Tgrt Haber
11 Eylül 2018 22:41

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay Makedonya Milli Günü Resepsiyonu'na katıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Terörle mücadele, 21. yüzyılın getirdiği sınamalar çerçevesinde ancak devlet ve kurumların uluslararası iş birliğiyle başarılı olabilecek bir çaba halini almıştır." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay Makedonya Milli Günü Resepsiyonu'na katıldı
Fuat Oktay,

Oktay, Sheraton Otel'de düzenlenen Makedonya Milli Günü Resepsiyonu'na  katıldı. Oktay, resepsiyona gelişinde Makedonya’nın Ankara Büyükelçisi Zvonko  Mucunski tarafından karşılandı.

Fuat Oktay, burada yaptığı konuşmada, Makedonya ve Türkiye  ilişkilerinin iki ülke arasındaki tarihi, kültürel bağlar ve yakın akrabalık  sebebiyle özel bir yere sahip olduğunu belirtti.

Makedonya ile bölgesel ve uluslararası platformlardaki mükemmel  seviyedeki ilişkilerin önümüzdeki dönemde de artarak süreceğine inancının tam  olduğunu vurgulayan Oktay, Türkiye'nin Makedonya’yı tanıyan ilk devlet olduğunu  anımsattı.

Türkiye'nin Üsküp’te büyükelçi görevlendiren ilk ülke olduğuna dikkati  çeken Oktay, "Makedonya'daki Türk toplumu ile ülkemizde yaşayan Makedonya kökenli  vatandaşlarımız, ülkelerimiz arasında bir insani köprü vazifesi görmekte,  ülkelerimizin siyasi, ekonomik ve kültürel yaşamına önemli katkılar  sağlamaktadır. Tarihi ve kültürel bağlarımızın oluşturduğu sağlam zemin üzerinde  yükselen ikili iş birliğimiz ve toplumlarımız arasındaki yakınlığın, önümüzdeki  dönemde atılacak yeni adımlarla pekiştirilebileceğine inanıyoruz." diye konuştu.

Oktay, 1992'den bugüne kadar bin 69 Makedonya uyruklu öğrencinin  Türkiye'de yükseköğrenim görmek üzere Türkiye burslarından yararlandığını,  Türkiye'den bin 300'ün üzerinde öğrencinin de Makedonya üniversitelerinde eğitim  gördüğünü aktardı.

"TÜRK ŞİRKETLERİNİN YATIRIMLARI 1,2 MİLYAR DOLARI BULDU"

İki ülke arasındaki artan turist trafiğinin kültürel ve sosyal  ilişkileri geliştirdiğini anlatan Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2018 yılının ilk altı ayında Makedonya’ya gelen Türk turist sayısı 50  bine yaklaşmıştır. Ayrıca, ikili ekonomik ve ticari iş birliğimizin gelişmesi  için önemli bir potansiyelin mevcut olduğuna inanıyoruz. İkili ticaret hacmimiz  2017 yılında yarım milyar dolar civarında gerçekleşmiştir. Bu rakamı daha da  yukarıya taşımak için gerekli irade ve kararlılığı Makedon muhataplarımızda  görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Makedonya’daki Türk yatırımları karşılıklı  çabalarımız neticesinde son 10 yılda büyük bir artış göstermiş olup, yüksek  sermayeli Türk şirketlerinin yatırımları hali hazırda 1,2 milyar doları  bulmuştur. 2012 yılında Makedonya’da faaliyete geçen Halkbank Makedonya'nın  4'üncü büyük bankası konumundadır. Daha fazla Türk girişimcinin Makedonya’ya  yatırım yapması için teşviklerimizi sürdürmekteyiz. Öte yandan ülkemizde toplam  10 milyon dolar değerinde sermayeye sahip 150 civarında Makedonya firması  faaliyet göstermektedir."

Oktay, TİKA ve Yunus Emre Kültür Merkezi aracılığıyla ortak tarihi  mirasın yanı sıra Makedonya'nın zengin kültürel mirasını ortaya koyan tarihi  eserlerin korunmasına ve restorasyonuna destek verildiğini dile getirdi.  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, TİKA'nın sadece bununla kalmayıp,  sağlık, medya, eğitim, altyapı, meslek edindirme, üretim ve ulaştırma gibi çok  sayıda projeyle dost ve kardeş Makedonya'nın kalkınmasına katkı sağladığını ifade  etti.

Bugüne kadar TİKA tarafından tamamlanan 650 projeyle Makedonya'ya  yaklaşık 116 milyon dolar kalkınma yardımı sağlandığını dile getiren Oktay,  Mother Therasa Tıp Fakültesi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine  Erdoğan'ın girişimleriyle TİKA tarafından tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

"FETÖ İLE MÜCADELE"

Balkanların güvenliğinin Türkiye'nin her zaman için öncelik verdiği  konuların başında geldiğini vurgulayan Oktay, şunları kaydetti:

"Ülkelerimiz arasındaki verimli diyalog, bölgemizde güvenliğin tesisi  doğrultusunda büyük önem arz etmektedir. Terörle mücadele, 21. yüzyılın getirdiği  sınamalar çerçevesinde ancak devlet ve kurumların uluslararası iş birliğiyle  başarılı olabilecek bir çaba halini almıştır. Bu bağlamda, 15 Temmuz'da  demokrasimizi ve anayasal düzenimizi hedef alan ve çok sayıda masum  vatandaşımızın hayatına mal olan kanlı darbe girişimi sonrasında ülkemizin FETÖ  terör örgütünü ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarına Makedonya'nın verdiği  değerli desteğin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğine inanıyoruz. FETÖ  terör örgütü sadece Türkiye’nin değil, Makedonya dahil olmak üzere  coğrafyamızdaki tüm devletlerin güvenlik ve bütünlüğünü tehdit eden bir örgüttür.  Bu hain yapı ile mücadelede yapacağımız iş birliği bölgemizin barış ve  istikrarının korunmasına önemli faydalar sağlayacaktır."

Oktay, dost ve kardeş Makedonya halkına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan başta olmak üzere, şahsı ve Türk milleti adına iyi dileklerini sundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...