Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 May 2014 16:37

Davutoğlu, 'Soğuk savaşın geri gelmesinden kimse medet ummamalı'

Davutoğlu, Ukrayna kriziyle başlayan süreçte bu bölgede soğuk savaş mantığının tekrar geri gelmesinden kimsenin medet ummaması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, 'Soğuk savaşın geri gelmesinden kimse medet ummamalı'
ahmet davutoğlu, ukrayna, soğuk savaş

Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyinin alt organı Ortak Stratejik Planlama Grubu 4. Toplantısı Moskova'da yapıldı. Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanı Ahmet  Davutoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Avrasya ölçeğinde Türkiye ve Rusya'nın ilişkileri gibi derinlemesine gelişmiş bir ilişkiye sahip iki ülkenin çok az olduğunu vurgulayarak, toplumlar arasında da çok ciddi bir kaynaşma yaşandığını belirtti. Türkiye'nin her yıl yaklaşık 4 milyon Rus turusti misafir ettiğine değinen Davutoğlu, Türk şirketlerinin Rusya'da faaliyet gösterdiğini dile getirdi.Davutoğlu, 4 yıl önce önemli stratejik kararlarl iki ülk arasında Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) kurulduğunu hatırlatarak, işbirlikleri çerçevesinde her sene hem zirve hazırlğıklarını hem de gündemdeki uluslararası gelişmeleri kapsamlı değerlendirdiklerinin altını çizdi.
Çeşitli alanlardaki ilişkilerin son yıllarda büyük bir mesafe kaydettiğini ifade eten Davutoğlu, bugün de çok verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Enerji, ulaştırma, turizm, kültürel alanlarda büyük bir mesafe kaydetti ilişkilerimiz. Enerji konusunda işbirliğimiz doğalgaz alanında kalmakla yetinmeden aynı zamanda nükleer alanında da çok geniş bir potansiyele sahip bir işbirliği ortaya çıktı" diye konuştu. İki ülkenin ulaştırma alanında da giderek artan bir işbirliğine sahip olduğunu vurgulayan Davutoğlu, kültür merkezlerinin karşılıklı olarak açılması dostluğu pekiştirecektir. Biz de bu yıl inşallah Moskova'da kültür merkezi açacağız" dedi.
Avraysa ölçeğinde önemli iki aktör, tarihi ilişkilere sahip iki ülke olarak ilişkileri derinleştirme kararlılığını bir kez daha teyit ettiklerini bildiren Davutoğlu, dış ticaret hacmimizi 100 milyar dolara ulaştırma çabalarımız sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.
Toplantıda Kafkasya ve Karadeniz havzasındaki gelişmeler, Asya'da istikrar adımları konusunda kapsamlı değerlendirmeler yaptıklarını aktaran Davutoğlu, Ukrayna'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin de ele alındığını söyledi.
Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bu bölgede ve çevre bölgede soğuk savaş mantığının tekrar geri gelmesinden kimse medet ummamalı. Soğuk savaş mantığı şu ana kadar son 20 yıldır birlikte inşa ettiğimiz güvenlik mekanizmaları, birlikte inşa ettiğimiz siyasi mekanizmaları hem dumura uğratabilir hem de yeni krizleri beraberinde getirebilir." Ukrayna'daki krizin aşılmasında tüm uluslararası kuruluşların çaba sarfetmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Umut ederiz Ukrayna seçimleri sonrasında Rusya Ukrayna ilişkileri daha sağlam bir zemine oturur. Karşılıklı diyalog çerçevsinde sorunlar konuşulur. Hem Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ilkesini hem de bütün tarafların aktif olarak katılacağı anayasa reformları da dahil olmak üzere siyasi süreçlerin bir an önce kurulması gerektiğini benimsiyoruz" sözlerini kullandı.
Rus mevkidaşı Lavrov ile Kırım'daki geleşmeleri ve Kırım Tatarlarının sorunlarının çok kapsamlı şekilde ele aldıklarına dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti: "Kırım Tatarları o toprakların asli unsurudur. Onların oradaki huzuru ve sükunu Türkiye açısından son derece önemlidir. Bu çerçevede krizin çıktığı günden bu güne Sayın Başbakan ile Devlet Bakanı Sayın Putin arasında çok yakın bir diyalog olmuştur. Önemi olan asırlar boyu çok kürlü bir yapıya sahip kırım yarımadasında bütün grupların barış içinde yaşamasıdır.  
Bu çerçevede herkesin son derece dikkatli şekilde perspektif beslemesi bizim için önemlidir. Ukrayna'daki ve Kırım'daki yetkililerle temas halinde olarak çatışma  doğmaması için çaba sarfetmeliyiz. Umut ederiz ki bütün sorunlar uluslararası hukuk çerçevesinde çözümü kavuşturulur." Karadeniz coğrafyasını soğuk savaş dönemindeki gibi bölünmüş bir bölge olarak görmek istemediklerine işaret eden Davutoğlu, "Karadeniz Ekonomik İşbirliğini kuran iki ülke olarak Türkiye ve Rusya, bu bölgelerin karşılıklı anlayış ve ekonim işbirliğ ile barış sağlanmış yer haline dönüştürülmesi perspektifini paylaşıyor. Türkiye olarak biz Montro Anlaşması dahil olmak üzere bütün anlaşmalara saygı çerçevesinde kalıcı istikrarın korunmasına büyük önem veriyoruz" dedi.
Kafkasya'nın Türkiye ve Rusya'nın ortak noktası olduğunu bildiren Davutoğlu, Abhazya, Güney Osetya ve Karabağ sorunun çözülmesinde diyalog kanalarının sürekli açık olması gerektiğini savundu. Bu sorunların çözülmesi için Rusya ile Türkiye'nin yakın temas halinde olduğunu belirten Davutoğlu, "Türkiye Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi, Azerbycan Ermenistan ilişkelerinde Azerbaycan'nın işgal edilen toprakları dahil Karabağ sorunun çözülmesi, bölgedeki tüm aktörler için yeni bir dönemin başlanğı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...