Tgrt Haber
29 Mart 2022 20:46 - Güncelleme : 30 Mart 2022 02:20

Türkiye ile Özbekistan arasında 10 yeni anlaşma: Hedef 10 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan ziyaretinde bir araya geldiği Özbek mevkidaşı Şevket Mirziyoyev ile 10 anlaşmaya imza attı. Eğitimden savunma sanayine kadar birçok alanda yapılan iş birliğiyle 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor.

Türkiye ile Özbekistan arasında 10 yeni anlaşma: Hedef 10 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"Buradan Özbek kardeşlerimizin her birine selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Bugün bir kez daha öz kardeşlerimizin arasındayız. 4 yıl aradan sonra tekrar ata yurdumuzu ziyaret etmenin bahtiyarlığını yaşıyorum. Aziz kardeşim Mirziyoyev'e ev sahipliği için şahsım ve heyetim adına şükranlarımı sunuyorum.

Cumartesi günü kavuşacağımız Ramazan-ı Şerif'in İslam alemine rahmet ve huzur getirmesini Rabbim'den niyaz ediyorum.

Diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 30. yıl dönümü. Özbekistan'ın kaydettiği ilerleme takdire şayandır. Reform sürecini biz de canı gönülden destekliyoruz. Malumunuz Türkiye, Özbekistan'ın bağımsızlığını tanıyan, Özbekistan'da ilk büyükelçilik ve başkonsolosluk açan ülkedir.

Böyle samimi ve kardeşlik bağına sahip olduğumuz Özbekistan'la ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz.

Türkiye ile Özbekistan arasında 10 yeni anlaşma: Hedef 10 milyar dolar

10 ANLAŞMA İMZALANDI

İki ülke arasındaki ilişkileri, Kapsamlı Stratejik Ortaklık seviyesine yükselttik. Ticaret hacmimiz 3.6 milyar doları aştı. En kısa sürede 5 milyar dolar hedefini yakalayacağız. Atacağımız ortak adımlarla çıtayı 10 milyar dolara çıkaracağız.

Bugün 10 anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar, Türkiye-Özbekistan arasındaki bu süreç çok daha güçlü bir şekilde ilerleyecektir.

BİRÇOK ALANDA İŞ BİRLİĞİ

Türk şirketlerinin Özbekistan'da yatırımları 1,5 milyar dolara ulaşmıştır. Şirketlerimiz Özbekistan'ın kalkınmasına katkı vermektedir.

Turizm alanında da iş birliğimiz devam ediyor. 270 binden fazla Özbek kardeşimizi misafir ettik. Bunu 500 bine çıkarmak mümkündür.

Savunma Sanayinde iş birliği imzası attık. Türkiye'nin bu alanda elde ettiği başarılar ortadadır.

Bölgede yaşanan gelişmeleri de aramızda değerlendirdik. TİKA aracılığıyla kalkınma desteklerini sürdürmeye kararlıyız. İmzaladığımız ortak bildiri önümüzdeki dönem için yol haritası olacaktır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...