Tgrt Haber
24 May 2022 11:49 - Güncelleme : 24 May 2022 12:00

HDP’den İsveç ve Finlandiya açıklaması: Terörist vekile sahip çıktılar

Terör örgütüne yönelik desteği nedeniyle Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya başvurularını veto ettiği iki ülkeye HDP’den destek geldi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Bektaş, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girişinin Türkiye tarafından engellenmesine olumsuz baktıklarını söylerken İsveç'in terörist PKK'lı vekiline de destek verdi.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
HDP’den İsveç ve Finlandiya açıklaması: Terörist vekile sahip çıktılar
hdp,isveç

Rusya’nın Ukrayna topraklarına saldırmasının ardından harekete geçen İsveç ve Finlandiya NATO’ya üye olmak için harekete geçti. İki ülke resmi başvurularını yaparken Türkiye iki ülkeyi veto edeceğini defalarca dile getirdi. Terör örgütü PKK/YPG’ye açık destek veren ve ülkelerinde eylemlerine müsaade eden iki ülkeye Ankara ‘terörle arana mesafe koy’ mesajı verdi. Ancak Türkiye’nin çağrısını görmemezlikten gelen İsveç ve Finlandiya teröristlere sahip çıkmaya ve iade taleplerine ise ret cevabını verdi.

ERDOĞAN RESTİ ÇEKTİ

Bunun üzerine NATO üyeliklerine veto resti çekilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkeden herhangi bir yetkilinin Türkiye’ye gelmesine gerek olmadığını ifade ederek “Boşuna zahmet etmesinler. Terör yuvası olan ülkelere evet diyemeyiz” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın net tavrı Türkiye’nin ise kararlı duruşu İsveç ve Finlandiya’ya geri adım attırdı. İki ülkede ılımlı mesajlar gelmeye başladı.

HDP’DEN İSVEÇ AÇIKLAMASI

Terör yuvası haline gelen İsveç’e yönelik siyasi liderlerden tepkiler yükselirken konu ile ilgili HDP’den de açıklama geldi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Beştaş'ın gündeminde, İsveç parlamentosunda Türkiye'nin de iadesini istediği İran asıllı PKK/YPG'li terörist vekil Amineh Kakabaveh vardı. HDP'li Beştaş, PKK'lı vekil Kakabaveh'e desteğini esirgemeyen bir açıklama yaptı.

İSVEÇ'İN PKK'LI VEKİLİNE DESTEK VERDİ

Meral Danış Beştaş, PKK'lı vekil Kakabaveh'in terör örgütüne yönelik çalışmalarını görmezden gelerek, Kürt olduğu için terörist muamelesi gördüğünü iddia etti. İktidarın, "Küresel olarak Kürt haklarını temel özgürlüklerini savunan herkesi terörist ilan etmeye çalıştığını" savunan Beştaş, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girişinin Türkiye tarafından engellenmesine olumsuz baktıklarını da belirtti.

"İSVEÇ VE FİNLANDİYA VETO EDİLMESİN"

"İsveç ve Finlandiya'yı veto ederek bu meseleyi çözemezsiniz." diyen HDP Grup Başkanvekili, "Tabii ki dar pazarlıklara bu ülkelerin gireceklerini düşünmüyoruz. Çünkü İsveç'te de Finlandiya'da da demokratik bir düzeni, adil bir yargı sistemi, düşünce ve ifade özgürlüğü yerleşmiş durumda." dedi.

"İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN EMEKLERİNİ ÇÖPE ATMAYACAKLARINA İNANIYORUZ."

İsveç ve Finlandiya'nın bu kadar yıllık emeklerini çöpe atmayacaklarını da sözlerine ekleyen Beştaş, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Diğer mesele NATO meselesi. Biliyorsunuz İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olması konusunda Türkiye'nin vetosu var ve gerekçe olarak Suriye Demokratik Güçlerine verdiği desteği kesmelerini istiyorlar. Günlerdir iktidar bunu yapıyor, burada kalmıyor. Bu taleplerin yanında İran Kürtlerinden bir kadın İsveçli bir parlamenter var, ismini vermeyeyim. İsveç milletvekili sadece Kürt olması ve AK Parti'yi eleştirmesi sebebiyle terörist muamelesi görüyor"

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...