Tgrt Haber
25 Nisan 2014 15:18

Davutoğlu, 'Erdoğan'ın açıklaması ezber bozdu'

Davutoğlu, Türkiye'nin 1915 olaylarına ilişkin mesajına ilişkin 'Erdoğan'ın açıklaması ezberleri bozdu ve Türk halkının dostluk penceresi açtığını herkes kabul etti' dedi.

Davutoğlu, 'Erdoğan'ın açıklaması ezber bozdu'
ahmet davutoğlu,türkiye,1915 olayları,erdoğan,açıklama,

Sudan Dışişleri Bakanı Ali Karti ile Dışişleri Konutu’nda bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet  Davutoğlu, görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye ile Sudan arasındaki ilişkilerin çok köklü bir tarihe sahip olduğunu vurguladı.Türkiye'nin girişimiyle İslam İşbirliği Teşkilatı’nda (İİT) Orta Afrika Cumhuriyeti konusunda ortak bir temas grubu oluşturulduğunu hatırlatan Davutoğlu, İİT’den oluşan bir bakanlar heyetiyle Orta Afrika Cumhuriyeti'ne salı günü bir ziyaret gerçekleştireceği bilgisini verdi.
Sudan Dışişleri Bakanı Karti de Sudan'ın Türkiye'yi "büyük ağabey" olarak gördüğünü belirtti. "Türkiye'nin bölgesel gücü hem kendisi hem de bizleri daha iyi safhalara ulaştıracaktır" diye konuşan Karti, Türkiye ile ortak geçmiş ve hatıralara sahip olduklarını, geçmişte Sudan'da Türk kanı aktığını ve bunun kendileri için çok değerli olduğunu anlattı. Sudan'da çok sayıda ailenin Türk soyundan olduğunu belirten Karti, bu köklerden yola çıkarak Türkiye ile hem askeri hem de ekonomik işbirliğinde bulunmak istediklerini kaydetti. Karti, şöyle devam etti:"Türkiye'nin deneyimlerden faydalanmak istiyoruz. Sudan’a komşu bazı ülkeler bizi işgale ve kontrol etmeye çalıştı ama ne zaman böyle şeylerle karşılaşsak her zaman Türkiye’den sıcak bir dostluk bulduk. Bu nedenle bu dostluğu çok değerli buluyoruz. Türkiye'nin bilimsel ve teknolojik gelişiminden faydalanmak istiyoruz. Ülkemizde çok büyük verimli araziler var. Biz bunları Türkiye’nin teknolojisine sunmak ve ortak projeler geliştirmek istiyoruz."
"Erdoğan'ın açıklaması ezberleri bozdu"
Davutoğlu, bir gazetecinin Türkiye'nin 1915 olaylarına ilişkin taziye mesajına ilişkin "Türkiye’nin bir sonraki adımı ne olacak" sorusunu, şöyle yanıtladı:"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması dünyada ezberleri bozdu ve Türk halkının bu konuda tarihi bir adım atarak yeni diyalog ve dostluk penceresi açtığını herkes kabul etti. Aslında bu mesajın muhatapları öncelikle devletler değildi. Dünyanın her yerinde yaşayan Ermenilere yönelik, insani bir mesajdı. Ermeni toplumlarından bize gelen tepkiler ve diasporadan gelen tepkiler olağanüstü olumlu. Esas muhatabımız olan tek tek Ermenilere uzatılan bu dostluk eli bu anlamda bence karşılığını gördüBundan sonra Türkler ve Ermeniler karşılaştıklarında birbirlerine çok daha güçlü şekilde empati yapabilecek ve birbirleriyle daha rahat diyalog kurabilecekler. Devletlerden de son derece olumlu tepkiler aldık. Birçok ülke yayınladıkları mesajlarla destek ifade etti. ABD, Avrupa'da birçok ülkede çok geniş yankı yaptı. Bu da insani bir mesajın siyasi anlamda da olumlu sonuçlar ürettiğini ortaya koydu. Ben bu metnin istediğimiz sonuçlara ulaştığını ve önemli bir referans mektubu olarak tarihe geçtiğine inanıyorum. Bundan sonra ortak tarihi zeminde nasıl bir gelecek inşa edeceğimizi de hep beraber düşünüp, birlikte tartışabiliriz. Bu aşamada önemli olan zihinleri, gönülleri ve dostluk elini paylaşmaktır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...