Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Haziran 2022 16:40 - Güncelleme : 23 Haziran 2022 16:46

İbrahim Kalın ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı ile görüştü: Ana gündem İsveç ve Finlandiya

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile gündeme ilişkin birçok konunun değerlendirildiği bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Editör: Berna Akkaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
İbrahim Kalın ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı ile görüştü: Ana gündem İsveç ve Finlandiya
ibrahim kalın,nato,abd,isveç,finlandiya

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın görüşmesinde ana gündem maddesi İsveç ve Finladiya’nın NATO’ya başvurusu iken ikili, Ukrayna ile Rusya arasında devam eden sıcak savaş da dahil birçok konuda fikir alışverişinde bulundu.

UYUM, BİRLİK VE DAYANIŞMA İÇİNDE

Görüşmede ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra Türkiye’nin NATO’daki rolü ve ittifaka katkıları, NATO Madrid Zirvesi, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvuru süreçleri, Karadeniz üzerinden tahıl sevkiyatı ve bölgesel konular ele alındı. Türkiye'nin NATO'daki kilit rolüne vurgu yapılan görüşmede Madrid Zirvesi'nde ele alınacak yeni stratejik konsept, Ukrayna savaşı, terörle mücadele, gıda krizi ve diğer güvenlik konularıyla ilgili görüşler belirtildi. Müttefiklerin ortak güvenlik ve terör tehditlerine karşı tam bir uyum, birlik ve dayanışma içerisinde olması gerektiği aktarıldı.

GÖRÜŞMELER SÜRERKEN TERÖR PROPOGANDASI

İsveç ve Finlandiya’nın terörle mücadele konusunda Türkiye’nin talep ve beklentilerini karşılaması gerektiği kaydedilirken, somut adımlar atılmadan ilerleme sağlanamayacağı vurgulandı. Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya ile görüşme trafiği devam ederken PKK/PYD/YPG yandaşlarının Stockholm’de ve medya üzerinden terör örgütü propagandası yapmasının asla kabul edilemez olduğu da vurgulandı.

KÜRESEL GIDA GÜVENLİĞİ

Karadeniz üzerinden tahıl sevkiyatı için güvenli bir koridorun oluşturulması hususunda Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya Federasyonu ile görüşmelerini sürdürdüğü ifade edildi. Görüşmede BM’nin de dahil olduğu bu müzakere sürecinden netice alınmasının küresel gıda güvenliği açısından stratejik önem taşıdığı belirtildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...