Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Şubat 2014 15:06

Gül, 'Gambiya Kıbrıs'a hep destek verdi'

Gül, 'Gambiya, Kıbrıs ile ilgili konular söz konusu olduğunda Afrika'da ilk ortaya çıkan ve hep Türkiye'ye destek veren bir ülkedir' dedi.

Gül, 'Gambiya Kıbrıs'a hep destek verdi'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh, ankara, çankaya köşkü ortak basın toplantısı,

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Gül, Jammeh ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek basın toplantısındaki konuşmasına başladı. Daha önce de Türkiye'ye gelen Jammeh'in uzun bir süreden sonra Türkiye'yi ikinci kez ziyaret ettiğini aktaran Gül, ülkeyi "Afrika'nın giriş kapılarından biri" olarak niteledi. Ülkedeki istikrarın ve "kıtanın ihracat kapısı" şeklindeki konumunun iki ülke ilişkilerini önemli hale getirdiğini ifade eden Gül, şöyle konuştu:
"İlişkilerimizin çok önemli ayaklarından birisi 1991 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Gambiya Silahlı Kuvvetleri'ne verdikleri eğitimlerdir. Özellikle jandarma kuvvetlerinin kurulmasında ve eğitimlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çok önemli katkısı olmuştur. Bu, bütün Afrika tarafından çok iyi bilinir ve bütün Afrika ülkeleri bizden aynı eğitimi isterler. İlişkilerimiz çok sağlam temellerdedir. Her alanda çok geniştir, uluslararası kuruluşlarda Gambiya, Türkiye'nin konularını daima destekleyen bir ülke olmuştur. Kıbrıs ile ilgili konular söz konusu olduğunda Afrika'da ilk ortaya çıkan ve hep Türkiye'ye destek veren bir ülkedir ve bu anlamda da çok dikkati çekmektedir." Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh ile yaptıkları görüşmelerin verimli geçtiğini dile getiren Gül, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasıyla ilgili çalışmaların da sürdüğünü vurguladı. Jammeh'in yarın İstanbul'da iş adamlarıyla bir araya geleceğini ve ülkesinin yatırım potansiyelini anlatacağını hatırlatan Gül, Türk iş adamlarının yurt dışında çok önemli yatırımlar yaptığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, "Afrika, Türk yatırımcıların ilgi alanı haline gelmiştir. İnanıyoruz ki Gambiya da Türkiye'nin Afrika'daki önemli ortaklarından birisi haline gelecektir" dedi.  Türkiye'nin Afrika'ya yönelik açılım politikası çerçevesinde büyükelçilik sayılarında yaşanan artışa işaret eden Gül, sözlerine şöyle devam etti: "Biz Afrika'nın büyük problemlerini sadece Afrika halklarının sırtına bırakmanın insani ve ahlaki açıdan doğru olmadığına inanan bir ülke olarak bu çerçevede gerek insani gerek teknik yardımları, donör bir ülke olarak bu faaliyetlerimizi giderek daha da artırıyoruz ve Afrika'ya olan katkılarımızdan da daima gurur duyuyoruz. Bu çerçeve içerisinde Sayın Cumhurbaşkanı ile bugün yaptığımız toplantılar gayet faydalı olmuştur. Zaten güçlü olan Türkiye-Gambiya ilişkilerine bu ziyaretle daha da güç verilmiştir. Savunma sanayi alanında da ilişkilerimiz daha güçlü hale gelecektir. Silahlı kuvvetlerimiz arasındaki özellikle eğitim ayaklı ilişkiler buna fırsat vermektedir." Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh, büyük bir ülke olan Türkiye'nin, Gambiya'nın ekonomik kalkınma süreçlerine hayati katkıları olduğunu söyledi. Barış ve istikrar olmadan kalkınmanın söz konusu olamayacağını ve bunun idamesinin de ancak profesyonel bir ordu ve ülkenin egemenliğini güvence altına alan bir yapıyla mümkün olduğunu ifade eden Jammeh, Gambiya'nın Afrika'nın en kırılgan bölgesi olan Batı Afrika'da olduğunu hatırlattı.  
Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının Gambiya'daki silahlı kuvvetlerdeki muhataplarını eğittiğini anlatan Jammeh, "Gambiya her zaman Türkiye'nin stratejik bir dostu olmaya devam edecek. Biz buna gerçekten inanıyoruz. Bizim açımızdan ilişkiler söz konusu olduğunda her alanda çalışabiliriz. Bunun önünde hiçbir engel yok" diye konuştu. Ülkelerine gelen turist sayısında tarihsel bir artış yaşandığını vurgulayan Jammeh, "Eskiden turist gelsin diye dua ederdik, şimdi otelimiz olsun diye dua ediyoruz. Dolayısıyla Türkiye'deki kardeşlerimizden beklentimiz şu; kıyı şeridinde hangi araziyi isterlerse onlara tahsis etmeye hazırız" ifadelerini kullandı. Gambiya'da bulunan Türk Büyükelçiliği için de şanına yaraşır yeni bir alan tahsis edeceklerini anlatan Jammeh, Türkiye'nin Gambiya'nın bir numaralı müttefiki konumunda olduğunun altını çizdi. Gambiya'nın ticaret, diplomasi, savunma, güvenlik, politika, fen, teknoloji ve kültür alanında Türkiye'nin her zaman yanında ve müttefiki olmaya devam edeceğine dikkati çeken Jammeh, iki ülke arasındaki bu ilişkinin diğer ülkelere bir model teşkil etmesini arzu ettiklerini dile getirdi."Türkiye sadece gelişmiş önemli bir Avrupa ülkesi değil, aynı zamanda Avrupa-Afrika ilişkileri açısından da büyük bir önem taşımakta" şeklinde konuşan Jammeh, serbest ticaret anlaşmasının tekliflerin sonuçlandırılması halinde marttan sonra imzalanabileceğini ve Mayıs-Haziran aylarına kadar hayata geçirilebileceğini söyledi.  
Jammeh, konuşmasını, "Söz veriyorum; bir dahaki gelişime Türkçe konuşmayı öğreneceğim" diyerek tamamladı. Basın toplantısı öncesinde Gül ve Jammeh huzurunda iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı. "Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında İşbirliği Anlaşması"na Türkiye adına Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu,  "Savunma Alanında Sanayi ve Teknik İşbirliği Çerçeve Anlaşması"na Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması" Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  "Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Anlaşması"na Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gambiya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşması"na İçişleri Bakanı Efkan Ala imza attı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...