Tgrt Haber
21 Temmuz 2021 23:55

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Maraş açılımından rahatsız oldular

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 46 yıl kapalı kaldıktan sonra tekrar açılan Maraş hakkındaki sözleri dünya gündemine oturdu. AB, İngiltere, Fransa, ABD, Yunanistan ve Mısır’dan tepki sesleri yükselirken, Türkiye'nin adımlarının 'kabul edilemez ve yasa dışı' olduğunu iddia ettiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Maraş açılımından rahatsız oldular
Cumhurbaşkanı Erdoğan,Maraş açılımı,KKTC

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47’nci yıl dönümü dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne beraberindeki heyet ile birlikte gitti. Kıbrıs’taki barış çözümü için Avrupa Birliği’nin verdiği sözleri tutmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kapalı Maraş’la ilgili sözleri dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Avrupa Birliği, İngiltere, Fransa, ABD, Yunanistan, Mısır ve Rum yönetimi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları üzerine tepki gösterdi.

RUM YÖNETİMİ ŞİKAYET ETTİ

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mısır'ın Maraş'ın kısmi olarak açılıp statüsünün değişmesinden derin endişe duyduğu, bunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ilgili kararlarına aykırı' olduğu savunuldu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kapalı Maraş ile ilgili açıklamalarına tepki gösteren Rum kesimi, konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne de taşıdı. Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides "Bu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlalidir ve müzakereleri yeniden başlatma çabalarını olumsuz etkileyecektir" dedi.

AB: ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın açıklamalarının Kıbrıs’ın statüsünü değiştirmeye yönelik tek taraflı kararlar olduğunu söyledi. Adada tansiyonun yükselmesi riski bulunduğunu öne süren Borrell bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Borrell, AB’nin uluslararası hukuka aykırı, tek taraflı eylemlerden ve provokasyonlardan kaçınılması çağrısı yaptığını söyledi.

ABD: GÜÇLÜ BİR CEVAP VERİLECEK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da gündemin sıcak maddesine ilişkin açıklamada bulundu. Yapılan duyurunun provokatif ve kabul edilemez olduğunu savunan Blinken, “ABD ortak görüşe sahip olduğu ülkelerle birlikte çalışarak, endişe verici bu durumu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde görüşecek, güçlü bir cevap verilmesi çağrısı yapacaktır” dedi.

YUNANİSTAN: ABD’Yİ BİLGİLENDİRDİK

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin söz konusu adımlarının en güçlü şekilde kınandığını duyurdu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland ile telefon görüşmesi yaptığını söylerken, Türkiye’nin yasa dışı eylemleri konusunda bilgi verdiğini aktardı.

İNGİLTERE: TANSİYONU YÜKSELTMEYİN

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi İngiltere, konunun acil olarak diğer konsey üyeleriyle birlikte tartışılması gerektiğini belirtirken, durumun endişe verici olduğuna dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İngiltere, tüm taraflara Kıbrıs anlaşması uyarınca adadaki tansiyonu yükseltecek herhangi bir adım atmamaları çağrısı yapıyor” denildi.

 

FRANSA: ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Maraş açılımından rahatsızlık duyan bir başka ülke Fransa oldu. Paris yönetiminden gelen açıklamada, konunun Birleşmiş Milletler'in gündemine taşınacağı kaydedildi. "Fransa, üzerinde hiçbir istişarenin yapılmadığı bu tek taraflı adımdan büyük üzüntü duyuyor." denildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: MARAŞ AÇILIMI BARIŞ PROJESİDİR

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile KKTC Başbakanı Ersan Saner ve bakanlarla kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Kıbrıs davamız ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler özelinde fikir teatisinde bulunduklarını belirterek şunları söyledi:

Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdik. Başbakan Sayın Ersan Saner ve bakanlarla da bir arada olduk. Milli Kıbrıs davamız ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler özelinde fikir teatisinde bulunduk. Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki iş birliğini ve dayanışmayı daha da güçlendirmek üzere atılacak adımları ele aldık. İş birliğimizin farklı boyutlarını yansıtan projelerin açılış ve tanıtım törenlerini de gerçekleştirdik. Maraş açılımının ikinci aşamasını hayata geçirdik. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar’ı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümetini açılım konusunda ortaya koydukları dirayetli duruş ve bu kapsamda aldıkları karar için bir kez daha tebrik ediyorum. Maraş açılımı, esasen bir barış projesidir. Buna da böyle bakmak gerekiyor. Tüm adımlar şeffaf bir şekilde uluslararası hukuk temelinde atılmaktadır. Adadaki iki halkın da yararına olacak bu girişimin kara propagandaya malzeme yapılması da nafiledir. Mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla çıkılan bu yolda, Kıbrıs Türk makamlarını desteklemeye devam edeceğiz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...