Tgrt Haber
04 Haziran 2014 09:05

Eski ABD elçisinden Obama'ya Suriye eleştirisi

Eski ABD'nin Şam Büyükelçisi Ford, "ABD'nin Suriye politikası sahadaki gelişmelerin hızına yetişecek şekilde gelişmedi. Virajın arkasında kaldık" dedi.

Eski ABD elçisinden Obama'ya Suriye eleştirisi
abd, suriye, obama

Eski ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford, PBS NewsHour’da Margaret Warner’ın sorularını yanıtladı. ABD'nin Suriye politikasının sahadaki gelişmelerin hızına yetişecek şekilde gelişmediğini ifade eden Ford, “Devamlı olarak virajın arkasında kaldık. Dolayısıyla, bu politikayı kamusal olarak daha fazla savunamaz noktaya gelmiştim, böyle olduğunuzda da artık gitme zamanıdır” diyerek, görevinden ayrılmasının gerekçesini açıkladı. Ford, Suriyeli ılımlı muhaliflere ABD'nin silah ve diğer ölümcül olmayan yardımları göndermesi gerektiğine işaret ederek, “Eğer bunu birkaç yıl önce yapsaydık, yardımları artırsaydık, bugün El Kaide ılımlı muhaliflerle rekabet eder hale gelemezdi” diye konuştu.
Ford, ılımlı muhaliflerin silahlar konusunda ellerinin bağlı olduğunu, çünkü ne Esed ne de El Kaide destekli grupların sahip olduğu gibi kaynaklarının bulunmadığını dile getirdi. ABD'nin de şimdi ılımlı muhaliflere yardımlarını bu yönde artırmaya hazır olup olmadığının hala net görünmediğini belirten Ford, Obama yönetiminin Suriye’de askeri değil siyasi çözüm aranması gerektiğine yönelik yaklaşımını ise "Bu bir iç savaş ve sahada dengeler zorlanana kadar siyasi müzakerelere ulaşamazsınız. Sahadaki durum burada kilit konumda" şeklinde eleştirdi.
Ford, Suriye’deki meşruluğu tartışmalı devlet başkanlığı seçiminin ise savaş alanında değişiklik oluşturmasını beklemediğini, ancak bunun, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in iktidardan vazgeçmeye niyetli olmadığını gösterdiğini kaydetti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...