Tgrt Haber
14 Nisan 2014 13:01

Hisarcıklıoğlu, 'Siyasette yumuşama ortamı istiyoruz'

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 'Siyasette bir yumuşama ortamı istiyoruz. Yumuşama olsun ki pozitif ajandamıza dönelim' dedi.

Hisarcıklıoğlu, 'Siyasette yumuşama ortamı istiyoruz'
TOBB Başkanı, rifat hisarcıklıoğlu, siyaset, yumuşama ortamı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin iç gerilimlerle boş yere vakit kaybettiğini belirterek, "Siyasette bir yumuşama ortamı istiyoruz. Yumuşama olsun ki pozitif ajandamıza dönelim. Gündem ekonomi olsun istiyoruz. Önümüzde müthiş bir yol haritası var. Biz bunu yapacağımıza inanıyoruz. Yeter ki birbirimizin üzerindeki negatifliği alalım" dedi. Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) her yıl düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi'nin 10'uncusunda, özel sektörün gündemini değerlendirdi. Türkiye'deki yoğun siyasi gündem nedeniyle ülkenin dünyanın tartıştığı konuları es geçtiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisine ilişkin, "Dünyanın finans haritası değişiyor. 2002'den başlayıp artarak devam eden likidite bolluğu, kazanmadan harcama, olmadan harcama dönemi yaşandı. Ama artık paranın eskisi kadar olmayacağı bir dönemi yaşayacağız. Para eskisi gibi bol değil, az ve kıymetli bir hale geliyor" değerlendirmesini yaptı.
Dünya genelinde her yıl 150 milyon insanın orta gelir sınıfına yükseldiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, tüketim ihtiyacının gün geçtikçe artacağını söyledi. ABD ve AB arasında öngörülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına Türkiye'nin dahil olması için daha fazla çaba sarfedilmesi gerektiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, karar alma mekanizmalarının bu konuya odaklanmaları gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin TTIP gibi önemli konuları göz ardı edip iç tartışmalarla çok fazla zaman kaybettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Dünya ekonomisinin 4'te 3'ünü etkileyecek şekilde ticaretin kuralları değişiyor. Türkiye olarak kendi içimize çok kapandığımız için dünya ticaretinin nasıl değiştiğini es geçiyoruz. Transatlantik - Transpasifik anlaşmalarıyla ABD'nin liderlik yaptığı, dünya ekonomisinin 3'te 2'si tek bir çatı altında buluşuyor. Dünyada bugüne kadar var olmamış yeni bir dönem. Bunun müzakereleri sürüyor, biz bunu tartışmıyoruz, tam tersine bu halkın zenginliğini fakirliğini etkileyecek en önemli unsurlardan bir tanesi bu… Maalesef biz içerde kendi önümüze bakmaktan dünyada ne olduğuna bakmıyoruz.  
Bu anlaşmalar sadece gümrük birliğini kapsamıyor, yatırımları, dünya ekonomisinin 3'te 2'sinin standartlarını hep beraber koyacaklar. Örnek vereyim; kullandığımız elektrik voltajı 220 mi olacak, 110 mu olacak? Bu alınacak karar hepimizi otomatikman etkileyecek. Üretim metotlarımızı değişme noktasına götürecek. Eğer biz bu pazarın içinde olamazsak bize dünyada sadece Rusya, Hindistan, satabilirseniz Çin ve Afrika pazarları kalıyor." Türkiye'nin kişi başına düşen milli gelir düzeyinin 10 bin dolar seviyesinde beklemeyip yukarı doğru hareketini sürdürmesi gerektiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, "Milli gelir 4 bin dolarda giderken sıçrama yaptık, reformları yaptık 10 bin dolara geldik. Burada kaldık. Şimdi tekrar reform ateşini hep beraber yakmamız lazım. Onun için de birbirimizle uğraşacağımıza, kardeş kardeşle uğraşacağımıza ülkenin geleceğine bakmamız lazım. Her yıl 1 milyon nüfus artıyor bu ülkede. Her yıl 1 milyon kişiye iş bulmamız lazım. Onun için tekrar reform ateşini yakıp Türkiye'nin 10 bin dolarlık orta gelirini 25 bin dolara yani gelişmiş ülkeler sınıfına doğru yükseltiyor olmamız lazım. Bu noktaya nasıl gelebildiysek bundan sonrasını da öyle başarabileceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.
G20 zirvesinin 2015 yılında Türkiye'de yapılacağını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bugüne dek yaptığı en büyük organizasyonun NATO zirvesi olduğunu, G20 zirvesinin ise Türkiye için daha çok büyük potansiyelleri barındıran bir adım olacağını dile getirdi.  
Türkiye ekonomisinin 2013 yılında yüzde 4 büyüdüğünü, buna karşın büyüme grafiğindeki genel düşüşün dikkati çektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, özel yatırımların ekonomik büyümeye katkısının geçen yılın 3. çeyreğinde yüzde 0,7'ye, 4. çeyrekte ise yüzde 0,9'a yükseldiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, "Beni sevindiren, 1 milyon 500 bin tüccar-sanayicinin başkanı olarak benim için güzel olan 2013'ün 2. yarısından itibaren özel sektörün yatırımlarının artma trendine girmesi. Bu, Türk özel sektörünün yurt içi ve yurt dışındaki çalkantıların geçici olduğuna inanıp, geleceğe umutla baktığının en somut göstergesi" diye devam etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...