Tgrt Haber
29 Mart 2022 16:15 - Güncelleme : 29 Mart 2022 16:21

İstanbul müzakerelerinden çıkan sonuç ne ifade ediyor? Uzmanlar yorulmadı

Rusya ve Ukrayna taraflarını Antalya’da ilk kez yüz yüze getirerek dünyaya fark atan Türkiye, barış masasını bu kez İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda kurdu. Dünyanın gözünü ayırmadığı İstanbul müzakeresi sona erdi. Müzakereden Kiev ve Çernihil'de kısmi ateşkes ilanı çıktı. Türkiye'nin barış hamlesi savaşın seyrini değiştiriyor mu? Sonuçları nasıl okumalıyız? Prof. Dr. Esat Arslan ile Dr. Barış Adıbelli TGRT Haber'de çarpıcı yorumlarda bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal saldırıları 33'üncü gününe girerken barış müzakereleri İstanbul’a taşındı. Antalya'daki Rusya ile Ukrayna Dışişleri Bakanları’nın görüştürerek Batılı ülkelere ve ABD’ye fark atan Türkiye, iki ülke arasındaki arabuluculuk çabalarını hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teklifiyle İstanbul'a taşınan masa bugün Dolmabahçe’de kuruldu. Rusya ve Ukrayna heyetlerinin bir araya geldiği müzakereler sona erdi. Müzakereden Kiev ve Çernihil'de kısmi ateşkes ilanı çıktı. Ukrayna tarafı 8 ülkenin garantörlüğünü istedi, NATO'ya girmesek de AB'ye gireceğiz, dedi. Türkiye'nin barış hamlesi savaşın seyrini değiştiriyor mu? Sonuçları nasıl okumalıyız?  Prof. Dr. Esat Arslan ile Dr. Barış Adıbelli TGRT Haber'de çarpıcı yorumlarda bulundu.

PUTİN İLE ZELENSKİ GÖRĞŞMESİ GEREKİYOR

Dr. Barış Adıbelli, İstanbul Müzakeresinden çıkan sonuçları şöyle değerlendirdi: “Taraflar kendi tezlerinde ısrar ediyor. İki taraf da talepleri liderle görüşeceğiz diyor. Bu da şunu gösteriyor; Putin- Zelenski görüşmesi şart oldu. İki lider görüşmesinin ardından ortaya çıkacak sonucu heyet ve komitelerin devam ettirmesi gerekir.  Her seferinde taraflar bunu liderlerimize soracağız derlerse bir arpa boyu yol alamayız. Kısmi ateşkes kararı önemli, Putin ile Zelenski görüşmesine yaklaşılıyor. İki şehirde ateşkes Rusya’nın bir jestiydi. Rusya’da Rus esirlerine kötü davranılmamasını istemiş."  Ukrayna'nın İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada ve İsrail'in garöntörlüğünü istemesini değerlendiren Adıbelli, "Garantör devletlerin sayısı çok fazla. Bu barış görüşmelerini zorlar. Bugün için iyi bir görüşme. Uaman uzadıkça iki ülke aleyhine işliyor” ifadelerini kullandı. Adıbelli, 24 saat içinde kısmi ateşkesin genişletilebileceğini söyledi.  

EN BÜYÜK MEYDAN OKUMA BİDEN’DAN GELDİ

Dr. Barış Adıbelli, Putin’in önünde bir yol ayrımı olduğunu söyledi. “Putin ya barış yapıp çekilecek ya da savaşı daha da şiddetlendirecek” diyen Adıbelli, "Barış olsa da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Her şey sil baştan. NATO zirvesinden önce Biden iş adamlarıyla bir araya geldi ve şunu söyledi: ‘Yeni dünya düzeni kurulmakta, buna önceki liberal düzeni kuran ABD’nin liderlik etmesi gerekiyor’ dedi. Burası çok önemli. İlk defa bir ABD başkanı kendi düzenlerinin son erdiğini söyleyerek yeni bir dünya düzeni kurulacağını söyledi. ABD başka bir pencereden bakıyor. Biden, uzun bir savaşa hazırlıklı olun, dedi. Bu, bugünkü müzakere masasına en büyük meydan okumadır” ifadelerini kullandı.

UZLAŞI YOLUNUN BAŞLANGICI İSTANBUL 

 “Ukrayna dünyanın ikiye bölündüğü yer, meydan okuma yeri” diyen Prof. Dr. Esat Arslan, barış görüşmelerinin İstanbul’da yapılmasının önemine şöyle değindi: “Savaşın psikolojik aktörü var. Bu aktör, ABD Devlet Başkanı Joe Biden’dır. Olayların savaşa dönüşmesinde çok önemli rol oynadı. Erdoğan her iki tarafla görüşerek savaşı ılımlı bir noktaya çekti. Türkiye barışta başat bir rol oynamaktır. Bundan sonra uzlaşıya doğru giden yolun başlangıcı İstanbul müzakereleridir" ifadelerini kullandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...