Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Ocak 2015 11:33

Elvan, 'Havacılıktan 8 milyar dolar devletin kasasına girecek'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, 'Kamu-özel iş birliği kapsamında havacılık sektöründen, üçüncü havalimanı hariç aşağı yukarı 8 milyar dolarlık bir pay devletin kasasına girecek' dedi.

Elvan, 'Havacılıktan 8 milyar dolar devletin kasasına girecek'
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, havacılık,

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TAV Havalimanlarının, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne (DHMİ) dün gerçekleştirdiği kira ödemesinin temsili çek teslim törenine katıldı. Konuşmasında kamu-özel sektör iş birliğinin önemine değinen Elvan, Türkiye'nin bu alanda dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olduğunu, sadece DHMİ'nin bu kapsamda 18 projesinin hayata geçtiğini söyledi.
Elvan şunları kaydetti:
"Ve üçüncü havalimanı hariç aşağı yukarı 8 milyar dolarlık bir pay devletin kasasına girecek. Şu ana kadar 2 milyar doların üzerinde, kamu-özel kesim iş birliği ile havacılık sektöründe devletin kasasına para girmiş durumda. Bu uygulamaları eleştirenler ve rahatsız olanlar var. Burada kim kaybediyor merak ediyorum. Devlet kazanıyor, millet kazanıyor, firma kazanıyor. TAV, havaalanları işletmesinde ve inşasında dünyanın önde gelen firmalarından biri. Biz yap-işlet-devret modeline, kamu-özel iş birliği modeline çok önem veriyoruz ve önümüzdeki dönemde bu model üzerinde çalışmalara devam edeceğiz."
Havacılık sektöründe yaşanan gelişmeler hakkında da katılımcıları bilgilendiren Elvan, bu kapsamda devletin uyguladığı politikalar ve iyileştirmelerin yanı sıra yap-işlet-devret, kamu-özel iş birliği modellerinin de sektör gelişimine büyük hız kazandırdığını anlattı.
Elvan, daha çok yatırım yapıp, özel sektörün önünü açacaklarını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:
"2014 yılı aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yolcu sayımızda yüzde 13,2'lik artış var. Genel olarak bakıldığında, 2013 yılında 153 milyona yakın olan yolcu sayımız 2014 yılında 166 milyona ulaştı. Bunun 86 milyonu iç hat yolcusu, 80 milyon civarı da dış hat yolcu sayısı. Hangi açıdan bakarsanız bakın Türkiye'de havacılık sektörü hızla gelişip büyüyor, Avrupa'daki daralmaya rağmen bu büyüme devam ediyor. Ülke itibarıyla dış hatlarda yolcu sayısının yüzde 48'i Atatürk Havalimanı tarafından kullanılıyor, aşağı yukarı yurt dışı çıkışlarının yarıya yakını Atatürk Havalimanı'ndan gerçekleştiriliyor."
Havacılık sektörünü desteklemeye ve sektör sorunları için çözüm bulmaya devam edeceklerini bildiren Elvan, "İnşallah önümüzdeki süreçte sektörümüz çok daha iyi noktalara gelir. Bugün aşağı yukarı toplam 410 milyon lira civarında bir kira ödemesini TAV gerçekleştiriyor. Buradan sistemin ne kadar iyi işlediğini de görüyorsunuz. Firma kalkıp 'Ben ödeme güçlüğü içindeyim, bana 1-2 ay zaman verin' demiyor. Zamanından önce ödemesini yapıyor, biz de paramızı alıyoruz. Vatandaş memnun, devlet memnun, firma memnun. Bu güzel işleyen sistemden rahatsız olanları 'niye' diye sorgulamak lazım" diye konuştu.
"Zagrosjet meselesi görüşülüyor"
Bakan Elvan konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"Zagrosjet uçağının İstanbul seferinin yapılmasına Türkiye'nin izin vermediği" iddialarının sorulması üzerine Elvan, şu açıklamayı yaptı:
"Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve ilgili firma görüşmelerini sürdürüyor. Yine Dışişleri Bakanlığımız Irak yönetimiyle bu konuyu görüşüyor, büyükelçilik nezdinde girişimlerde bulunuyor. Bugün de Dışişleri Bakanlığı müsteşarı, Sivil Havacılık Genel Müdürü ve ilgili firma yöneticisi bir araya gelecekler, konu üzerinde çalışılıyor. Şu an benim söyleyeceklerim bu kadar."
Lütfi Elvan, bir süre önce, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanına ilişkin "Havacılık sektörü hızla büyüyor, Üçüncü Havalimanı devreye alınsa da Atatürk Havalimanı'na ihtiyacımız olacak" yönündeki açıklaması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Üçüncü havalimanı devreye girdiğinde, Atatürk Havalimanı'ndan tarifeli seferler yapılmayacak" sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Atatürk Havalimanı'ndan tarifeli sefer dışındaki tüm seferlerin yapılması söz konusu olacak, burayı da kullanacağız" dedi.
Libya'dan sivil veya askeri Türk uçaklarına yönelik tehdide ilişkin bir soruya da Elvan, "O konuda Dışişleri Bakanlığı gerekli açıklamayı yaptı, takibini sürdürüyor" karşılığını verdi.
Bakan Elvan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından ücretsiz seyahat kartlarına getirilen kısıtlamalar kapsamında, "Uygulamanın basın mensuplarını da mağdur ettiği"nin belirtilmesi üzerine, "Bu konuyu arkadaşlarımızla görüşelim" ifadelerini kullandı.
Toplantı sonunda Bakan Elvan, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ve THY Genel Müdürü Temel Kotil, temsili çeklerle fotoğraf çektirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...