Tgrt Haber
17 Aralık 2019 13:25

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsviçre'deki Küresel Mülteci Forumu'nda önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen 1. Küresel Mülteci Forumu'nda hitap etti. Erdoğan, "İmkanları bizden katbekat fazla ülkeler mültecilere kotalar koyarken biz ırk, din, dil, etnik köken ayrımı yapmadan herkese kucak açtık." dedi. Öte yandan "Birkaç münferit hadise dışında mültecileri ötekileştirecek, dışlayacak, onları düşmanlaştıracak hiçbir üzücü olay yaşanmadı." açıklamasında bulundu..

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsviçre'deki Küresel Mülteci Forumu'nda önemli açıklamalar
erdoğan

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere geldiği Cenevre'de Küresel Mülteci Forumu'na katıldı. Dün ikili temaslarda bulunan Erdoğan, Küresel Mülteci Forumu kapsamında eş başkanlar yönetimindeki Açılış Oturumu'nda konuştu.

Başkan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

"TÜRKİYE YARDIMDA DA MİLLİ GELİRE ORANLA DÜNYANIN 1 NUMARALI ÜLKESİDİR"

Umut yolculukları maalesef çoğu zaman ölümle, felaketle sonuçlanıyor. Sadece son 7 yılda kadın ve çocuk 20 bin insan azgın dalgaların kurbanı oldu. Sahra çölünün cehennem sıcağında binlerce masum hayatını kaybetti.

Bugün mülteci sorunu diye genelleştirdiğimiz meselenin arka planında büyük bir dram, acı bir gerçek vardır. Sahile vuran minik çocuk cesetleri bunun görmezden gelinemeyeceğini göstermiştir.

Bunları BM verilerine göre dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkenin devlet başkanı olarak sizlere hitap ediyorum. Ayrıca Türkiye yardımda da milli gelire oranla dünyanın 1 numaralı ülkesidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsviçre'deki Küresel Mülteci Forumu'nda önemli açıklamalar

"BİZ IRK, DİN, DİL, ETNİK KÖKEN AYRIMI YAPMADAN HERKESE KUCAK AÇTIK"

Türkiye düzensiz göç yükünü en ağır hisseden ülkedir. Sadece 3.7 milyonu Suriyeli olmak üzere 5 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor. İmkanları bizden katbekat fazla ülkeler mültecilere kotalar koyarken biz ırk, din, dil, etnik köken ayrımı yapmadan herkese kucak açtık. Birkaç münferit hadise dışında mültecileri ötekileştirecek, dışlayacak, onları düşmanlaştıracak hiçbir üzücü olay yaşanmadı.

"EN AZ TERÖRLE MÜCADELE KADAR ÖNEMLİ"

Suriye kaynaklı göç probleminin tek çözüm yolu, mültecilerin bizim sınırlarımız içinde tutulması olarak görülemez. Mülteci meselesinin bu insanlara bizim gibi layıkıyla ev sahipliği yapan birkaç ülkenin çabalarıyla önlenemeyeceği açıktır. (Mülteciler) Vicdanları yaralayan bu sorunun sürdürülebilir şekilde çözülmesi ancak küresel düzeyde atılacak adımlara bağlıdır. Mültecileri kendi topraklarında tutacak, ülkemizde olanları da tekrar vatanlarına döndürecek formüllerin devreye alınması gerekiyor. Suriye'de kalıcı istikrar ve normalleşmenin tesisinde geri dönüşler, en az terörle mücadele kadar önemlidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsviçre'deki Küresel Mülteci Forumu'nda önemli açıklamalar

"DÜNYA DEVLERİ İŞ DESTEĞE GELİNCE SESSİZ"

Küresel sahiplenme konusunda halen arzu edilen seviyenin çok altındayız. Gelin güvenli bölge tesis edelim dediğimde liderlerin hepsi gayet güzel diyorlar. Çünkü ortada bir terör koridoru var. Haydi plan hazır beraber yapalım, destek verin dediğimizde sadece bize gülücük atıyorlar. Dünyanın devleri desteğe gelince kaçıyor.

"DİKENLİ TELLER SİZİ KORUMAZ"

Hepsinden daha önemlisine geliyorum. Myanmar, Arakan sorunu. Açlık var, sefalet var. Barınacakları yer yok. Hep birlikte insana sahip çıkan, insan diye bir derdi olan bütün ülkelerin destek vermesi lazım. Bu konuda BM mülteci yüksek komiserliğini bizim yalnız bırakmamamız lazım. Bu meseleye sadece güvenlik ve çıkar penceresinden bakarak bu sorun çözülemez. Dikenli tellerin sizi koruyacağını sanmak yanılgıdır. Mülteci gelmesin diye botları batırmaya varana kadar ilerlediler. Mülteci düşmanlığı üzerinden oy yarışına giren siyasetçileri bile gördük.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...