Tgrt Haber
09 Ağustos 2022 09:59 - Güncelleme : 09 Ağustos 2022 14:15

Son dakika! Ersin Tatar'dan TGRT Haber'e özel açıklamalar: Türk askerinin adadan çekilmesini düşünemem

Son dakika haberi: KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, canlı yayında TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses'in sorularını cevapladı. Türkiye'nin Kıbrıs adasının garantörü olduğunu belirten Tatar, 'Türk askerinin adadan çekilmesini düşünemem' dedi.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika! Ersin Tatar'dan TGRT Haber'e özel açıklamalar: Türk askerinin adadan çekilmesini düşünemem
Ersin Tatar,Cuhmurbaşkanı,KKTC

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, canlı yayında TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses'in sorularını cevapladı. 10 gün önce Taşucu’na gittiğini belirten Tatar, ziyareti sırasından 4. sondaj gemimiz Abdülhamid Han’ın önünde fotoğraf çektirdiğini söyledi. “Tatar, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de ne kadar güçlü noktaya geldiğini gösteren bir dönüm noktasıdır” dedi. Tatar, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde bütün yapılan bu çalışmaları selamlıyoruz ve inşallah hayırlara vesile olmasını yürekten temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tatar'ın konuşmasından satır başları:

Abdülhamid Han sondaj gemisinin 6. Parselde çalışma yapma ihtimaline dair konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs Cumhuriyeti diye bir devlet artık yoktur. Kıbrıs’ta iki ayrı devlet vardır. Biz, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak ilan ettikleri bütün alanlarda hak sahibiyiz Kıbrıs Türkleri olarak. Çünkü bunlar müktesep haklardan kaynaklanır. Bunlar da Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş anlaşmalarına gider. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eşit ortağı Kıbrıs Türkleridir" dedi.

"O ALANLAR TEK BAŞINA RUMLARA AİT DEĞİLDİR"

Tatar, "Fakat bizleri silah zoru ile dışarıya ittiklerinde biz kendi devletimizi kurmak zorundaydık. Dolayısıyla biz de adanın etrafındaki bütün zenginliklerde hak sahibiyiz. Yani günü geldiğinde o bölgede de bir şeyler tespit edilirse, bizim Türkiye Cumhuriyeti’ne verdiğimiz yetkiye binaen oralarda da araştırmalar yapılabilir. O alanlar tek başına Rumlara ait değildir” ifadelerini kullandı.

Son dakika! Ersin Tatar'dan TGRT Haber'e özel açıklamalar: Türk askerinin adadan çekilmesini düşünemem

“ASLA MÜSADE ETMEYİZ..."

Rum tarafının güven arttırıcı önlemlerini neden reddettiğini açıklayan Tatar, “Biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile yani iki devletli bir iş birliği olabileceğini söyledik. Onların önerdikleri bizi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin içerisine çekmek. Diyorlar ki Ercan Havalimanını Birleşmiş Milletlere devredeceksin. Bunu yaptığımız gün Kıbrıs Cumhuriyeti’nin onayı devreye giriyor. Türkiye’ye hava sahası kapanıyor. Yani Türkiye’nin uçakları, İHA’ları, SİHA’ları o bölgede uçamayacak. Diğer maddeler, Gazimağusa limanının Avrupa Birliği’ne devredilmesi ve Maraş’ın iade edilmesi. Bunlar KKTC’nin ve ikili siyasetin altını dinamitler. Dolayısıyla bizim bunları kabul etmememiz mümkün değildir. Biz iş birliğine varız ama bu iş birliği birbirinin otoritesini çiğneyecek, Rumların otoritesini Kuzey Kıbrıs’a yayacak bir sürece asla müsaade etmeyiz” diye konuştu.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...