Tgrt Haber
18 Mart 2014 15:06

Gül, 'Üzerinde yaşadığımız topraklar yegane varlığımızdır'

Gül, 'yaşadığımız topraklar, şehit ve gazi olan kahramanlarımızın armağanı ve ebediyete kadar koruyacağımız yegane varlığımızdır' dedi.

Gül, 'Üzerinde yaşadığımız topraklar yegane varlığımızdır'
cumhurbaşkanı gül,gül'den çanakkale zaferi açıklaması,

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 99. Yıl Dönümü nedeniyle Kordonboyu'nda düzenlenen resmi törene gönderdiği mesajda, şanlı Türk tarihine altın harflerle işlenen Çanakkale Zaferi'nin 99. yıl dönümünün kutlandığını hatırlatarak, bu gurur gününde fedakarlık ve feragat timsali şehitleri saygı ve rahmetle andığını belirtti. Aziz milletin, varlığına yönelen tehditler karşısında daima birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiğini, vatanını canı pahasına korumasını bildiğini ifade eden Gül, mesajında şunları kaydetti:
"Üzerinde yaşadığımız topraklar, vatan, bayrak ve millet sevgisiyle şehit ve gazi olan isimli, isimsiz bütün kahramanlarımızın bugünkü nesillere armağanı ve ebediyete kadar koruyacağımız yegane varlığımızdır. Onlar, onurlu duruşları ve insan üstü mücadeleleriyle hürriyetimizin ve istiklalimizin ölümsüz sembolleri olmuşlardır. Bu yüksek manevi ruh ve milli şuur, milletimizin ve ordumuzun tarih boyunca güçlü orduları dize getirmesini mümkün kılmıştır. Milletimiz, Çanakkale'de 18 Mart 1915 günü tüm imkansızlıklara rağmen aynı anlayışla büyük bir destan yazmıştır. 'Çanakkale geçilmez' dedirten genç, yaşlı ülkenin her köşesinden gelerek, milli ve manevi değerleri için hayatını ortaya koyan kahramanlarımızın kazandığı bu eşsiz zafer sayesinde tüm dünya milletimizin yeniden dirilişine şahitlik etmiştir."
Cumhurbaşkanı Gül, Çanakkale'nin bir gurur abidesi olduğu kadar, hüzün abidesi de olduğuna vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı: "Çanakkale'de emsalsiz fedakarlıklarıyla tarihe damgasını vuran aziz şehitlerimiz Mehmet Akif Ersoy'un 'Çanakkale Şehitlerine' şiirinde vurguladığı gibi, tarihe sığmayacak kadar büyüktür. Dünyanın uzak köşelerinden gelen, birbirini hiç tanımayan genç fidanların mücadele ettiği Çanakkale Savaşı, milletler arasında kalıcı ve güçlü dostlukların kurulmasına vesile olması nedeniyle diğer savaşlardan ayrılmaktadır. Farklı milletlere mensup insanların yan yana, koyun koyuna yattığı Çanakkale, bu yönüyle savaşların acımasız gerçekleri karşısında barışın anlam ve değerini tüm insanlığa hatırlatan bir ibret abidesidir."
Çanakkale Savaşı'nın tarihte silinmez izler bırakarak, milletin kaderini derinden etkilediğini dile getiren Gül, "Deniz ve kara savaşlarında kazanılan parlak ve gurur verici zaferler, milletimiz için bugünlere uzanan sürecin başlangıcı olmuştur. Çanakkale Savaşı'nın bizim açımızdan en önemli sonuçlarından biri de Mustafa Kemal Atatürk'ü tarih sahnesine çıkarması olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, askeri dehası ve üstün komutanlık yeteneğiyle kara savaşlarının zaferle sonuçlanmasını sağlamıştır. Çanakkale Zaferi'nin ardından Atatürk'ün önderliğinde yürütülen istiklal mücadelesinde azim, inanç, kararlılık ve kahramanlıkla nihai hedefine ulaşmış, Türk milletinin hür ve müstakil yaşama kararlılığının ebedi anıtı dikilmiştir. Bu anlamlı günler, bizlere bugünlere ulaşmakta ödenen büyük bedelleri ve ecdadımızın kararlılığını bir kez daha hatırlatmaktadır." Cumhurbaşkanı Gül, Türk milletinin, şehitlerin ve gazilerin değerini daima bildiğine işaret ederek, "Onları asla unutmamıştır ve unutmayacaktır. Bizler de tarihiyle övünen, kahramanlarıyla gurur duyan nesiller olarak şehitlerimizin emanetine kararlılıkla sahip çıkacak, ülkemizi hak ettiği yarınlara mutlaka taşıyacağız. Birlik ve beraberlik içerisinde hedeflerimize hep birlikte yürümeye devam edeceğiz. Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ebediyete intikal eden kahramanlarımızı ve vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Tüm vatandaşlarıma selam ve sevgilerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 99. Yıl Dönümü nedeniyle Kordonboyu'nda düzenlenen resmi törene gönderdiği mesajda, bu anlamlı gün vesilesiyle milli bekanın mimarları şehit ve gazileri minnet ve şükranla andı.  
Çanakkale'de 99 yıl önce tarihin kaydettiği en büyük savunma savaşlarından birinin verildiğini dile getiren Çiçek, mesajında şunları kaydetti: "Türk milleti, varlığına kasteden düşmana ibretlik ders vermiştir. On binlerce vatan evladının şehit olduğu büyük zafer, aynı zamanda emperyalist güçlerin de tarihlerinde en büyük hezimetlerinden biri olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve pek çok değerli askerlerimiz tarafından kazanılan büyük zafer, Türk milletinin iftihar vesilesi olmuştur. Bugün vesilesiyle düzenlediğiniz etkinliklerin başarılı geçmesini diliyor, selam ve sevgilerimi iletiyorum." CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise gönderdiği mesajda, "Ülkesinin kara yazılı günlerinde Anadolu'da yokluğun, yoksulluğun içinden filizlenen çiçekler, Çanakkale Savaşı'nda bir bir toprağa düşmüştür" dedi.
Ülkesi için direnen, savaşan çocuklar, kadınlar, yaşlı ve gençlerin oluşturduğu kahramanlık destanlarıyla Türk ulusunun 18 Mart 1915'te gerçek anlamda bir tarih yazdığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale destanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi büyük bir komutan ve lideri de ortaya çıkarmıştır. Yine bu savaşlarda gösterilen azim ve irade milletimizin kendine olan güvenini artırmış, bağımsızlığa olan inancını perçinlemiş, İstiklal Savaşı'nın kazanılma zeminini sağlayarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının yolunu açmıştır. Her evden mutlaka bir yiğidi alan bu savaşlarda şehitlerin et ve kemiklerinden tepeler meydana gelmiştir. Yıllar boyu binlerce şehidin kanı, canı pahasına Türk'e ebedi yurt olan bu toprak, aziz şehitler bağrında yattıkça kutsallığını koruyacaktır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...