Tgrt Haber
09 Ağustos 2022 14:35 - Güncelleme : 09 Ağustos 2022 16:29

'Abdülhamid Han'ın rotası Yörükler-1 kuyusu! Erdoğan: Petrolü bulana kadar durmayacak

Son dakika haberi: Mersin’deki Taşucu Limanı'nda Abdülhamid Han Sondaj Gemisini ilk görev yerine uğurlama töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosuna sahip olduğunu söyledi. 'Abdülhamid Han'ın Petrol bulana kadar durmadan devam edeceğinin altını çizen Erdoğan, geminin ilk görev yerinin Gazipaşa'nın 55 km açıklarında yer alan Yörükler-1 kuyusu olduğunu açıkladı. Öte yandan Abdülhamid Han'ın çalışma alanı ve tarihi için Navtex ilan edildi.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
'Abdülhamid Han'ın rotası Yörükler-1 kuyusu! Erdoğan: Petrolü bulana kadar durmayacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan,Sondaj,Amdülhamid Han,Mersin

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersin’deki Taşucu Limanı'nda Abdülhamid Han Sondaj Gemisini ilk görev yerine uğurlama töreninde konuştu. Abdülhamid Han sondaj gemisi ile Türkiye'nin bugün farkı bir yere geldiğini söyleyen Erdoğan, "Hiç şüphesiz bugünlere bir anda gelmedik. Kolay da gelmedik. Uzunca bir süre kimi zaman sinsi oyunlarla kimi zaman cesaretsiz tercihlerle kimi zaman açıkça ihanetlerle oyalandık" dedi.

Türkiye'nin dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosuna sahip olduğunu belirten Erdoğan, Akdeniz ve Karadeniz'de sondaj çalışmalarına başladnıldığını söyledi. Erdoğan, "Fatih Sondaj Gemimizi her arayan bulamaz" ifadelerini kullandı.

Denizin 2 bin 200 metre altında yapılan çalışmalarla adeta yerin altın enerji üssü kurulduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Karadeniz gazının ilk etabı için gereken tüm işlemleri bitirerek buradan gelecek gazı 2023'te vatandaşlarımıza ulaştırmayı planlıyoruz. Denizlerden elde ettiğimiz başarıları karadaki keşiflerle taçlandırmak istiyoruz" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Bugün Abdülhamid Han Sondaj Gemimiz ile Türkiye farklı bir yere gelmiştir. Hiç şüphesiz bugünlere bir anda gelmedik. Kolay da gelmedik. Uzunca bir süre kimi zaman sinsi oyunlarla kimi zaman cesaretsiz tercihlerle kimi zaman açıkça ihanetlerle oyalandık. 

"DÜNYADA EŞİNE AZ RASTLANIR BİR SONDAJ FİLOSUNA SAHİBİZ"

Kendi insan gücümüzle, kendi teknolojik araçlarımızla bu süreci yürütme kararı aldık. Şimdi varız, 4 tane sondaj gemimizle biz de bu alanda varız. Denizlerde dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosuna sahibiz. Akdeniz ve Karadeniz'de sondaj çalışmalarına başladık. Fatih Sondaj Gemimizi her arayan bulamaz.

'Abdülhamid Han'ın rotası Yörükler-1 kuyusu! Erdoğan: Petrolü bulana kadar durmayacak

"SU ALTINDA BİR ENERJİ ÜSSÜ KURUYORUZ"

Denizin 2 bin 200 metre altında yürütülen işlemlerle adeta su altında bir enerji üssü kuruyoruz. Karadeniz gazının ilk etabı için gereken tüm işlemleri bitirerek buradan gelecek gazı 2023'te vatandaşlarımıza ulaştırmayı planlıyoruz. Denizlerden elde ettiğimiz başarıları karadaki keşiflerle taçlandırmak istiyoruz.

'Abdülhamid Han'ın rotası Yörükler-1 kuyusu! Erdoğan: Petrolü bulana kadar durmayacak

GEMİNİN ROTASI BELLİ OLDU: YÖRÜKLER-1 KUYUSU

Yurtiçi petrol üretimimiz 65 bin varile ulaştı, hedefimiz yıl sonuna kadar 150 kuyu daha açmak. Küresel ekonomik krizde adeta bir silah haline dönüşen doğalgaz ve petrol kaynaklarımızı ne kadar kısa sürede ne kadar çok artırabilirsek o kadar güç kazanacağız. Bu çalışmaları çok önemli görüyoruz. 

Taşucu limanımızda gemimizin sondaj öncesi tüm hazırlıkları bitti. Bugün Abdülhamid Han gemimizi Akdeniz'e yolcu ediyoruz, ülkemizde ilk petrol bulunan yer bundan 130 sene önce İskenderun'du. Bu defa da Abdülhamid Han gemimizi Yörükler-1 kuyusuna uğurlayacağız. 

'Abdülhamid Han'ın rotası Yörükler-1 kuyusu! Erdoğan: Petrolü bulana kadar durmayacak

"KİMSEDEN İCAZET ALMAYACAĞIZ"

Gemimiz buradaki çalışmaları bitince diğer kuyulara geçecektir. Petrolü bulana kadar durmayacaktır.  Milletimizin duası, Abdülhamid Han gemimizde arama yapacak arkadaşlarla beraber olacaktır. Sizlerden de hayırlı haberi bekliyoruz. Gemimiz buradan diğer kuyulara geçecek, bulana kadar aramaya devam edecek. Akdeniz'de kendi egemenlik haklarımız var, bu yüzden kimseden icazet almayacağız. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz.

haklarımızı korumak için gerektiğinde dişe diş mücadele vermekten çekinmedik çekinmeyeceğiz. Türkiye'nin dostluğunun çok daha önemli olduğunu görmek için son gelişmelere bakmak gerekiyor. Bizimle yol yürüyen kazanır, bize karşı yürüyen kaybeder. Abdülhamid Han gemimize, yolun açık, sondajın bereketli olsun diyorum."

'Abdülhamid Han'ın rotası Yörükler-1 kuyusu! Erdoğan: Petrolü bulana kadar durmayacak

NAVTEX İLAN EDİLDİ

Öte yandan Abdülhamid Han sondaj gemisinin çalışma yürüteceği alan için yeni NAVTEX (denizcilere duyuru) ilan edildi. İlana göre, geminin görevi Doğu Akdeniz'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan alanda 7 Ekim'e kadar sürecek.

Abdülhamid Han gemisi "Hakan İlhan", "Kutsi İlhan" ve "Murat İlhan" isimli gemilerle sürdüreceği çalışmaları Yörükler-1 sahasında yapacak.

'Abdülhamid Han'ın rotası Yörükler-1 kuyusu! Erdoğan: Petrolü bulana kadar durmayacak

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...