Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Mart 2014 10:08

Cumhurbaşkanı Gül Danimarka'ya gitti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devlet ziyareti için Danimarka'nın başkenti Kopenhag'a gitti.

Cumhurbaşkanı Gül Danimarka'ya gitti
Cumhurbaşkanı gül,gül danimarka'ya gitti,danimarka ziyareti,gül'ün ziyareti,

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devlet ziyareti için Danimarka'nın başkenti Kopenhag'a gitti. Gül, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe'nin daveti üzerine iki ülke arasındaki ilk devlet ziyaretini gerçekleştirmek için Kopenhag'a gideceğini söyledi. Danimarka'ya ilk ziyareti olmadığını, 2010 yılında İklim Değişikliği Zirvesi için Kopenhag'a gittiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, "tarihi" olarak nitelediği ziyarette kendisine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekilleri, akademisyenler, basın ve iş dünyası temsilcilerinden oluşan heyetin eşlik edeceğini belirtti. Gül,  "Danimarka ile ilişkilerimizi 250 yıllık bir maziye sahiptir. 1756'da Osmanlı ile Danimarka Krallığı arasında imzalanan Dostluk, Seyr-i Sefai ve Ticaret Anlaşması ile ilişkilerimizin temelleri atılmıştır. 1925 yılında imzalanan dostluk anlaşmasıyla da bu temel perçinlenmiştir" diye konuştu.
Ziyaretinde NATO başta olmak üzere iki ülke arasında birçok alandaki işbirliğinin devamına yönelik iradenin teyit edileceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, "Ayrıca ikili ilişkilerimizin köklü mazisine yakışır seviyeye yükseltilmesi için neler yapılabileceğini görüşeceğiz" dedi. Türkiye'nin AB üyelik sürecinin Danimarka ile ilişkilerinin önemli bir boyutunu oluşturduğuna dikkati çeken Gül,  "AB'ye katılım sürecimizin güçlü destekçileri arasında yer alan Danimarka'daki temaslarımda bu konu üzerinde özellikle duracağım" ifadelerini kullandı. İş, ticaret ve karşılıklı yatırımların da temaslarında öncelikli yer bulacağını söyleyen Gül, "Danimarka ile ticaret hacmimiz yaklaşık 1,8 milyar dolardır. Bu meblağı en kısa süre içerisinde 5 milyar dolara çıkartma hedefimiz vardır" diye konuştu. Kopenhag'ta düzenlenecek Ticaret ve Yatırım Formu'na katılacağını, bazı Türk ve Danimarka şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle çalışma yemeğinde bir araya geleceğini aktaran Gül, "Danimarka'nın mukayeseli üstünlüğe sahip olduğu yenilenebilir enerjinin yanı sıra bizim de son dönemde büyük atılım gerçekleştirdiğimiz denizcilikle ilgili tesisler de ziyaret programımda yer almaktadır" dedi. Yurt dışı ziyaretlerinde Türk vatandaşlarıyla bir araya gelmeye büyük önem verdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Danimarka'da da bu ülkede yaşayan Türkler tarafından kurulan vakıf ve derneklerin temsilcilerini kabul edeceğini kaydetti.
Gül, sözlerini "Ziyaretimin Türkiye ile Danimarka arasında dostane ilişkilerin pekiştirilerek her alanda yeni ufuklara taşınmasına vesile teşkil edeceğine inanıyorum" diye tamamlandı. Cumhurbaşkanı Gül ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Kopenhag'a gitti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...