Tgrt Haber
10 Mart 2015 08:31

Hakan Fidan neden geri döndü?

Erdoğan ile Davutoğlu’nun Fidan’ın adaylığını yeniden görüştüğü, MİT Müsteşarlığı için daha uygun bir isim belirlenemediği için adaylığının geri çekilmesi kararını verdiği öğrenildi.

Hakan Fidan neden geri döndü?
YSK,Küba,bugün,Ankara,Amerika,Meksika,Ak Parti,Kolombiya,arabistan,Hakan Fidan,Başbakanlık,Güney Amerika,Tayyip Erdoğan,Bakanlar Kurulu,Suudi Arabistan,MİT Müsteşarlığı,Cumhurbaşkanlığı,Recep Tayyip Erdoğan

MİT Müsteşarlığı’ndan istifa eden ve Ak Parti’den milletvekili aday adayı olan Hakan Fidan, milletvekili adaylığını dün sürpriz biçimde geri çekti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamamasına rağmen milletvekili aday adayı olan, Erdoğan’ın sitemlerine karşı Ak Parti’den temayül yoklamasına girerek Ankara’da en yüksek oyu alan Fidan, dün dilekçesini bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sundu.
Davutoğlu’nun da Bakanlar Kurulu öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğü, Erdoğan’ın uygun bulması üzerine de dilekçenin işleme konulduğu öğrenildi. Milliyet’in edindiği bilgiye göre Fidan’ın adaylığını geri çekmesine ilişkin süreç, geçen hafta hız kazandı.Fidan’ın geri çekme kararını vermeden önce Erdoğan’la gizli bir görüşme yaptığı bildirildi.
Medine’de görüştüler
Erdoğan ile Fidan’ın Medine’de de bir araya geldiği iddia edilmişti. Bu görüşmelerden sonra Erdoğan ile Davutoğlu’nun da Fidan’ın adaylığını yeniden görüştüğü, MİT Müsteşarlığı için daha uygun bir isim de belirlenememiş olduğundan adaylığın geri çekilmesinin uygun olacağı görüşüne varıldığı bildirildi.
Erdoğan, Davutoğlu ve Fidan’ın görüş birliğine varmasının ardından dün adaylığı geri çekme süreci işletildi.

 

Fidan, bunun üzerine, dün adaylıktan çekildi. Davutoğlu, Fidan‘a, “Adaylık kararı da, geri çekilme kararı da sizindir” mesajı verdi ve kararının hayırlı olmasını diledi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Davutoğlu, Fidan’ın durumunu yeniden görüştü.
Resmen geri çekildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de kararı değerlendiren Başbakan Davutoğlu, “Talebi uygun bularak” işleme koydurdu ve Fidan’ın adaylığı resmen dün itibariyle geri çekildi. “Gördüğü lüzum üzerine” adaylıktan çekildiğini ve “tevdi edilecek her görevi hakkıya yerine getireceğini” açıklayan Fidan’ın MİT Müsteşarlığı’na yeniden atanacağı ya da Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olacağı konuşuldu.
Ancak Bakanlar Kurulu’nun ardından Fidan’ın, jet hızıyla Başbakan Davutoğlu tarafından MİT Müsteşarı olarak yeniden görevlendirildiği açıklandı. Fidan’ın kısa sürede işbaşı yapması bekleniyor. Son olarak 10 Şubat’ta Çözüm Süreci toplantısına girerek görevine veda eden Fidan’ın, yarın yapılacak Çözüm Süreci toplantısına Müsteşar sıfatıyla yeniden katılabileceği belirtildi. Muhalefet ise Fidan’ın yeniden atanmasına itiraz etti. Fidan, bu gelişmelerden sonra, 7 Şubat’ta istifa ettiği, 10 Şubat’ta ayrılmış sayıldığı MİT Müsteşarlığı görevine 26 gün sonra dönmüş oldu.
Nasıl geri döndü?
Fidan’ın adaylığını geri çekmesinin ardından yeniden nasıl MİT Müsteşarlığı’na getirilmesi tartışma konusu oldu. Milletvekili Seçimi Kanunu ile YSK kararlarına göre, aday adayı olmak için seçim takviminde öngörülen sürede görevinden istifa eden kamu görevlilerinin görevlerine dönmek için yeniden idareye başvurmaları gerekiyor. İstifa edenler, bu başvuruyu aday listesine giremediğinde ya da aday olup da seçilemediğinde seçim sonuçları açıklandıktan sonra yapabiliyor. Bu durumda, başvuru üzerine yeniden atama işlemi yapılıyor. Ancak Fidan, henüz aday listeleri oluşturulmadan adaylığını geri çektiğinden farklı bir mevzuata tabi tutuldu. Henüz listeler oluşmadığından, Fidan’ın istifadan hemen sonra geri dönme başvurusu yaptığı kabul edildi ve aleyhte hüküm olmadığından yeniden görevlendirmesi yapıldı. Kadrosunun boş bırakılması nedeniyle de göreve geri dönmesinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Buna karşılık muhalefet atamanın usule uygun olmadığını savundu. Ancak bu yöntem izlenmese de kararnameyle Fidan’ın atanması mümkün olabilecekti. Fidan’ın parti üyeliğinin olmaması, adaylıktan da erken vazgeçmesi ise hükümetin tezine göre atama için yeterli. Kamu görevlilerinin görevlerinden istifaları halinde, kadroları boşsa, aynı göreve dönme olanakları da bulunuyor. Başbakanlık bürokratlarının, Fidan ve çalışma ekibinin de mevzuatı incelediği ve atamaya engel hal olmadığı görüşüne vardıkları belirtildi.
5 yıl tartışması
MİT Kanunu’ndaki MİT mensuplarının istifa ettikten sonra 5 yıl geçmeden göreve dönemeyecekleri hükmü de tartışma konusu oldu. Ancak uzmanlar, müsteşarın kararnameyle atandığını, bu hükmün devlet memurluğuna olağan prosedürle başlayan MİT görevlilerine yönelik olduğunu savundu.
Temayülde en yüksek oyu aldı
Fidan, Erdoğan’ın onaylamamasına rağmen gözaltına alınmak istendiği 7 Şubat 2012’nin yıldönümünde MİT Müsteşarlığı’ndan istifa ederek aday adaylığı başvuru yapmıştı. Fidan, Ak Parti’ye başvuru yapmış, temayül yoklaması sırasında da Ankara’dan en yüksek oyu almıştı. Fidan’ın adaylığını özellikle Davutoğlu’nun desteklediği konuşuluyordu. Fidan’ın aday adayı olmadan bir süre önce, Erdoğan’a kendi koltuğuna oturabilecek 3 ayrı ismi önerdiği ancak bu isimlerin Erdoğan tarafından reddedildiği de kulislere yansımıştı. Davutoğlu’nun ise kabineyi kurarken Fidan’ı Dışişleri Bakanı yapmak istediği ancak Erdoğan’ın uygun bulmaması nedeniyle bunun da gerçekleşmediği iddia ediliyordu. Davutoğlu’nun son olarak Aralık ayında bir kez daha Fidan’ı kabineye almak için Erdoğan’la görüştüğü ancak Köşk’ün tavrının değişlediği belirtiliyordu.
‘Millet için çalışacağım’
MİT’ten 10 Şubat’ta istifa eden Fidan, dün yaptığı yazılı açıklamada “Gördüğüm lüzum üzerine, bugün itibariyle 25’inci Dönem milletvekili genel seçimleri aday adaylığı başvurumu geri çekmiş bulunuyorum. Ülkeme ve milletime hizmet yolunda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tevdi edilen her vazifeyi hakkıyla yerine getirmenin gayreti içinde olacağım. Bu vesileyle, destek ve itimatlarından dolayı, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve aziz milletimize şükranlarımı arz eder, saygılar sunarım” dedi.
Erdoğan defalarca sitem etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kolombiya, Küba ve Meksika’dan oluşan ilk Güney Amerika ziyaretine giderken uçakta gazetecilere Hakan Fidan ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
“MİT sıradan bir kurum değildir. Sıradan bir insanı da kolay kolay getiremeyiz oraya. Çok sık eleyip ondan sonra gelinebilen bir makamdır. MİT’in başında son derece güvenilir bir kişi olmalıdır. Nitekim ben oraya son derece güvenilen, hatta sır küpüm olarak görebileceğim birini getirmiştim. Bu makama gelmiş olan bir kardeşimizin milletvekili adayı olmak ya da onun ötesinde bazı görevleri kafasında planlamak gibi bir durumu olabilir. Ya da ona belki bu tür bazı vaatlerde bulunulmuş olabilir, bulunmuş olabilirler orasını bilemem. Ama ben kendisine açık ve net olarak ‘ayrılmanı doğru bulmuyorum’ dedim. Bundan sonraki süreç Sayın Başbakan’a ait olan bir süreçtir. Yerine kim gelecekse sayın Başbakan teklif yapar. Biz de onar ya da onamayız.”
‘Fidan’a hala kırgınım’ demişti
Erdoğan, Suudi Arabistan dönüşü uçakta gazetecilerin “Hakan Fidan meselesinde kırgın olduğunuzu söylemiştiniz. Hâlâ aynı hissiyatta mısınız?” sorusu üzerine şöyle konuşmuştu:
“Kanaatlerimizi ifade etmiş olmamıza rağmen istifa edip adaylık söz konusu olmuş ise elbette bir kırgınlık söz konusudur. Onu böyle bir göreve getirdik. Getiren de benim. Madem öyle, ayrılırken de, eğer müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Dolayısıyla tabii ki kırgınım.”
Erdoğan, geçen cuma namazını kıldığı Balıkhisar mahallesindeki Hazreti Osman Camii çıkışında, Fidan’a yönelik kırgınlığıyla ilgili bir soru üzerine soruyu tamamlatmayarak araya girmiş, “Daha önceki kararlarım falan hepsi biliniyor, ortada. Bundan sonraki süreç tamamen Hakan Bey’in kendisine aittir” demişti.
‘Güvendiğim arkadaşım’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fidan’ın adaylığı konusunda “7 Şubat 2012’de kendisine karşı ki aslında kendisine karşı değil, Başbakanımıza ve Dışişleri Bakanı olarak da bana karşı yapılan operasyonlarda da görüldüğü gibi dirayetiyle, çalışkanlığı, vatanseverliği, özgürlükçü tutumuyla hepimizin takdirini kazanmıştır. Hangi görevi alırsa da nerede bulunursa da hakkını verir, cesurdur, yiğittir, attığı adımdan da geri dönmez. Bu memlekete de daha çok hizmet edeceği alanlar olacaktır.
Hakan Bey’le ilgili her konuda ve her yerde pozitif dururum. Böyle kritik dönemlerde kimin hangi sınavlardan, ateşin çemberinden geçerken, o ateşin sıcaklığını sizinle birlikte hissedenleri de hissedersiniz; ateşin sıcaklığını hissetmemek için soğuk diyarlara kaçanları da hissedersiniz. Biz, ateşin çemberinden geçerken yanımızda duranları hiçbir zaman terk etmeyiz. Fidan güvendiğim arkadaşlarımdan biridir” açıklaması yapmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...