Tgrt Haber
18 Ocak 2022 19:30

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Doğu Akdeniz'de İsrail ile iş birliği sinyali

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile düzenlediği basın toplantısında iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin 5 milyar dolar olduğunu söyledi. Bosna Hersek'in toprak bütünlüğünün korunmasını savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balkanlardaki krizi çözmek için liderleri bir araya getireceklerini duyurdu. İsrail ile ilişkilere de değinen Erdoğan, Doğu Akdeniz'de İsrail ile iş birliğine açık kapı bırakıp, İsrailli mevkidaşının yakın zamanda Türkiye'ye gelebileceğinin sinyalini verdi.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Doğu Akdeniz'de İsrail ile iş birliği sinyali
cumhurbaşkanı,recep tayyip erdoğan,sırbistan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sırp mevkidaşı  Aleksandar Vucic, Ankara'da bir araya gelerek 4 anlaşmaya imza attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Bosna Hersek'in toprak güvenliğinin korunması gerektiğini vurguladı. İsrail ile ilişkilerde yeni dönemin sinyalini veren Erdoğan, "Doğu Akdeniz'de barış için iş birliği gerekiyorsa yaparız. Yakında İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Türkiye'yi ziyaret edebilir" ifadelerini kullandı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vukic ise Bsna Hersek'in toprak bütünlüğüne saygılı olduklarını söyleyip, Türkiye ile aralarındaki ticaret hacminin geçen yıl yüzde 30 artışla tarihin en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"HEDEFİMİZ 5 MİLYAR DOLAR"

"Sırbistan ile ilişkilerimiz mükemmel seviyededir. Ticaret hacmimiz rekor kırmaya devam ediyor. İş birliğimizi kapsamlı şekilde ele aldık. Atacağımız adımları görüştük. Yatırımlarımızın değeri 250 milyon dolara yükseldi. Müteahhitlerimiz Sırbistan'da 45 projeye imza attı.

Geçtiğimiz yıl yüzde 34'e yakın bir artışla ticaret hacmimizi 2 milyar dolar seviyesine taşıdık. Hedefimiz 5 milyar doları yakalamaktır.

LİDERLER BİR ARAYA GELECEK

Bosna Hersek'teki krizin aşılması için uluslararası camianın birlikte hareket etmesine ihtiyaç duyulduğu aşikardır. Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırplar olmak üzere üç lideri bir araya getirelim ve bu işi başaralım. Bu karara vardık.

İSRAİL İLE İŞ BİRLİĞİ İHTİMALİ

Doğu Akdeniz'de hedef, olumlu yaklaşımlarla bir yere varmak. Bu, kazan-kazan esasına dayalı olursa elimizden geleni yaparız. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'la yapmakta olduğumuz görüşmeler var. Belki Sayın Herzog'un Türkiye'ye ziyareti olabilir."

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Doğu Akdeniz'de İsrail ile iş birliği sinyali

"TİCARET HACMİ TARİHTE EN BÜYÜK İVMEYİ YAKALADI"

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in açıklamaları ise şu şekilde:

"İstikrar ve güvenlik çok önemli. Ülkelerimizi geçmişe değil geleceğe götürmeliyiz. Geçen sene ticaret hacmimiz tarihte en büyük ivmeyi yakaladı, yüzde 30'dan fazla artış oldu. Yeni fikirler yeni işlerimiz olacaktır. Özellikle enerji kaynaklarını nerede yapacağımız konusu üzerinde yoğunlaşacağız. Eğitim alanında anlaşmalar imzalandı.

Ankara'ya direkt olarak uçuşların açılması son derece önemli. Burada yaşayan insanların Belgrad'a gelip güzel nehirleri görmeleri önemli. Hem Karadeniz, hem de Akdeniz'i bizim insanlarımızın görmesi lazım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Bosna Hersek'in toprak bütünlüğüne son derece saygılı olduğumuzu söyledim."

İKİ ÜLKE ARASINDA 4 ANLAŞMA

Cumhurbaşkanlarının huzurunda iki ülke arasında 4 anlaşmaya imza atıldı. Bu kapsamda, "Eğitim Alanında İş Birliği Anlaşması", "Turizm Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı", "Sinematografik Ortak Yapım Anlaşması" ile "Sırbistan Kültür Anıtları Koruma Enstitüsü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Arasında İş Birliğine Yönelik Çerçeve Anlaşması" imzalandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...