Tgrt Haber
29 Kasım 2021 13:52

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şubat’ta BAE’ye gideceğim

Birleşik Arap Emirlikleri Prensi’nin Türkiye ziyaretinin iki ülke arasında yeni ve kalıcı bir dönemin başlangıcı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şubat ayında BAE’yi ziyaret edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şubat’ta BAE’ye gideceğim
erdoğan,türkiye,bae,birleşik arap emirlikleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan ziyareti dönüşü gazetecilerin sorularını cevapladı. Birleşik Arap Emirlikleri Prensi’nin Türkiye’yi ziyaretini değerlendiren Erdoğan, “Yeni bir dönemin başlamasına ve bunu kalıcı kılmaya vesile olan bir adım oldu” dedi. Erdoğan, Şubat’ta geniş bir heyetle BAE’yi ziyaret edeceğini de açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri Prensi’nin Türkiye’yi ziyareti ve yapılan anlaşmalarla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

ERDOĞAN’DAN BAE ÇIKARMASI

Muhammed Bin Zayed’le 2011 yılında bir görüşmemiz olmuştu. Ondan sonra bazı değişik dönemler yaşadık. Ama biz tamamen ipleri koparmadık. En azından istihbarat teşkilatları karşılıklı olarak görüşmelerine devam etti. Bu arada ticari olarak da ilişkilerimiz devam etti. Arzu edilmeyen gelişmeler olmasına rağmen sonunda iş iyi bir noktaya geldi. Önce kardeşini gönderdi ve onlar bizim ilgili birimlerimizle görüşmeler yaptılar. Yatırım Ofisimiz’le bazı görüşmelerde bulundular. Türkiye’de yatırım için hazır olduklarını söylediler. Daha sonra da Muhammed Bin Zayed kendisi özellikle ziyaret etmeyi arzu ettiğini söyledi ve bu ziyareti de bu şekilde gerçekleştirdik. Hakikaten adeta bir aile hassasiyeti içerisinde bir ziyaret oldu. Bu ziyarette de bu anlaşmaları gerçekleştirdik. Bu anlaşma metninde olan maddeler inanıyorum ki Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında yeni bir dönemin başlamasına ve bunu kalıcı kılmaya vesile olan bir adım oldu. Gerek ikili gerek heyetler arasındaki görüşmelerimiz çok çok iyi geçti ve orada imzaları attık. Bundan sonraki sürece yönelik de nasip olursa şubat ayı içerisinde benim bir iade-i ziyaretim olacak. Benden önce gerek Dışişleri Bakanım gerek Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanımın ziyaretleri olacak. Ön hazırlıklar olacak. Arkasından şubatta da inşallah ben geniş bir heyetle gideceğim ve bazı adımları çok güçlü şekilde atacağız. 10 milyar dolarlık bir yatırım planı sundular. Bu yatırım planını da uygulamaya koymak suretiyle çok daha farklı bir geleceği inşa etmiş olacağız. Bu konuda da güzel gelişmeler olacak. Tabi Bay Kemal saçma sapan şeyler konuşup duruyor.

'MISIR İÇİN DE BENZER ADIM ATARIZ'

BAE ile yeni döneme girilmesi ile Türkiye’nin Mısır ve İsrail ile ikili ilişkilerine yönelik de açıklama yapan Erdoğan, “İsrail ve Mısır’a büyükelçileri atayacak mısınız?” sorusuna şu cevabı verdi: Şimdi zaten kararımızı verdiğimiz zaman tabi ki büyükelçileri de belli bir takvim içinde atama durumunda olacağız. Bu söylediğiniz ülkelerin kiminde maslahatgüzar olarak atılmış bazı adımlar var. Büyükelçi yok ama maslahatgüzar var. Bu adımları da peyderpey belli takvim içinde atmış olacağız. Birleşik Arap Emirlikleri ile aramızda nasıl bir adım atıldıysa, diğerleriyle de buna benzer adımları atacağız.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...