Tgrt Haber
10 May 2022 18:39 - Güncelleme : 10 May 2022 20:00

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kazakistan ile 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız

Son dakika haberi: Türkiye ile Kazakistan arasında 15 yeni anlaşma imzalandı. İmza töreni sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan, bir önceki yıla göre ticaret hacminin 5.3 milyar doları aştığını belirtti. Erdoğan, atılacak yeni adımlarla birlikte yeni hedefin 10 milyar dolar olduğunu söyledi.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kazakistan ile 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan,Kazakistan,Ticaret

Türkiye ile Kazakistan arasında 15 yeni anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, imza töreni sonrası açıklamalarda bulundu. Kazakistan ile askeri, ticari, kültürel alanlarda dayanışmanın sürdürüleceğinin altını çizen Erdoğan, şartlar ne durumda olursa olsun Kazakistan'ın yanında olunacağını söyledi.

Bir önceki yıla göre ticaret hacminin 5.3 milyar doları aştığını belirten Erdoğan, atılacak yeni adımlarla birlikte bu yeni hedefin 10 milyar dolar olduğunu söyledi.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kazakistan ile 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Piri Türkistan Yesevi Hazretlerinin uyandırdığı çerağların ışığı asırlardır olduğu gibi bugün de yolumuzu aydınlatıyor. Diplomatik ilişkilerimizin 33. yıldönümünü idrak ediyoruz. Az önce imzaladığımız bildiri ile işbirliğimizi geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine yükselttik. Türkiye olarak Kazakistan'ın istikrar ve huzuruna büyük önem veriyoruz. Ocak ayında Kazakistan'da yaşanan elim olaylarda hayatını kaybedenler için başsağlığı ve yaralanlara acil şifalar diliyorum.

Dostumuz Kazakistan'ın bu badireden daha da güçlenerek çıktığıma inanıyorum. Kapsamlı reform programını destekliyoruz. Kazak kareşlerimizin istikrar, huzur, güvenlik ve refahı için üzerimize düşenleri yapmak için hazır olduğumuzun altını tekrar çiziyoruz. Askeri, ticari, kültürel alanlarda bu dayanışmamızı sürdürerek geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz. Her hal ve şart altında Kazakistanlı kardeşlerimizin yanında olacağız.

"10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİ"

Sayın Cumhurbaşkanı ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde ilişkilerimizi tüm boyutlarla gözden geçirdik. Gerek ikili düzeyde gerek çok taraflı platformlarda ilişkilerimizi genişletilmesi imkanlarını değerlendirdik. Geçtiğimiz sene bir önceki yıla oranla ticaret hacmi 5.3 milyar doları aştı. Böylece hedefimizi kısa sürede geride bırakmış olduk. Şimdi inşallah atacağımız adımlarla aynı hızla 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız.

Görüşmelerimizde ulaştırmadan karşılıklı yatırımlara, savunma sanayinden enerji eğitim, kültüre kadar çeşitli alanlardaki geniş işbirliği potansiyelinden daha fazla faydalanma hususunda mutabık kaldık. Özellikle Ukrayna'daki durumun bölgesel ve küresel etkilerini ele aldık. Yaklaşık 19 milyon nüfusa sahip Kazakistan'la, 85 milyon nüfusa sahip Türkiye'nin dayanışmasının ne kadar önemli olacağını takdir edersiniz.

Aramızda stratejik işbirliği konseyiyle alakalı toplantımızı inşallah ekim ayında Kazakistan'da gerçekleştireceğiz. Az önce imzalanan anlaşmalarla ilişkilerimizin ahdi zeminini hızlandıracak kararlar aldık. Bugünkü görüşmelerimizin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum." 

TOKAYEV: TÜRKİYE STRATEJİK BİR ORTAK

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ise açıklamasında, ''Türkiye, Kazakistan için çok önemli bir stratejik ortaktır. Görüşmelerde tutarı 1 milyar dolar olacak ticari evraklara imza atılacak.'' ifadelerrini kullandı.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kazakistan ile 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız

15 İMZA ATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, huzurunda ortak anlaşmalar imza altına alındı. Anlaşmalar çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, iki ülke arasında Geliştirilmiş Stratejik Ortaklığa İlişkin Ortak Bildirisi'ne, imza attı.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kazakistan ile 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...