Tgrt Haber
15 Ocak 2015 13:14

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tarihi hamle

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermeni diasporasının sözde soykırım günü olarak ilan ettiği tarih olan 24 Nisan’la ilgili çok stratejik bir adım attı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tarihi hamle
erdoğan,aliyev,ortak basın toplantısı,

Ankara’ya resmi ziyaret düzenleyen Azeri mevkidaşı İlham Aliyev ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Savaşları’nın 100. yıl anma törenlerine tüm devlet başkanlarını çağırdıklarını ifade ederek, "24 Nisan’da da Aliyev kardeşimizle orada olacağız" dedi. Erdoğan’ın tüm dünya liderlerini Çanakkale’ye daveti, Ermenistan’a bir mesaj olarak yorumlandı. Erdoğan, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde gelinen noktanın değerlendirildiğini, bölge sorunlarının ele alındığını ve atılacak adımların konuşulduğunu ifade etti.  Aliyev'in 2013'te resmi ziyaret ve 2014'ün Haziranı'nda Bodrum'da düzenlenen Türk Konseyi Zirvesi dolayısıyla Türkiye'ye geldiğini, kendisinin de Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk ziyaretlerinden birini Azerbaycan'a yaptığını hatırlatan Erdoğan, Aliyev'in 2015'in ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yapmasından duyulan memnuniyeti dile getirdi.   Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin kardeş Azerbaycan ile siyasi, ekonomik, ticari, askeri, kültür ve eğitim alanındaki tüm ilişkileri çok daha ileri seviyelere taşıyacağını kaydeden Erdoğan, "Bu mekanizmanın başarıyla işlemesi atacağımız adımların çok daha güçlü olacağının sinyallerini veriyor" dedi.  Türkiye ile Azerbaycan arasındaki siyasi ilişkilerin sorunsuz sürdüğüne dikkat çeken Erdoğan, askeri alandaki işbirliğinin artarak devam ettiğini, iki ülkenin ticaret hacminin 5 milyar dolara kadar ulaştığını, asıl hedefin ise 2023'te 15 milyar dolar seviyesine çıkmak olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnanıyorum ki bu azim, bu kararlılık, bu siyasi irade her iki ülkede de mevcuttur. Bunu başarmak, bu kadroların elinde. İnşallah bunu da başaracağız" değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tarihi hamle
-"Türkiye olarak tavrımız nettir"
Aliyev ile son derece kapsamlı ve samimi bir görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, ikili ilişkilerin, milli güvenliği ilgilendiren konuların, bölgesel ve uluslararası görüşmeler çerçevesinde ele alındığını belirtti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yukarı Karabağ sorununun çözüm müzakerelerinde gelinen aşamayla ilgili son bilgileri Aliyev'den aldığını kaydederek, sözlerine şöyle devam etti: "Görünen o ki, maalesef Minsk Üçlüsü burada hala kararlı bir adım atmamak suretiyle, bu süreç bir oyalama taktiğiyle geçiştiriliyor. Burada verilmiş olan uluslararası kararlar olmasına rağmen bu sürecin hala oyalama taktikleriyle sürdürülmesi üzücüdür. Dolayısıyla şu hususu tekrar hatırlatayım, Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içinde, barışçıl yollardan çözülmesi konusunda Azerbaycan'a desteğimiz bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edecektir. Son derece hassas olduğumuz, her fırsatta da dile getirdiğimiz bu konuda Türkiye olarak bizim tavrımız nettir. Görüşmemizde, bunları da ele aldık. Bundan geriye adım atmamız da asla mümkün değildir."
-"TANAP'ın hayata geçmesiyle stratejik önem artacak"
Stratejik işbirliğinde artık savunmanın çok büyük önem arz ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki bir diğer önemli konunun da enerji olduğunu belirtti. Bir dünya projesi haline gelen TANAP ile ilgili adımların atıldığını, gerek boru üretiminde ve temininde gerekse müteahhitlik hizmetlerinde Türk firmalarının ağırlıklı bir yer teşkil ettiğini kaydeden Erdoğan, "TANAP'ın hayata geçmesiyle Azerbaycan'ın konumundan tutunuz, Türkiye'nin konumu ve buradaki stratejik önem çok daha fazlasıyla artacaktır. Bununla ilgili adımlar atıldı. 2015, bu noktada büyük önem arz ediyor" diye konuştu. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun 2015 sonu itibarıyla açılışa hazır hale gelmesinin beklendiğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu, aynı zamanda Pekin-İstanbul Hattı'nın açılması anlamındadır. Marmaray'ın bitişiyle birlikte bu hat adeta işler hale, şu anda, gelmiştir. Bu yatırımlar, büyük öneme haiz. Bundan dolayı da bizler, gerçekten gururla bu süreci işletmeye devam edeceğiz. Bütün bunların yanında, özellikle daha önce tamamlanmış olan Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hatları da bizim için stratejik önemini koruyor. Bu konuyla ilgili atılması gereken bir başka önemli adım da Batı Avrupa'dan çıkan bir tren, bu dediğimiz raylı sistemle Hazar kıyılarına, oradan da Aktau ve Türkmenbaşı limanları vasıtasıyla Pekin'e ulaşacak."
-Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı
Erdoğan, Türkiye'nin bu yıl G-20 başkanlığını üstlendiğine ve zirveye de ev sahipliği yapacağına işaret ederek, "Bizler de, bizim hakkımız olan bir yetkiyi Azerbaycan için kullandık ve G-20'de bu yıl Azerbaycan da bizim davetlimiz olarak yerini alacak. G-20'ye kadar, şu anda ön hazırlık çalışmalarından tutunuz, G-20 müzakerelerinde Azerbaycan bizimle birlikte olacak" ifadelerini kullandı.  24 Nisan'ın Çanakkale Savaşları'nın yüzüncü yılı olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "24 Nisan'da da dünyada birçok devlet ve hükümet başkanlarına davet çıkardık. Ama hassasiyetimiz, özellikle İlham Aliyev kardeşimle beraber inşallah 24 Nisan'da Çanakkale'de beraber olacağız" dedi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını, ziyaretin iki ülke için de hayırlı olmasını dileyerek tamamladı.
-Anlaşmalar
Basın toplantısı öncesinde Erdoğan ve Aliyev, bugün yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Dördüncü Toplantısı sonuçlarına ilişkin ortak açıklamaya imza koydu.  Ayrıca Erdoğan ve Aliyev huzurunda, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ile Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Arasında Ortak Komite Oluşturulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nı, MASAK Başkanı İbrahim Hakkı Polat ile Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov da "Karaparanın Aklanması ve Terörizmin Finansmanı Konularında Mali Verilerin Paylaşılmasına Yönelik Mutabakat Muhtırası"nı imzaladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...