Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Kasım 2014 15:48

Elvan, 'Madencilerin kredi borçları siliniyor'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, " Ermenek kömür havzasında aşağı yukarı 1500 madenci işçi kardeşimiz çalışıyor. Bu işçilerimizinkredi borçlarını üç ay süre ile bankalarımız erteliyorlar. Ayrıca yer altında kalan bazı maden işçilerimizin kredi borçlarını da özellikle Halk Bankasından kredi borcu alındığı tespit edildi. Bu borçları da Halk Bankası Genel Müdürlüğü siliyor" dedi.

Elvan, 'Madencilerin kredi borçları siliniyor'
elvan,maden facia,ermenek,karaman,borç,

 

Ermenek'te kömür ocağında mahsur kalan işçilere ulaşmak için yürütülen çalışmaların 8'inci gününde, Bakan Yıldız ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, maden ocağı yakınlarındaki toplantı alanında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

 

Ocak içinde moloz ve yürüme yolundaki malzemenin çekilmesi işlemine devam edildiğini, suyla alakalı rutinleri yaptıklarını, yarın için suyla ilgili bazı hazırlıklarının bulunduğunu anlatan Yıldız, artık suyun çalışmaları olumsuz etkileyen bir yönünün kalmadığını, toplam suyun beşte 4'ünü çektiklerini, kalan su ve çamurun atılması için çalışmanın devam ettiğini ifade etti.

 

Yürüme yolu açısından ise toplam bin 250-bin 300 metrelik ocağın üçte ikisini geçtiklerini dile getiren Yıldız, “Zaman zaman iki ayrı ekibimiz dörder saatlik 6 vardiya, bir kısım ekiplerimiz ise altışar saatlik 4 vardiya şeklinde 24 saat çalışıyorlar. Özellikle işçi kardeşlerimizin yakınlarının beklediği 3 baca vardı, 3 bacaya da girdik. Fakat oradan da beklediğimiz sonucu alamadık, orada işçi kardeşimize rastlayamadık. Demek ki bu, daha ileriki noktalarda, Desandre ve nefesliğin son bölümlerine doğru bulunduklarını bu vesileyle tahmin ediyoruz. Bariyerden, tahkimat bozukluğu olan bölümden sonraki tabloyu tekrar paylaşacağız. Bunun için öngörümüzün olmadığını söylemiştik. Çünkü içeride ciddi bir şekilde basınçlı suyun etkisiyle oluşan bir tahribatın olduğunu görüyoruz, tabanın bazı yerlerde çöktüğünü görüyoruz” dedi.

 

Bakan Yıldız, işçilerin yemek yediği 770 kot bölgesine henüz 25-28 metre mesafede olduklarını ifade ederek, tam donanımlı olarak çalışan TTK tahlisiye ekibinin halen bir bariyerin üzerinde çalıştığını, bu bölümün arkasında boşluk bulunursa bu bölümün kısa sürede aşılabileceğini ancak tavanda göçmeler varsa daha fazla zamana ihtiyaç duyulacağını bildirdi. Farklı bir gelişme olursa bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydeden Yıldız, dün çalışmalara yönelik yaptığı tavsiye ve önerileri dikkate alacakları yönündeki açıklamanın bazı yayınlara farklı yansıdığını söyledi.

 

Yıldız, “Bizim yol haritamız, projelerimiz belli, çalışıyoruz. Buna rağmen ola ki birinin tavsiyesi, bir otoritenin, akademisyenin, bu sektörlerle alakalı tavsiyesi olanlar varsa onu dinleyebiliriz anlamında söyledim. Bunun farklı yorumlanmamasını özellikle altını çizeriz. Dün hassasiyet gösteren bir çok kamu ve özel sektöründen gelen arkadaşlarımız var. Bakıyorlar sahaya, önerileri varsa onu söylüyorlar biz de dinleyip bunları değerlendiriyoruz. Bu manada açık olduğumuzu tekrar söylüyorum” diye konuştu.

 

Dün başsavcılığın kazanın nedenine ilişkin açıklamasıyla ilgili bir soru üzerine ise Yıldız, bunu önceden bildiklerini ancak iş disiplini ve sorumluluk paylaşımı açısından bunu başsavcının açıklamasını daha doğru bulduklarını ifade etti.

 

Günlük olarak ailelere ve işçilere bilgilendirme toplantıları yaptıklarını dile getiren Yıldız, çalışmaların ne zaman biteceğine yönelik bir tahminin hataya sürükleyebileceğini, bu nedenle süre vermekten özellikle kaçındıklarını, bir an önce işçilere ulaşmayı umut ettiklerini, bu yüzden 24 saat çalıştıklarını, süre vermenin gerçekçi olmayacağını sözlerine ekledi.

 

Banka borçları siliniyor

 

Ulaştırma Bakanı Elvan ise Ermenek kömür havzasında çalışan madencilerin kredi borçlarının ertelendiğini, kazada mahsur kalan işçilerin borçlarının ise silindiğini açıkladı. Elvan, şöyle konuştu:

 

“ Ermenek kömür havzasında aşağı yukarı bin 500 madenci işçi çalışıyor. Bu işçilerimizinkredi borçlarını 3 ay süreyle bankalarımız erteliyorlar. Erteleme esnasında faiz işletilmeyecek. İkinci husus ise yer altında kalan bazı maden işçilerimizin de özellikle Halk Bankası’ndan kredi aldığı tespit edildi, bu borçları da Halk Bankası Genel Müdürlüğü siliyor.”

 

Boğaz’daki kaza

 

Gazetecilerin İstanbul Boğazı’ndaki tekne kazasıyla ilgili sorularını da yanıtlayan Elvan, kazada son bilgilere göre 24 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin kurtulduğunu, 13 kişiyi arama faaliyetlerinin devam ettiğini ifade etti.

 

Elvan, kazaya ilişkin spekülatif haberlerin yer aldığını, bunlardan birinin de kaptanın bir başka gemi tarafından alındığı söylentilerinin olduğunu belirterek, “Ancak bunlar teyit edilmiş bilgiler değil. Şu anda kesin olarak paylaşabileceğimiz 24 kişi hayatını kaybetmiş durumda, 6 kişi sağ olarak kurtulmuş durumda, 13 kişiye yönelik arama faaliyetleri devam ediyor” dedi.

 

Öte yandan toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Elvan, spekülasyonları engellemek amacıyla mahsur kalan işçilerin aileleri arasından her gün 2 kişinin seçilerek ocağa indirildiğini ve çalışmaları yerinde görmelerinin sağlandığını ifade etti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...