Tgrt Haber
24 Mart 2014 16:01

Davutoğlu, 'Suriye uçağı sınırımızı 1 kilometre ihlal etmiştir'

Davutoğlu, düşürülen Suriye uçağına ilişkin, 'Olayın seyri çok açıktır. Suriye uçağı, sınırımızı 1 kilometre derinliğinde ihlal etmiştir' dedi.

Davutoğlu, 'Suriye uçağı sınırımızı 1 kilometre ihlal etmiştir'
Dışişleri Bakanı, Ahmet Davutoğlu,davutoğlu'ndan suriye açıklaması,suriye uçağı,sınır ihlali

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürülen Suriye uçağına ilişkin; "Olayın seyri çok açıktır. Bugün bazı yayın organlarında gördüğüm hususlar konusunda çok açık bir ifadeyle dile getirmek isterim ki; Suriye uçağı, sınırımızı 1 kilometre derinliğinde ihlal etmiştir. Bu konuda elimizde çok güçlü deliller, zaten Genelkurmay Başkanlığımızca tüm çalışmalar da yapıldı" dedi. Davutoğlu, seçim çalışmaları kapsamında geldiği Konya'da, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, dün ve bugün sınırımızı ihlal eden Suriye uçağına yönelik yapılan müdahale çerçevesinde yoğun bir diplomatik trafik içinde olduklarını belirtti. Dün saat 13.15 civarında, olay meydana geldikten sonra Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı olarak birlikte değerlendirmeler yaptıklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı bilgilendirdiklerini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Olayın seyri çok açıktır. Bugün bazı yayın organlarında gördüğüm hususlar konusunda çok açık bir ifadeyle dile getirmek isterim ki; Suriye uçağı, sınırımızı 1 kilometre derinliğinde ihlal etmiştir. Bu konuda elimizde çok güçlü deliller, zaten Genelkurmay Başkanlığımızca tüm çalışmalar da yapıldı. Bu çerçevede kamuoyumuzun çok açık bir şekilde bilmesi gerekir ki; Türkiye Cumhuriyeti Devleti, sınırlarını koruyacak kudrette bir devlettir. Bu sınırları ihlal edecek olan ister karadan, ister havadan, ister denizden, gerekli muameleyi görür. O bakımdan ben tekrar dün Genelkurmay Başkanımız, İkinci Başkanımız ve ilgililerle görüşmüştüm. Tekrar Genelkurmay Başkanımızı, silahlı kuvvetlerimizi ben de tebrik ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin caydırıcı gücü, barışın da teminatıdır. Bu caydırıcı gücü test etmeye kimsenin kalkmaması, cüret etmemesi gerekir." Davutoğlu, bu çerçevede dün BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile bir görüşme gerçekleştirdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"BM Güvenlik Konseyi'ne, BM Genel Kurulu'na ve NATO'ya bir mektupla bildirimlerde bulunduk, gerekli dokümanları verdik. Sınır ihlalinin oluş seyriyle ilgili kapsamlı izahatlarda bulunduk. Daha sonra NATO Genel Sekreteriyle de konuştum. NATO Genel Sekreteri, ittifakın ve bütün müttefiklerin açık desteğini ifade ettiler. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir ittifak üyesi olarak her zaman yanında olduklarını ifade ettiler. BM Genel Sekreteri de bu çerçevede verdiğimiz bilgiler dolayısıyla teşekkür etti. Bundan sonra da temas halinde olmaya devem edeceğiz. Ümit ederiz ki; bir daha bu tür bir cürete kimse kalkışmaz. Ümit ederiz ki, Suriye'de de Suriye halkının iradesiyle şekillendireceği yeni bir siyasi ortam oluşur. Türkiye her zaman barışın yanında olmuştur. Ama barış aynı zamanda kararlılık gerektirir. Gerektiği anda kararlılık gösteremeyen ülkeler, barış konusunda zaaf içine girerler. Bizim bu konudaki kararlılığımızdan kimsenin tereddüdü olmamalıdır. Angajman kurallarımız, Suriye'nin uluslararası hava sahasında düşürdüğü uçağımızdan sonra çok açık uluslararası topluma ifade edilmiştir, Suriye rejimine ifade edilmiştir. Bu angajman kuralları bilinirken, bizim sınırımızı müteaddit uyarılara rağmen ihlal etmeye kalkışılırsa bunun cevabı da açıktır ve bu cevap verilmiştir."
"Düşürülen uçağın zamanlamasıyla ilgili tartışmalar var. 'Sınır ihlali mi, yoksa seçim manevrası mı?' şeklinde yorumlar yapılıyor. Suriye tarafından yapılan açıklamalarda, 'Türkiye düşmanca bir tutum içinde' deniliyor. Bunlara ne yanıt vermek istersiniz?" şeklindeki bir soru üzerine Davutoğlu, bu konuda sabah bazı yayın organlarını okuduğunda büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...