Tgrt Haber
11 Şubat 2023 10:06 - Güncelleme : 11 Şubat 2023 10:30

Deprem nedeniyle seçimler ertelenebilir mi? İşte parti kulislerinde konuşulan iddia: 1 yıl ertelenebilir

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine sayılı aylar kala Kahramanmaraş’ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Yüzyılın felaketi olarak ifade edilen depremden dolayı seçimler ertelenecek mi, peki Anayasa neyi öngörüyor? İşte kulislerde konuşulanlar… 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Deprem,Kahramanmaraş

Türkiye, Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından 10 ilde birde yaşanan yıkımın acılarını sarmaya çalışıyor. Ancak Türkiye’nin önünde Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri de bulunuyor. Bir hafta öncesine kadar seçimlerin tarihi 14 Mayıs olarak tahmin ediliyor ve buna göre hem iktidar hem de muhalefet tarafından seçim hazırlıkları yapılıyordu. Ancak yüzyılın felaketi olarak adlandırılan ve 20 bin 665 kişiye mezar olan Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin seçim sürecini etkileyeceği tahmin ediliyor. Peki bu konuda kulislerde ne konuşuluyor, Anayasa neyi öngörüyor? 

İŞTE SEÇİM KULİSLERİ 

-AK Parti’nin yetkili kurullarında, seçim tarihinin ertelenmesi veya iptal edilmesiyle bir değerlendirme yapılmış değil. Ancak 14 Mayıs seçeneğinin zayıfladığı kulislerde konuşulmaya başlandı. 

-CHP kulislerinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimleri en az 1 yıl erteleyeceği yorumları yapılıyor. 

-Öte yandan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, kendisiyle birlikte deprem bölgesine giden gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimlerin 14 Mayıs’a yetişmeyeceği tahmininde bulunurken iptal beklemediğini söyledi. 

ANAYASA NE DİYOR? 

Anayasa’nın “Seçimlerin geriye bırakılması veya ara seçimler” başlıklı 78. maddesine göre ertelemenin tek istisnası savaş hali. 78’inci maddesinde “Savaş sebebiyle seçimlerin yapılmasına imkan görülmezse Meclis seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir” ifadeleri yer alıyor. 

Öte yandan YSK’nın deprem nedeniyle seçimlerin yapılmasına olanak görülmediği yönünde bir kara alma olasılığı tartışılıyor. 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...