Tgrt Haber
14 Ekim 2021 06:12

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika’da 3 ülkeyi ziyaret edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 günlük Angola, Nijerya ve Togo turu 17 Ekim Pazar günü başlayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika’da 3 ülkeyi ziyaret edecek
erdoğan,,nijerya,,fetö,,ticaret,,ekonomi,,afrika,

Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlığı döneminde bugüne kadar bazılarına birden fazla olmak üzere 28 farklı Afrika ülkesine ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 günlük Angola, Nijerya ve Togo turu 17 Ekim Pazar günü başlayacak.

Türkiye, kıtanın barış ve istikrarı ile ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu kapsamda atılan adımlarla Afrika’da 2002 yılında 12 olan büyükelçilik sayısı 2021’de 43’e yükseldi.

Ticaret hacmi, 2003 yılında 5,4 milyar dolar seviyesinden 25,3 milyar dolara ulaştı. Erdoğan’ın Angola, Nijerya ve Togo ziyareti, İstanbul’da 21-22 Ekim’de düzenlenecek Türkiye- Afrika III. Ekonomi ve İş Forumu ve 17- 18 Aralık’ta düzenlenecek Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi öncesinde büyük önem taşıyor.

ANGOLA İLE TİCARET HACMİ GELİŞTİRİLECEK

Petrol gelirleriyle dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi olan Angola ile Türkiye’nin 176 milyon dolar olan ikili ticaret hacminin 500 milyon dolara ulaştırılması isteniyor. Türk Hava Yollarının Angola’ya direkt uçuşlara başlaması da hem siyasi hem ekonomik hem de kültürel ilişkileri önemli şekilde etkileyecek.

NİJERYA İLE 3 ANLAŞMA

Nijerya’ya ikinci ziyaretini gerçekleştirecek olan Erdoğan, Türkiye-Nijerya İş Forumuna katılacak. Görüşmelerde, hidrokarbon, madencilik ve enerji alanında 3 anlaşmanın imzalanması hedefleniyor. 754 milyon dolar düzeyinde olan ticari hacminin kısa vadede 1 milyar doların üzerine yükseltilmesi amaçlanıyor. Nijerya’daki FETÖ okullarının Türkiye Maarif Vakfına devredilmesi talebi de önemli gündem maddelerinden biri olacak.

SON DURAK TOGO

Erdoğan’ın son durağı olan Togo ile savunma sanayii alanındaki yapılacak iş birliği önem taşıyor. Atılacak adımlarla 2020 yılında 150 milyon dolar olan ticaret hacminin daha da artırılması hedefleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...