Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Nisan 2014 13:24

Eroğlu, 'YSK'nın kararları kesindir, başka itiraz merci yoktur'

Eroğlu, YSK kararlarının Anayasa Mahkemesine götürüleceği tartışmalarına ilişkin, 'YSK'nın kararları kesindir, başka itiraz merci yoktur' dedi.

Eroğlu, 'YSK'nın kararları kesindir, başka itiraz merci yoktur'
veysel eroğlu, ysk kararları, itiraz merci

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine, 30 Mart'taki Mahalli İdareler Seçimleri, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarına yapılan itirazlar ve çözüm sürecinin yerel seçimlere katkısına yönelik değerlendirmelerde bulundu.  Eroğlu, bazı muhalefet yazar ve çizerlerin 30 Mart'taki seçimleri genel seçimlerle mukayese etmeye çalıştığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Yüzde 50 beklediklerini ifade ediyorlardı. Ama bizim, yüzde 45-48 bandında oy beklediğimizi Başbakanımız ilan etmişti. Çünkü Mahalli İdareler Seçimleri'nde bazen adayların isabetli olup olmaması veya akrabalık bağları, küçük yerlerdeki birtakım diğer yakınlıklar, diyaloglar da etkili oluyor. Dolayısıyla genel seçimler gibi olmuyor. Eğer bir parti, mahalli idareler seçimlerinde yüzde 46 oy almışsa, genel seçimlerde bu en az, yüzde 52-53 manasına gelir ki AK Parti gerçekten her halükarda oy oranını yüzde 50'nin üzerine taşımış demektir."
Afyonkarahisar'da, seçimlerde AK Parti'nin destan yazdığına vurgu yapan Eroğlu, şunları kaydetti: "Nüfus olarak bakıldığında biz 58 belediyenin 37'sini aldık ama bizimkiler hep büyük belediyeler. Belediyelerin nüfusunu topladığınız zaman, şu anda kazanılan belediyelerin yüzde 76.3'ü AK Partili belediyeler. Bu bakımdan bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Biz tabii Afyonkarahisar'ın ve milletimizin bakanı olduğumuz için herkese hizmet ediyoruz. Seçimlerden sonra AK Parti'nin anlayışı adil bir şekilde herkese hizmet götürmektir. Bunu zaten 11 yıllık iktidar döneminde ispat etmiş bir partiyiz. Ayrım gözetmedik. Ben geçmişten çok iyi biliyorum kendi yandaş belediyelerine, afet olmadığı halde afet kanuna isnat ederek fazla para gönderdikleri, başka il ve ilçelerin haklarından keserek onlara para gönderdiklerini biliyorum. Bunları yaptılar ama biz asla bunu yamadık. Nüfusa göre hakkı neyse onu tamamen belediyelere gönderdik. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum."YSK'nın kararlarının kesin olduğunu ve başka itiraz merci olmadığını açıklayan Eroğlu, bunun da kanunda açık bir şekilde belirtildiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Bazıları, 'Yok, bunu falanca yere taşıyacağız' diyor. Ya bu anayasa da ve kanunda çok sarih. Lütfen kanunları bir okurlarsa, bunun böyle olduğunu görecekler. Aksi takdirde kaos olur. Neticede YSK, Türkiye'de yıllardan beri seçimleri çok iyi şekilde yönetti ve isabetli kararlar verdi. YSK'nın aldığı bütün kararlar, nihai olduğu için itiraz edilemeyeceği, başka bir merciye götürülmesinin de kanunen mümkün olmadığı biliniyor."
YSK kararlarının Anayasa Mahkemesine götürüleceği tartışmalarıyla ilgili Eroğlu, açıklamasında şunları kaydetti: "O mümkün değil ki öyle bir şey yok. Anayasa Mahkemesine gidilecek bireysel bir hak söz konusu değil. Kanunda ve mevzuatta nihai kararın tamamen YSK tarafından verileceği, hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla bazıları böyle kendi başlarına, birtakım mevzuat uydurmalarına sebep olamaz. Bu aksi takdirde kaosa sebep olur. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Herkes mevzuata, hukuka ve kanuna uygun olarak hareket etmesi lazım. En azından kanunları okuyarak bir bilgili şekilde ortaya çıkması gerekir. Dolayısıyla bunun başka bir yere götürülmesi söz konusu değildir. Yok 'Anayasa Mahkemesine gideceğiz', yok 'Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götüreceğiz'. Böyle bir şey dünyada yok, kusura bakmasınlar çünkü bizim kanunlarımızda, bizim mevzuatımızda YSK'nın verdiği karar kesindir. Hiçbir itiraz hakkı, idare mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi, tartışılması dahi söz konusu değildir. Bu son derece açıktır. Bunu hukukçuların hepsi bilir." 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...