Tgrt Haber
30 Ekim 2021 19:49

Erdoğan-Biden görüşmesinin tarihi belli oldu

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın G-20 zirvesindeki görüşmesi pazar günü gerçekleşecek. İki liderin görüşmesinde Türkiye'ye F-16 satışı ve savunma ilişkilerinin ele alınacağı öğrenildi.

Erdoğan-Biden görüşmesinin tarihi belli oldu
cumhurbaşkanı,recep tayyip erdoğan,g20,görüşme

Günlerdir gerçekleşip gerçekleşmeyceği merak konusu olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden görüşmesinin tarihi belli oldu. 

İtalya'nın başkenti Roma'daki G-20 Liderler Zirvesi'nde ayaküstü konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Joe Biden, bu kez başbaşa görüşme gerçekleştirecek. Reuters'ın haberine göre iki lider pazar günü bir araya gelecek.

BIDEN'IN NE SÖYLEYECEĞİ VE KONULAR BELLİ

İsmi açıklanmayan ABD'li üst düzey bir yetkiliden alınan bilgiye göre, iki lider arasındaki görüşmede savunma ilişkileri ve F-16 konuları masaya yatırılacak. ABD'li yetkili, Biden'ın görüşmede Erdoğan'a "Krizlerden kaçınılması gerektiğini ve düşüncesizce eylemlerin iki ülkenin müttefikliğine fayda sağlamayacağını söyleyeceğini" bildirdi.

"F-16 SATIŞINA KARŞI LOBİ FAALİYETLERİ VAR"

Konuya ilişkin TGRT Haber'e konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Filiz Katman, "Süreç artık F-35 meselesinden F-16'lara evrildi. ABD iç siyasetinde lobilerin girişimleriyle F-16'ların da satışının engellenmesi yönünde çok ciddi bir hamle var. Lobilerin etkisinde olan senatörler Türkiye'ye ne F-35 ne de F-16'ların satılmasını istiyor" dedi.

ABD'nin Dedeağaç'ta yığınak yapması ve Yunanistan ile tatbikat gerçekleştirip iş birliği yapmasının da görüşmede gündeme gelebileceğini söyleyen Filiz Katman, "Türkiye'nin hemen yanında böyle bir yığınak hamlesi sadece Türkiye'ye yönelik değil Rus ve Çin tehdidi algısından kaynaklı. Doğu Akdeniz'deki rezervler konusu ve Yunanistan'ın Lozan'a aykırı olarak adaları silahlandırması konusu da Türkiye'yi rahatsız eden meseleler arasında yer alıyor. Bu tür konular da gündeme gelecektir diye düşünüyorum. Tabii ki ABD tarafından PKK/PYD/YPG terör örgütüne verilen destek Türkiye için ciddi bir mesele. Bu konuda iki ülke arasında çok ciddi fikir ayrılığı söz konusu. Suriye başlığında bu mesele de gündeme gelecek konular arasında" şeklinde görüş belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...