Tgrt Haber
14 Ocak 2014 14:40

İslam, 'Çocuk gelin davasına müdahil olabiliriz'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Siirt'te 14 yaşındaki Kader Erten'in ölümüyle ilgili adli sürecin başlatıldığını belirterek, "Davaya müdahil olmak istiyoruz" dedi.

İslam, 'Çocuk gelin davasına müdahil olabiliriz'
aile ve sosyal politikalar bakanı, ayşenur islam, siirt, çocuk gelin davası,

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Siirt'te 14 yaşındaki Kader Erten'in ölümüyle ilgili adli sürecin başlatıldığını belirterek, "Davaya müdahil olmak istiyoruz" dedi. İslam, Meclis'te gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Olayı haber alır almaz il müdürlüğüne hemen incelenmesi talimatını verdiğini ve yetkililerin köye giderek, inceleme yaptıklarını anlatan İslam, "Adli süreç başlatıldı. Bizim bakanlığımızın yapabileceği şeylerin ne olduğuna bakıyoruz. Çocukla ilgilenebiliriz ve davaya müdahil olabiliriz, bu çalışmaları yapıyoruz" diye konuştu. Bakanlık olarak yapmaları gerekenin ve asıl sorumluluklarının bu sonucun önlenmesi olduğunu ifade eden İslam, bu konuda yapılan çalışmalara ilişkin şunları kaydetti:
"Bu çalışmalar 2002'den itibaren başladı. Bir taraftan Ceza Kanunu'nda bir taraftan da Medeni Kanun'da değişiklikler yapıldı. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) bir çocuk gelinler raporu hazırladı. Bu kanunlarda  yapılan değişiklikler sonucunda bütün hukuki tedbirler alındı aslında. Hala da alınmaya devam ediliyor. Yani şu anda Türkiye'ye baktığınız zaman 18 yaş altı evlilik yasaktır. Ancak çok özel durumlarda, eğer kız hamileyse gibi durumlarda hakim  iznine tabi olarak 17 yaşında evlilik yapılabilir. 15 ve 17 yaşından küçük evlilikler nikahsız beraberliklerdir ve bunlar cinsel istismar suçuna dahil edilir. Ağırlaştırılmış cezalar verilir. Evliliğe sebep olanlara da verilir, evliliğin karşı tarafına da bu cezalar verilir. Fakat kendi pratiğimizde gördüğümüz gibi ne yazık ki cezai  tedbirlerle yani olay vuku bulduktan sonra uyguladığımız tedbirlerle sorunu engellemekte müşkülat çekiyoruz. Dünyanın bütün ülkelerinde bu böyledir. Onun için de bu sorun oluşmasın diye birtakım tedbirler almak mecburiyetindeyiz. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor." Bakanlık tarafından geçen yıl "zorla evlilikleri ve çocuk evliliklerini önleme komitesi" kurulduğunu anımsatan İslam, bu komitenin de çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. İslam, geçen yıl ki çalışmaların sona erdiğini, diğer birtakım çalışmaların da sona erdirilmesini beklediklerini vurgulayarak, "Ondan sonra  tabloyu, neler yapabileceğimizi çok daha geniş olarak göreceğiz. Sebep sonuç ilişkilerine gidebileceğimiz istatistiki veriler de olacak elimizde. Mücadelenin yöntemlerini belirleme konusunda elimiz biraz daha donanımlı hale gelecek" diye konuştu. İslam, "davaya müdahil olacak mısınız?" sorusu üzerine, "Olabiliriz. Biz tabi davaya müdahil olmak istiyoruz" dedi.
Çocuğun bakımına ilişkin bir soruya ise İslam, şu yanıtı verdi: "(Çocuk koruma altına alınabilir mi) diye hemen girişimde bulunduk. Çocuğun ailesi daha doğrusu erkek tarafı çocuğa kendilerinin bakmak istediğini söylediler. Babaanne de muhtemelen bir çocuk gelin ve şimdi Kader'in çocuğuna yakın yaşlarda başka çocukları varmış. 'Onların arasında ben ona bakarım' diyor. Bizim  bakanlık olarak görüşümüz de çocukları yuvalara almak yerine, kendi doğal ortamlarında, aileleri içerisinde yetişmelerini sağlamak. Çocuğa yardım edeceğiz. Evde bakım ücreti vereceğiz. Ailesinin yanında bakılmasını biz de onaylıyoruz." Kader Erten'in yaşına ilişkin farklı söylemlere ilişkin bir soru üzerine İslam, henüz daha savcılıktan net bilgiyi almadıklarını belirterek, "Geçen yıl doğum kontrolü için hastaneye gittiğinde yaşının küçük olduğu anlaşılmış ve kemik tahlili yapılmış. Nüfusa kayıtlı olduğundan biraz daha büyük olduğuna dair birtakım bulgular varmış. Ama biz daha bunu netleştirmedik" dedi. "Kaderin ölümü intihar mı?" sorusuna da İslam, "Onu maalesef bilmemiz mümkün değil. Şu anda adli soruşturma var" karşılığını verdi. Bazı siyasi partilerin Meclis'te araştırma komisyonu kurulması çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine İslam, "Henüz görmedim ama değerlendiririz. Eğer yapılmamış bir şeyse elimizden geleni yaparız" diye konuştu. Bu konuda bütün STK'larla, bütün partilerle, kanat önderleriyle, Anadolu'nun bütün bilge insanlarıyla, bütün yerel, ulusal siyasetçilerle birlikte çalışmaya hazır olduklarını vurgulayan İslam, "Yeter ki bu sorunu halledelim. Çünkü bu sorunun artık inzibati ve hukuki  tedbirlerle çözülemeyeceği çok ortada. Elbirliğiyle çözmemiz lazım, milletçe çözmemiz lazım" şeklinde konuştu. "Çocuk gelinlerle ilgili istitatistiki veriler var mı?" sorusu üzerine İslam, birtakım istatistikler bulunduğunu, ancak bunların çok net rakamlar olmadığını ifade ederek, "TÜİK rakamları var. Bu rakamları komitenin çalışmaları sonuçlandığında net olarak verebiliriz" dedi. "Aileyle görüştünüz mü?" sorusu üzerine de İslam, Kader'in vefatından sonra olaya müdahil olduklarını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...