikbalini zedeleyen bir durum olduğu bilincini ailelere ulaştırmamız gerekiyor." Konuyla ilgili yapılan projelerin devam ettiğini dile getiren Bakan İslam, bakanlık inisiyatifinde ''Erken ve Zorla Evlilikleri Önleme Komitesi" kurulduğunu da hatırlattı. Komitenin niteliksel çalışmalar yaptığını, şimdi ise nicel çalışmalar üzerinde durulduğunu ifade eden İslam, çalışmaların hızlandırılacağını, çalışmanın sonunda bir sonraki adımların belirleneceğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...