Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 May 2022 17:35 - Güncelleme : 05 May 2022 18:01

Bakan Soylu'dan 'istila' provokasyonuna cevap: 15 Temmuz'da yarım kalan işi bitireceğiz...

Türkiye’nin tartıştığı kaçak mülteciler sorunu nasıl çözülecek, istila söylemi gerçek mi? Hükümet Suriyeli sığınmacılar için hangi adımları atacak, mülteciler nasıl gönderilecek? İçişleri Bakanı Süleyman Soylu TGRT Haber canlı yayınında Ankara Temsilcimiz Ercan Gürses’in soruları cevapladı. 'Sessiz istila' iddialarına provokasyon diyen Soylu "Bu Operasyon çocuklarının işi. Twiter'daki paylaşımların yüzde 58.6'sı bot ve sahte hesaplarla yapıldı... Kaos planına karşı 15 Temmuz'da yarım kalan işi bitireceğiz" dedi. İstanbul'daki Suriyeli mülteci sayısı ile ilgili iddiayı da rakamlarla yalanlayan Soylu briket evlerin parasının da devletten değil, bağışlardan geldiğini anlattı. İşte Soylu'nun gündeme damga vuran açıklamaları...

Editör: Faruk Arvas / Kaynak: TGRT Haber
süleyman soylu,mülteciler,suriyeli,ercan gürses,tgrt haber

Türkiye günlerdir, kaçak mülteci sorununu konuşuyor? Sosyal medyada yayınlanan görüntüler hassasiyeti artırırken, ırkçılık tartışması, ‘gizli istila’ provokasyonu çok konuşuldu.  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses’in Ankara Gündemi programında konuyla ilgili sorularını cevapladı. 

Bakan Soylu, mültecileri hedef alan 'Sessiz İstila' filminin provokasyon olduğunu belirterek 'finanse ettiğini' açıklayan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'a Soros benzetmesi yaptı. Soylu "Fonladıysan parayı nereden aldın?" diye sordu. Soylu sosyal medyada gündem olan 'istila' algısının operasyon olduğunu belirterek kullanılan bot ve sahte hesapların sayısını açıkladı. Soylu, hedefin 2023 seçimleri olduğunu vurguladı ve "Kaos planı var. 15 Temmuz'da yarım kalan işi bitireceğiz" diye konuştu. 

2019 seçimlerinde belediyeleri alan muhalefetin göçmenlerle ilgili vaatlerini hatırlatan Soylu "Hiçbir şey yapmadılar. 2023 seçimleri öncesinde de aynı oyuna başvuruyorlar" yorumunda bulundu. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamaları... 

TRAFİK KAZALARI ÇOK CİDDİ ORANDA AZALDI

"2020 ve 2021 bayramları salgın dönemine geldi. Fazla yoğunluk yoktu. Bu bayramda daha çok yoğunluk ama trafik kazaları çok ciddi oranda azaldı. Uyarılar çerçevesinde kazalarda yüzde 37 azalma oldu. Ölümlü kazada ise yüzde 55 azalma oldu. Yaralı sayısı yüzde 47 düşüş yaşandı. Sürücülere çok teşekkür ediyoruz.  Biz yüz binde 13 idi. Türkiye'de 2010 yılında trafik kazalarında yüz binde 13,4 kişi ölüyordu. Şuanda yüz binde 6 oldu. Yarı yarıya düştü. 2015 yılında 7 bin 530 varken 2017'de ise 7 bin 447 olurken geçen yılı 5 362 ile kapatmışız."

HIZ LİMİTİ ARTTIRILIYOR

"Biz yayaya öncelik trafik başlattı. Her yüz ölümden 22'si yayalar oluşturuyor. Burada sadece sürücüler değil aynı zamanda yayalara da sorumluluk düşüyor. Trafik haftası ile birlikte yaya öncelikli olacak ama yayaların da dikkat etmesi gerekiyor. Yıl sonuna kadar bu çalışmalarımız olacak. Aldığımız tedbirler sayesinde trafik artmasına rağmen ölümler yüzde 61 düştü."

İçişleri Bakanlığı'nın kanun verdiği çerçevesinde 1 temmuz itibari ile çalışmalar hazırlıyoruz. Standartların ilgili yollarda bunu karşılayabileceğini duyurdu. Hız limitlerini biraz daha arttıracağız. 120 km ve otobanlarda 132 km olan hızlar arttırılacak. Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul İzmir Otoyolu ve Ankara- Niğde otoyolu bu seviyeleri kaldırabilecek seyide. 

'SESSİZ İSTİLA' TARTIŞMASI: ARKASINDA BATILILAR VAR

"Dünya tarihinin güçlü göçmenlerden birisini hepimiz yaşıyoruz. Hakikaten bu tarihe geçiyor. Burada Türkiye'ye karşı kimlerin davrandığını konuşacağız. Bugün tükürdüklerini yalayanları, provokasyonları hepsini konuşacağız. Afganistan'daki göçün sebebi biz miyiz? Suriye'deki savaşı biz mi başlattık? Irak'a girip biz burayı özgürleştireceğiz diyen ABD dediğini yaptı mı? Yoksa insanların orada yarınlarını mı aldı? Peki Yemen, Lübnan ya Orta Asya. Eğer iç savaş varsa eğer yoksukluk varsa, bir taraftan eğitim, suya gıdaya erişemiyorsa bu insanlar ne yapacaklar? İnsanları vekalet savaşının içerisine düşürmüşsünüz. Çekilmişsiniz yetmemiş afyon tarlaları kurarak bunu dünyada satışa sunuyorsunuz. Bunu biz yapmadık papyon takan Batılılar yaptı. Bugün bu operasyonların içinde de onlar var."

Bakan Soylu'dan 'istila' provokasyonuna cevap: 15 Temmuz'da yarım kalan işi bitireceğiz...

BÜYÜKELÇİLER İLE OPERASYON: HEDEF 2023 SEÇİMLERİ

"Bir taraftan aman aman sakın göndermeyin diyeceksiniz el altından Büyükelçi üzerinden operasyon yapanlar var. Dışarıdan ve içeriden saldırı var. Bunun sebepleri var. 2023 yılında seçim var. 2019 yılında bu durumu kullanan siyasi partiler bazı belediyeleri kazandı. Göçmenler konusunda ne yaptılar? Şimdi unuttular. 2023 seçimleri geldi. AK Parti ve Cumhur İttifakı zora düşürecek şeyler söyleyerek  bir pozitif katkı kullanmadan 'Göndereceğiz' diye söylemlerde bulunuyor. Hadi Halep'e gönderde göreyim. Herkes canından korkuyor. Orada büyük bir demokratik kıyım var. Bunu kimse görmüyor."

KILIÇDAROĞLU'NA GÖÇMEN TEPKİSİ: ATME'NİN YERİNİ BİLMEZ

"Suriye'de sorun yok söylemlerine cevap veren Bakan Soylu, "Rejim İdlib'i bombalamadı. Bizim evlatlarımız orada şehit olmuyor mu. Biz neredeyiz. İnsanlar neden çadırda dursun neden gıda paketlerine ihtiyaç duysun. Vallahi giydiklerime üzülüyorum. Oturduğumuz masada yetim çocukları var. Elimizi tutup bırakmıyor. Çadırda yaşıyorlar. Kılıçdaroğlu bilmez Atme Kampı'nı. 1 milyon 700 bin insan oralarda yaşıyor. Bizim orada onları tutmak için nasıl çabaladığımızı biliyorlar mı? Allah'tan korkacaksınız."

Bakan Soylu'dan 'istila' provokasyonuna cevap: 15 Temmuz'da yarım kalan işi bitireceğiz...

'İSTİLA' TEPKİSİ: PKK'YA YAPTIRMADIK, ONLARA MI YAPTIRACAĞIZ

"Kim neyin istilasını yapacak ya biz PKK'ya istila yaptırmadık. PYD yapmaya çalıştı yapamadı. Kılıçdaroğlu'nun arkadaşları yapmaya çalıştı yapamadı. Belediye Başkanlarının terörist olarak işe aldıkları yapmaya çalıştı, yapamadı. Kime istila ettireceğiz bu memleketi. Kendi sınırlarımızda bunu yaptırmıyoruz."

"İkinci sebep Türkiye'nin ihracatı arttı. 300 milyar seviyesine Türkiye'nin geleceğinin göstergesi. Bu üretim ile oluyor. Üretim ekonomisi ortadan kaldırmaya çalışıyor. Üçüncüsü ise ortadoğu arap turizmi. Bakın geçen yıl 4 milyon civarında orta doğu coğrafyasından insan geldi. Türkiye içerisinde etrafındaki gelebilecek olan misafirlere algı oluşturup, turizmin önünü kesmek isteyenlere fırsat tanıyacak bir anlayışı serbest bırakmamızı istiyorlar."

AFRİN'DEN ÇEKİLSEK AMANOSLARA TERÖRİST DOLAR

"Dördüncüsü ise güvenli bölgeler. Zeytin Dalı Harekatı, Fırat Kalkanı Harekatı ve Barış Pınarı Harekatı. Bizim bu üç bölgede harekat  noktamız var.  8 bin km alanda güvenli alan oluşturmuşluğumuz söz konusu. İsterseniz biz Afrin'den çıkalım. Bizim oradan çıkmamızı Kılıçdaroğlu istiyor. Adıyaman, Kilis, Gaziantep'tekilere sesleniyorum. Bu bölgede 1 terörist kaldı. Onu da bulacağız.  Afrin'den çıkalım ertesi gün Hatay'dan Adıyaman'a kadar en az 100'ün üzerinde terörist sızar. Türkiye tarihi bir politika işliyor. Hem terör koridorunu kapatıyor hem de Türkiye'nin içerisini koruyor. Üçüncüsünü ise aklı yetmeyenlere söylüyorum. Türkiye kaçak göçmenlere orada güvenli bölgelere olarak yapılıyor. Bir adım ile üç politika yapılıyor. Bir ülkenin kendi insanı bu kadar kötü sözler söyler mi ya?"

AVRUPA'DAKİ AŞIRI SAĞ YÜKSELİŞİ TÜRKİYE'DE İŞLEMEZ

"Biz Türk düşmanlığı yapıyormuşuz. Bunu kim söylüyor? Bunu her partiden kovulan isim söylüyor. Avrupa'da yükselen aşırı sağcı söylemleri burada yapmaya çalışıyor. Burası Müslüman bir ülke. Bizim inancımız ve geleneğimizde bu yok. Bizim iskandinav ülkesi olduğumuzu düşünenlere söylüyorum. İstanbul'daki ve diğer illerde çıkan yalan videolar ve bot hesapların asıl amaçlarını, organizayonu anlatıyorum."

"Türkiye sınırında 6 milyon işiyor. 2 milyon insan da İran sınırında yaşıyor. Toplam 8 milyon insan yaşıyor. Rejim burayı bombalasa nereye gidecekler? Bu insanlar buraya çiftetelli oynamaya gelmedi. Biz bunlarla 100 yıl önce aynı milletin insanıydık. Allah aşkına yapmayın ya.  Van sınırında 2 yaşında çocuklar çıkarıyoruz."

SURİYELİLERİ GÖNDERSEK, ÖNCE ŞİKAYET EDENLER İSYAN EDER

"İstanbul'un en iyi semtinde otur, fabrikanda Suriyeli çalıştır, sigorta da yapma. Sonra 'Bu Suriyeliler ne olacak?' de. Onları göndersek önce iş insanları isyan edecek. Ben Çalışma Bakanlığı döneminde iş insanları geldi. Suriyelilerin çalışması için düzenleme yapılmasını istedi. Yaptık."

İSTANBUL'DAKİ GÖÇMEN SAYISI İDDİALARI: YUH!

"İstanbul'da toplam şuan 500 bin kayıtlı Suriyeli var. Diğer rakam ise ikametli ve yabancılar. İstanbul'da yaşayan sadece Suriyeli değil farklı statülerde olanlar da var. Bütün dertleri Cumhur İttifakı'na zarar vermek. Türkiye'de 3 milyon 762 bin 686 Suriyeli var. Geçici koruma statüsünde. İkamet izni ile kalan yabancı ise 1 milyon 417 bin. Artı uluslararası koruma. Yani Türkiye'ye gelip kendini atmış. Hangi bölgelerden bu savaş bölgelerden. Bu da 320 bindir. Bunun aşağı yukarı 4 milyon 100 bini mülteci diyebileceğimiz statüde. 1 milyon 417 bin ise ikametli yabancı var."  

TÜRKİYE'DE KAÇ SURİYELİ VAR?

(İstanbul'da 1.3 milyon suriyeli var iddiası) "İstanbul'da valiliğin açıkladığı rakamlar... Türkiye'de 3 milyon 762 binin üzerinde Suriyeli olduğu iddiaları kesinlikle doğru değil. 120 bin Suriyeli pasifte. Bunu da bu rakamlara yansıtmadık. Son 5 yılda 323 bin kişiyi kendi ülkelerine gönderdik. Gönüllü 500 bin, 641 bin kişi de denizlerden Avrupa'ya geçti. Toplam 5 yılda gidenlerin sayısı 1,5 milyon kişiyi geçti."

SESSİZ İSTİLA: BOT HESAP İŞİ

"Sessiz İstila bir edepsizliktir. Bir yalandır ve bunu ortaya koyup bunu sosyal medya üzerinden toplumu tahrik eden ve direk hükümeti hedef alan saldırı ile karşı karşıyayız. Bot hesaplar ile kamuoyu oluşturmaya çalışılıyor."

ÜMİT ÖZDAĞ'IN YAPTIĞI SOROS TAKTİĞİ

(Sessiz İstila filmi için para verdiğini açıklayan) "Ümit Özdağ bu filmi nasıl finanse etmiş. Bu Soros taktiğidir. Bu vatandaşımızı korkutmaya yönelik bir süreci tetiklemeye çalıştılar. Bunların insanlık ile alakası yok. Bunlar için İslam'ın güzel sözleri var. Hayvandan aşağıdır. Böyle tipler. Evet bir problem var. 4 milyon sığınmacı var Türkiye'de. Dünyada en çok sığınmacı olan ülkeyiz. Ama yalan üzerinden değerlendirerek insanları birbirine kırdırıyorlar. Siz insan değilsiniz. Siz insanlık sıfatından çıkmışsınız. Lübnan'da çekilen görüntüler Türkiye'de çekilmiş gibi gösterildi."

HEPSİ TEK MERKEZDE YÖNETİLİYOR

Bu olaylar hepsi bir merkezde yönetiliyor. Batı eksinin AB ve ABD oluşturuyor. Büyükelçiler içinde operasyon yapıyorlar. Türkiye göçmen deposu olsun istiyorlar. AB Türkiye'nin 'göçmen deposu' olmasını istiyorlar. Bu teklifi kaç kere getirdiler. Bizim yaptığımız insanlık yetmiyor. Tam tersini istiyorlar. Tamamen Türkiye'yi dışarıdan getirdikleri ve daha sonra operasyon yapabileceği bir sistemi içerisine düşürmek istiyorlar. 

ÜMİT ÖZDAĞ NEREDEN FONLANDI?

"Yargının yapması gereken şu. Bu film kin, nefretlik ve düşmanlık üzerine yapıldı. Eğer bu filmi Ümit Özdağ fonladıysa nereden buldu parayı. Bu parayı Özdağ, Ruhşen Çakır gibi sende ABD'deki birtakımTürkiye'yi karıştırmaya yönelik vakıflardan mı aldın onlardan mı fonlandın. Ruhşen Çakır ile oturup sohbet edip, eziyet çeken insanların üzerinden başkalarının para ile keyif yapmak bu ülkenin yargısı tarafından cezasız bırakılmayacaktır. Bunlar bu ülkenin çocukları değiller, bunlar başka ülkelerin çocukları olmuşlar."

Bakan Soylu'dan 'istila' provokasyonuna cevap: 15 Temmuz'da yarım kalan işi bitireceğiz...

İDLİB'DE 60 BİN EV TESLİM ETTİK

"Sınırda güvenliğini sağladığımız 6 milyon insan var. Biz bunların sadece güvenliğini sağlamıyoruz. Geçen gün İdlib'de 60 bin ev teslim ettik. 10 bin ev yapılıyor ve bu rakam 100 bin seviyesine çıkacak. Onlar burada iftira atmakla karıştıyorlar buraları. Bu işler için insanlık lazım, vicdan lazım.  57 bin ev tamamlandı ve bunların hepsi bağış. İnsanlık biraz maliyetli bunlar maliyete katlanmayacak cinstenlerdir."

1 MİLYON SURİYELİ GÖNDERME PROJESİ

"Biz şuanda Ukrayna'ya, Lübnan'a, Filistin'e, Yemen'e, Bangladeş'e insani yardım gönderiyoruz. İnsani yardım konusunda biz birinci sıradayız. İdlib'de yaptığımız briket evlerin hepsi bağış.Sayın Ertuğrul Özkök bu milletin cebinden çıkmıyor bu paralar. Televizyona çıkarak bunları söylemek doğru değil. İdeolojik olarak farklı olabiliriz ama insanlığı ezip geçmeyelim.  Dünyanın birçok noktasına iyilik trenini gönderiyoruz.  İdlib'te yaklaşık 100 bin briket ev yapıp bu yıl sonuna kadar teslim edeceğiz. Biz burada tetikleme de yaptık. Orada başka yerlerden de gelinip yapılmaya başlandı.  Projeler finansman dahil her şey hazırlandı ve bitti. 40,60 ve 80 metrekare bu evlerin finansmanı tamamen Uluslararası Yardım Kuruluşu'ndan çıkıyor. 1 milyon insan için 250 bin ev planlanıyor. Cumhurbaşkanımız bunun projesini kamuoyu ile paylaşacak."

PROJELER HAZIRLANDI

"Türkiye'de geçici koruma statüsünde olan Suriyeliler İdlib dışındaki yere gelecek. Projeler ayarlandı. Projelerde okullar, spor salonları, AVM olacak. Biz gönüllü, onurlu ve güvenli dönüşü sağlamalıyız. Huzuru sağlıyor muyuz evet, güvenli dönüş başladı mı? Başladı. Suriye'nin kuzeyi organize sanayi bölgeleri faaliyetleri için projeler başladı. 1300 üzerinde işletme var. Buralarda hastaneler yapılacak ve bunlar bağışlar ile yapılacak. Bunlar Türkiye düşmanlığı yapmak ile olmuyor. 750 bin Suriyeli çocuk Türkiye'de doğdu. Eğer Türkiye'de olmasalardı doğmayacaklardı. Türkiye dünyaya insanlık dersi vermiştir."

200 BİN 950 VATANDAŞ OLDU

"2011 yılından itibaren 200 bin 950 Suriyeli geçici koruma statüsüne başvuran vatandaş oldu. 113 bin 654'ü de reşit. Bunlardan 47 bini Türkmen. 101 bin 995 Ahıska Türkü'nü vatandaş yaptık. Biz Türk düşmanıyız öyle mi? Boğaz kenarında arkadaşları ile viski yudumlayanlar bizden çok daha iyi şey biliyorlar. 6 bin 787 şuana kadar Uygur Türk'ünü vatandaş yaptık. 2 binini daha yapacağız. Uzun dönem ikamet verdik.  Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıdır bir vatandaşımız mağdur olmayacak. 17 bin Afganistan Türkmenini vatandaş yaptık."

BÜYÜKELÇİYE GİDEN BİRİLERİ REZİL OLACAK

"Türkiye'ye rezil olacaklar. O büyükelçi de ona gidende rezil olacak. Bu ülke bedava ülke değil. Birileri peşkeş çekmek için bir ülke değil. O eski Türkiye'de kaldı."

İstanbul'a sığınmacı almıyoruz. İstanbul'a geçici statü ile kimseyi almıyoruz. Biz Esenyurt ve Fatih'i kapattık. 850 mahalle kapattık Türkiye'de. Bir kota koyduk. İstanbul'da sığınmacılara kapalı. Yeni bir sığınmacı olamaz. Fatih özelinde yabancı miktarı düşmeye başladı. Bunu politika olarak yapıyoruz. İstanbul'a kesinlikle yeni sığınmacı almıyoruz. Biz bu politikadan sonuç alıyoruz ve almaya devam edeceğiz.

2017'DEN BERİ SURİYELİ SAYISI ARTMIYOR

"2 milyonun üzerinde insanın girişini engelledik. Sosyal medya ve bot hesaplarla bu iş olmuyor. Türkiye'nin ve bu milletin hakkını yiyorlar. Sınır duvarları mayınlar bölgesindeydi. Biz buraları temizledikten sonra bu duvarları yaptık ve yapılmaya devam ediyor. Sınırda önlemleri arttırdık. Ağrı ve Iğdır sınırı bitti. Şimdi Van sınır var."

"2017'den beri Türkiye'deki Suriyeli sayısı artmıyor. Ama öyle bir dedikodu varki sanki her gün 100 bin Suriyeli geliyor. Yabancı düşmanlığı oluşturuyor."

ÖZDAĞ'IN SORUSUNA CEVAP VERMEDİ

"Ümit Özdağ'ı adam yerine koymam. Kendisi adam yerine koymaya çalışıyor ama hiç girmem bu işlere. Kendisi soros ve operasyon çocuğudur. Hiç kabul etmem, haysiyetsiz adam."

ASAYİŞ OLAYLARI

Gönüllü olanları gönderiyoruz zaten. Kaçak göçmenleri zaten direk gönderiliyor. Türkiye'de her 100 vatandaştan 2.1'i çeşitli asayiş olaylarına karıştı. Her 100 Suriyeliden 1.3'ü karışmış, Nerdeyse yarı yarıya bu durum. 

GÖÇ GELİP BATAN ÜLKE YOK

Burası bizim ülkemiz. ABD'ye Avrupa'ya kendimizi kaptırmamışız. Kimseye kaptırmayız. Göç gelip batan ülke yoktur. 

15 TEMMUZ’DA YARIM KALAN İŞİ TAMAMLAYACAĞIZ

Ercan Gürses’in bir süredir gündemde olan Osman Kavala kararı, Gezi Parkı’nın tekrar gündeme gelmesi ve sığınmacılar meselesi ile ‘kaos planı’ yapıldığı iddialarını sorması üzerine Bakan Soylu, “Kaos planıyla 15 Temmuz’da yarım kalan işimizi tamamlayacağız” cevabını verdi. İşin içinde terör örgütleri ve FETÖ’nün de olduğu imasının ardından “Kaos planı yapacak kişileri bekliyoruz” diyen Bakan soylu şöyle konuştu: “Yeni Soros’un Kavalaları’nı bekliyoruz. Şuramıza kadar dolduk. 15 Temmuz’da tamamlayamadığımız işi tamamlayacağız.”

KILIÇDAROĞLU VE 6’LI MASAYA ESAD TEPKİSİ

İstihbarat konusunda biraz daha bilgi almak istediğini söyleyen Gürses’e “İstihbarat planlarını Kılıçdaroğlu’nun CHP’sinden alacaksınız. Çünkü büyükelçilikler ve yabancı istihbarat örgütleri şu anda onlara çalışıyorlar. Bizim istihbaratımız yerli ve milli.” Diyen Bakan Soylu, “Biz bu işi Esad ile çözeriz” diyen muhalefete de tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu’nu ve 6’lı masayı eleştiren Soylu, “Muharrem İnce’yle işini çözememiş, Mustafa Sarıgül’le işini çözememiş, Mehmet Sevigen’le işini çözememiş, Yılmaz Ateş’le işini çözememiş, kendi bulunduğu 6’lı masada ne yapacağını bilemeyen bir insan neyi çözebilir? Ömründe neyi çözmüş ki bunu da çözsün?” ifadelerini kullandı.

   

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Tolga 6 Mayıs 2022 00:58

Sorun ozaman vatandaşa mültecileri ne korkuyor sunuz kardeşim milletten neyin korkusu sardı

Sonraki Haber Yükleniyor...