Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Temmuz 2022 17:25 - Güncelleme : 23 Temmuz 2022 09:21

İmzalar atıldı, tahıl krizi çözüldü! Uzmanlardan çarpıcı yorum: Anlaşma barışa giden yolda son viraj 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devreye girmesiyle tahıl krizi çözüldü. Türkiye, sahada kıran kıran savaşan Rusya ve Ukrayna tahıl krizinin çözülmesi için bir masaya oturtmayı başardı.  BM, Ukrayna ve Rusya yetkilileri Tahıl Sevkiyatı Anlaşması’nı imzalamak için İstanbul’da bir araya geldi. Peki imzalanan anlaşmayı nasıl okumalıyız? Uluslararası ilişkiler uzmanları TGRT Haber’de yorumladı.  

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Tahıl Sevkiyatı Anlaşmasının Rusya, Ukrayna ve BM'ler heyetleri imzaladı.
Tahıl Sevkiyatı Anlaşması,Recep Tayyip Erdoğan,Tahıl krizi
Tahıl Sevkiyatı Anlaşmasının Rusya, Ukrayna ve BM'ler heyetleri imzaladı.

24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasıyla başlayan savaşın en önemli sonuçlarından biri küresel gıda krizi oldu. Bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devreye girmesi ile başlayan süreç, İstanbul’da Tahıl Sevkiyatı Anlaşmasının imzalanmasıyla taçlandı. BM Genel Sekreteri António Guterres, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Ukrayna heyeti imzaları attı. Batılı ülkeler, İngiltere ve ABD’nin savaşı körükleyen tutumunun aksine barışı sağlamak için üst üste diplomatik adımlar atan Türkiye, bir kez daha dünyaya fark attı. TGRT Haber’de Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Kazan, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Barış Adıbelli ve Uluslararası ilişkiler uzmanı Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe barışa giden anlaşmayı TGRT Haber’de yorumladı. 

İSTANBUL ÇÖZÜMÜN ODAĞI OLDU 

Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Kazan, anlaşmanın tahıl krizinin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşının çözümü noktasında da dünyaya mesaj verdiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaş boyunca ‘insanlık’ bağlamında ciddi bir imaj kaybına uğradığını belirten Kazan, ilk defa Putin’in bu denli güçlü bir diplomatik atak gerçekleştirdiğini kaydetti. “Bundan sonra Putin’i daha fazla sahada göreceğiz” diyen Kazan, anlaşmanın savaşın sonlanmasına katma değer sunacağını kaydederek “Putin hep arka plandaydı. İlk kez sahaya çıktı, müzakerelerde pozitif anlaşma aralığı diye bir şey vardır, şu an bu noktadayız. Putin ayrıca sahada almak istediğini aldı. İstanbul bizzat çözümün odağı oldu” diye konuştu. 

Türkiye’nin kazanımlarını değerlendiren Kazan, şunları söyledi: “Türkiye diplomasi bağlamında önemli bir güç olduğunu sergilerdi. Aynı anda ABD, Ukrayna ve Rusya ile hem görüşecek hem güvenilecek hem arabulucu yapacak ikinci bir ülke yok. NATO ve ABD ile ilişkileri olumlu etkileyecektir. Diplomatik açıdan önemli bir noktadayız. Ancak risk büyük, Türkiye büyük bir sorumluluk aldı.” 

“ANLAŞMA YUNANİSTAN’IN İDDİALARINI DA ÇÜRÜTTÜ”

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Barış Adıbelli, gıda krizinin çözülmemesi durumunda Afrika başta olmak üzere pek çok ülkede ciddi bir kriz çıkacağını söyledi. “İstanbul’da atılacak adım insanlık için önemli bir adım” diyen Adıbelli, aktif olarak savaşan iki ülkeyi masaya oturtup buradan bir anlaşma çıkarmanın barışa kapı araladığını kaydetti. 

“Barış daha da kolaylaşmıştır, Türkiye barış kapısını açtı, barış umudu yeşerdi, barışa son viraj tahıl krizi” diyen Adıbelli, Ukrayna’nın kendi iradesiyle karar verdiğinde masaya oturabildiğini belirtti. Tahıl koridorunun çözülmesinin Türkiye’ye katkısını değerlendiren Adıbelli, “Türkiye bölgesinde ve kürenin diğer taraflarında her zaman barışı savundu. Yunanistan yine Türkiye’yi saldırgan bir ülke gibi göstermeye çalışıyor. Bu da bir cevaptı” dedi.  

BATI YAPTIRIMLARI İLK KEZ DELİNDİ 

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, Türkiye’nin kilit bir ülke olduğunu belirterek “Türkiye’nin maddi çıkar için değil insanlık adına yaptığı bir girişimdir. Ukrayna, kendi açtığı bir güzergâhtan gemilerin giriş çıkışına müsaade edecek. Bu mayınlı bölgeden çıkan gemiler, güvenli bir şekilde kontrol edilerek uluslararası sularda hareket edecek. Güvenlik ve iktisadi konularda hususlar var. Ruslar gübre ve tahıllarının da kendi limanlarından çıkmasını istiyor. Batılıların uyguladığı ekonomik yaptırımların ve gemilerin sigortalanması ile ilgili sorunların da çözüldüğünü görüyoruz. Gemilerin Ukrayna’ya geri giderken silah taşıyıp taşımadıkları da sorun. Barış için İngiltere ve ABD’nin niyetini değiştirmesi lazım. Birleşmiş Milletleri de harekete geçiren Türkiye’dir” dedi.

 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...