Tgrt Haber
11 Ocak 2014 15:10

Davutoğlu, 'Guterres ile Harran'da toplantı yapacağız'

Davutoğlu, '17 Ocak'ta BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres ile birlikte komşu ülkelerle Türkiye'deki bir konteyner kampta, muhtemelen Urfa Harran'da bir toplantı gerçekleştireceğiz' dedi.

Davutoğlu, 'Guterres ile Harran'da toplantı yapacağız'
dışişleri bakanı, ahmet davutoğlu, guterres, harran'da toplantı yapacağız,

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Dostluk Grubu başkanlarıyla yaptığı toplantıdan basına yansıyan haberlerle ilgili, "Haberlere bakıldığında 3 saatlik bir görüşmenin yanlış şekilde yansıtıldığı açık şekilde ortada" dedi. Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grubu toplantısına katılmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Davutoğlu, temaslarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, perşembe günü 25 Avrupa ülkesinin dostluk grubu başkanıyla sabah kahvaltıda bir araya gelmesinin ardından toplantıyla ilgili basına yanlış haberlerin yansıdığını söyledi. Toplantının basına kapalı yapıldığının altını çizen Davutoğlu, şunları söyledi:
"Toplantıda dış politikayı ilgilendiren her konuyu ele aldık. Ana gündem maddesi dostluk gruplarının nasıl aktif hale getirileceği, özellikle Türkiye-Avrupa ilişkilerinde bunu nasıl etkin araç olarak kullanılacağı konuşuldu. Gazeteleri okuduğumda ben de doğrusu haberler konusunda ciddi şekilde bir yanılgının, yanlış yansımanın olduğunu fark ettim. 3 saatlik bir görüşmede, daha çok dış politikanın konuşulduğu bir görüşmede tabiki güncel konular da gündeme geldi. Bazı sorular ve sorular içinde yorumlar da yapıldı. Dostluk grubu başkanlarımız kendi kanaatlerini dile getirdiler. Basına bugün yansıyan benim ağzımdan herhangi bir şeyin dışarı çıkması mümkün değil. Kimsenin böyle bir çaba içine girmesi doğru değil. Basına yansıyan haberlere bakıldığında 3 saatlik bir görüşmenin yanlış şekilde yansıtıldığı açık şekilde ortada. Bizim görüşmemizin muhteviyatını, konularını yansıtmayan bir haber. İfadelere de bakıldığında zaten benim herhangi bir şekilde kullanmamın mümkün olmadığı ifadeler." Davutoğlu, yarın katılacağı çekirdek grubu toplantısı öncesinde dün, bölge ülkelerin temsilcileriyle bir araya geldiğini, bu kapsamda Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Mısır Dışişleri Bakanlarıyla görüştüğünü belirtti. Toplantıya Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet el Carba'nın da katıldığını dile getiren Davutoğlu, Carba'yla, Cenevre Konferansı öncesindeki durumu değerlendirmek üzere ikili görüştüğünü söyledi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dün akşam saatlerinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile son gelişmelerin ele alındığı bir telefon görüşmesi yaptığını ifade ederek bugün de ikili temaslarına devam edeceğini, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar Dışişleri Bakanlarıyla tekrar görüşeceğini kaydetti. Gerekmesi halinde Carba'yla bugün yeniden bir araya gelebileceğine işaret eden Davutoğlu, 17 Ocak'ta Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden bir ziyaret beklediklerini dile getirdi.
Yarın 11 ülke dışişleri bakanları olarak hem nihai durumla ilgili takınılacak ortak tutum hem de Cenevre'ye giderken 11 ülkenin pozisyonları bağlamında önemli bir toplantı gerçekleştireceklerini söyleyen Davutoğlu, "Bu anlamda daha önce Ürdün ve Irak Dışişleri Bakanlarıyla geçtiğimiz günlerde görüşmelerim olmuştu. Bu arada 17 Ocak'ta Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile birlikte komşu ülkelerle Türkiye'deki bir konteyner kampta, muhtemelen Urfa Harran'da bir toplantı gerçekleştireceğiz ve Cenevre öncesi insani konularda son durum hem elen alınacak hem de insani durumundaki kötüleşmeye karşı alınacak tedbirler görüşülecek." Davutoğlu, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in Türkiye ziyaretine ilişkin ise ziyaretin ABD-Türkiye ikili temasları bağlamında çok önceden planlandığını söyledi. ABD ile Türkiye arasında, Suriye politikası kapsamında yakın bir koordinasyon olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, sık sık ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile görüştüğünü de dile getirdi.
Davutoğlu, Kerry ile dün yaptığı görüşmede, Suriye'deki sürecin yanı sıra Irak'taki kritik gelişmeleri de ele aldıklarını ifade ederek, Ambar bölgesinde, El Kaide unsurlarıyla hem oradaki Sunni aşiretler hem de merkezi hükümet arasında bir gerilimin olduğunu kaydetti. Davutoğlu, gerek Suriye'de gerek Irak'taki terör gruplarının mevcudiyetinin de herkes için tehlike oluşturacağının altını çizerek, "Suriye rejiminin baskıları ve gayri insani uygulamaları ortadan kalkmadan, insanlığa karşı işlenen suçlar bu kapsamda ele alınmadan özellikle Suriye'de bu konunun çözüme kavuşturulması çok zor. Bütün bunları hem Sayın Kerry ile burada yapacağımız görüşmede hem de Sayın Hagel Türkiye'ye geldiğinde yapacağı görüşmelerde kapsamlı şekilde ele alacağız" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...