Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Ocak 2014 14:20

Gümrükçü, 'Sık sık bu tür istihbari bilgiler alıyoruz'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gümrükçü, Davutoğlu'na suikast hazırlığında bulunulduğuna dair çıkan haberler hakkında, "Bakanımızın birçok ziyareti öncesinde sık sık bu tür istihbari bilgiler alıyoruz" dedi.

Gümrükçü, 'Sık sık bu tür istihbari bilgiler alıyoruz'
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Levent Gümrükçü,

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, haftalık olağan basın toplantısı düzenleyerek basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Davutoğlu'na Yunanistan ziyareti sırasında suikast hazırlığında bulunulduğuna dair haberler üzerine Gümrükçü, Davutoğlu'nun daha önce Irak, Libya gibi daha zor ziyaretler gerçekleştirdiğini ama asla programını değiştirmediğini anımsatarak, "Bakanımızın birçok ziyareti öncesinde bu tür ihbarlar bize ulaşır, sık sık bu tür istihbari bilgiler alıyoruz" ifadelerini kullandı. Konunun bir gazetede çok detaylı yer alması üzerine Yunan makamlarıyla tekrar görüştüklerini kaydeden Gümrükçü, Yunan makamlarının seyahat öncesi ve esnasında tüm güvenlik önlemlerinin azami düzeyde alındığını teyit ettiklerini belirtti.
Gümrükçü, "Suriye'de Esed'li geçiş süreci" tartışmalarına ilişkin ise Türkiye'nin tavrının net olduğunu belirterek, "Türkiye için böyle bir şey söz konusu değil" dedi. Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grubu içinde de böyle bir görüşün bulunmadığını anımsatan Gümrükçü, ayrıca son haftalarda rejimin Halep'e düzenlediği saldırılara dikkati çekerek, "Rejimin Halep'e düzenlediği varil bombalı saldırıları insanlığa karşı suç niteliği taşıyor" dedi. Cenevre-2 hazırlıklarına da değinen Gümrükçü, "Türkiye olarak Cenevre-1 toplantısının lafsına ve ruhuna katılan, bunu kabul eden ve bunun uygulanmasına yönelik olarak yapılacağı ifade edilen Cenevre-2 toplantısında ve buradan çıkacak sürece de yapıcı katkısı olabilecek her ülkenin bu süreçte yer almasının isteriz. İran bu toplantılara katılsın ya da katılmasın önemli bir bölge ülkesi olarak İran'ın bu süreçte önemli bir rol oynayacağına başından beri inanıyoruz" dedi.  Suriye Ulusal Koalisyonu'nun (SUK) Cenevre-2'ye katılıp katılmayacağının sorulması üzerine Gümrükçü, SUK'un konuyu gayet demokratik bir ortamda ele aldığını, sahada meydana gelen gelişmelere dair dile getirdikleri endişelerin meşru ve doğal olduğunu belirtti. Gümrükçü, rejim Cenevre-2 toplantısına açıkça katılacağını ifade ederken, aynı anda sahada sivil halka yönelik saldırılarını artırmasının SUK'u endişelendirdiğini ve tartışmalara yol açtığını söyledi. Gümrükçü, "Bu tartışma koalisyon içinde devam ediyor, biz de Cenevre-2 öncesinde saldırıların durması, yardımların acilen ve etkili bir şekilde ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırılması gerektiğini vurguluyoruz. Bizim görüşümüz, Cenevre-2 toplantısına SUK'un ve muhalefetin de kararlı, ilkeli bir şekilde katılması, görüşlerini ve Suriye'nin geleceğine yönelik vizyonlarını açıkça ortaya koyması yönündedir" dedi. Suriye'de 150 binden fazla insanın öldüğünü anımsatan Gümrükçü,  "BM artık Suriye'de ölü sayısını saymayı bıraktığını açıkladı, uzun bir süredir bu kadar acı bir durumla karşılaşmadık" ifadelerini kullandı. Son günlerde gündeme gelen Suriye Türkmenlerine yönelik yardımlar konusunda bilgi veren Gümrükçü, Türkiye'nin Türkmenlere yönelik yardımlarının olduğunu ve Türkmenlerin Türkiye için özel öneme sahip bir topluluk olduğunu ifade etti. Suriye krizinin başından beri Suriye Türkmenleri ile ilişkilerin farklı düzeyde yürütüldüğüne işaret eden Gümrükçü, "Suriye'deki Türkmenlere yönelik yardımlarımız devam ediyor, bundan sonra da devam edecek" dedi. Gümrükçü İsrail'le tazminat konusundaki görüşmelerin devam ettiğini söylerken, sürecin devam ediyor olmasının bizati olumlu bir durum olduğunu ve Türkiye'nin bu yöndeki kararlılığının sürdüğünü belirtti.
Gümrükçü ayrıca, Türkiye'nin dış politikasının, ülkenin çıkarlarının yurt dışında azami ölçüde korunması, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının tüm sorunlarına yardımcı olunması, onların çıkarlarının ve refahının muhafaza edilmesi yönünde olduğunu kaydetti. Türkiye'nin uyguladığı politikalar sonrasında hem bölgesinde hem uluslararası alanda geldiği bir konum olduğunu anımsatan Gümrükçü, "Bu konum da bugün itibari ile baktığınızda hem bölgesel güç hem de bölgesinin ötesinde dostluğu ve işbirliği aranan bir ülke konumundadır" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...