Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Ekim 2021 20:16

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan F-16 açıklaması: Biden'ın yaklaşımını olumlu gördüm

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi'nde düzenlenen basın toplantısında ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını paylaştı. ABD'nin terör örgütlerine verdiği desteğin iki ülke arasındaki dayanışmayı zedeleyeceğini belirten Erdoğan, yeni F-16'ların teslimatı konusunda Biden'ın yaklaşımını olumlu gördüğünü ifade etti. Doğu Akdeniz'deki gerilimin gündeme gelmediğini söyleyen Erdoğan, Afganistan'daki göç tehlikesi hakkında ise "Tedbirlerimizi alıyoruz, yüklü göçe kapılarımızı açma niyetinde değiliz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan F-16 açıklaması: Biden'ın yaklaşımını olumlu gördüm
cumhurbaşkanı,recep tayyip erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'nde basın toplantısı düzenledi. Bugün ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik zirveye ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. ABD'nin terör örgütlerine verdiği destekten dolayı üzüntülerini Biden'a ilettiklerini söyleyen Erdoğan, sürecin bundan sonra böyle devam etmemesini umduğunu söyledi. F-16 konusu hakkında da konuşan Erdoğan, "Biden'ın yaklaşımını olumlu gördüm" ifadesini kullandı.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları:

"Zirvede öncelikle küresel ekonomideki gelişmeleri ve temel riskleri değerlendirdik.

Türkiye küresel dalgalanmaları ülkesindeki insanlara en az yansıtan ülkelerden. Salgının başından beri ülkemizden talepte bulunan tüm ülke ve kuruluşlara tıbbi ekipman sağladık. Ülkemizde misafir ettiğimiz sığınmacıları kendi vatandaşlarımızdan ayrımadık, tüm temel ihtiyaçlarını karşıladık.

AŞI MİLLİYETÇİLİĞİNE TEPKİ

Aşının şantaj ve politika aracı olarak kullanılması son derece yanlış. Türkiye olarak kendi aşımız Turkovac'la ilgili çalışmalarımızı insan odaklı bir yaklaşımla yürütüyoruz. Klinik deneylerinin son aşamasına geldiğimiz yerli aşımızı inşallah tüm insanlığın istifadesine sunacağız.

Dünyamızı bencilce tüketmeye devam edersek belki de içeçek bir damla su bile kalmayacak. Son dönemdeki doğal afetler, iklim değişikliğinin tabiat üzerindeki etkilerini net biçimde ortaya koymakta.

BIDEN İLE GÖRÜŞME

ABD'nin terör örgütlerine desteğinden üzüntümüzü ifade ettik. PKK/YPG'ye verilen destek konusunda dayanışmamızı zedeleyecek adımlar olduğunu söyledik. Bundan sonraki süreçte inanıyorum ki böyle devam etmeyecektir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan F-16 açıklaması: Biden'ın yaklaşımını olumlu gördümCumhurbaşkanı Erdoğan, Biden ile görüşmesinin detaylarını paylaştı

AFGANİSTAN'DAKİ SON DURUM

Afganistan tabii ki gündeme geldi. Brüksel görüşmemizde zaten Afganistan Havalimanı özellikli gündemimizdi. Fakat öyle gelişmeler oldu ki Afganistan'dan askerimizi çekmek zorunda kaldık ve çektik. Bundan sonraki süreci biraz da gelişmeler belirleyecek. Taliban nasıl bir tavır ortaya koyacak onu da zaman içinde göreceğiz. Şu an bizlerle görüşmelerini yapıyorlar. Afganistan'daki yeni yapılanmada kucaklayıcı yapı nasıl oluşacak? Kadınlara yönelik eğitim nasıl gelişecek? Bizim sosyolojik yaklaşımımız ile Taliban'ınki ne kadar örtüşecek? Zamanla göreceğiz.

F-16 ALIMINDA OLUMLU GELİŞMELER YAŞANDI

Sayın Biden ile ikili görüşme olmadı, dar kapsamlı görüşme yaptık ve F-35'ten kaynaklanan 1 milyar 400 dolar ödememiz var. Bu süreci nasıl iyi bir konuma taşırız, bunun üzerinde durduk. Burada F-16'lar gündeme geldi. Elimizdekilerin modernizasyonu veya yenileri gündeme geldi. Biden'ın bu konuda olumlu yaklaşımını gördüm. Senato ve Temsilciler Meclisi'nde kendilerinin ağırlı var, gerkeni yapmanızı bekliyorum dedim kendisine.

MACRON İLE GÖRÜŞME

Macron ile görüşmemiz ağırlıklı olarak Afganistan, Libya, Suriye ve özellikle şu anda Libya'ya yönelik Macron'un zirve gayreti ve daveti var. Düşüncelerimizi kendisine anlattık. Yunanistan'a silah satışı da gündeme geldi, bu konudaki endişelerimizi kendisine ilettik. Kafkasya'daki gelişmeler üzerinde de durduk.

AB'NİN KENDİ ORDUSUNU KURMA ÇABASI

Olabilecek bir proje değil, mümkün değil. AB üyesi ülkeler de dahil NATO ağırlıklı ve bunların da çoğunluğu böyle bir yapılanmaya sıcak bakmıyor.

AFGANİSTAN'DAN GÖÇ TEHLİKESİ

Afganistan'dan yüklü bir göç dalgası şu anda görünmüyor. Resmi rakamlar 300 bin gibi bir rakam söz konusu. Fakat bazı farklı kesimler, daha büyük rakamlar varmış gibi konuşuyor. Tedbirlerimizi alıyoruz, yüklü göçe kapılarımızı açma niyetinde değiliz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...