Tgrt Haber
05 May 2022 16:11 - Güncelleme : 05 May 2022 16:50

İstanbul'da mülteci sayısı iddiasına Bakan Soylu'dan rakamlarla cevap: Yuh diyorum

TGRT Haber soruları cevaplayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son zamanlarda hayli tartışma konusu olan İstanbul’daki mülteci sayısını açıkladı. İşte rakamlar…

Seçimler yaklaşırken siyasi, sosyal ve ekonomik tartışmalar da alevleniyor. Son günlerde Türkiye’nin gündeminde kaçak göçmenler var. Öte yandan CHP başta olmak üzere bazı partiler, göçmen muhalefeti yapıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sığınmacıların Türkiye'de kalmasının ve sayılarının yüksek olmasının Türkiye için bir risk olduğunu iddia etti. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönebilmeleri için hayata geçirilecek bazı projelerin işaretini verdi. Tüm bu tartışmalar devam ederken İstanbul Valiliği İstanbul'da yasal olarak ikamet eden 1 milyon 305 bin 307 yabancı olduğunu açıkladı. Peki İstanbul başta olmak üzere Türkiye’de göçmen sorunu var mı, hangi adımlar atılacak? Özellikle İstanbul’da yaşayan göçmen sayısı kaç? İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TGRT Haber’de Ankara Temsilcimiz Ercan Gürses’in soruları cevapladı. Bakan Soylu, İstanbul’da yaşayan mültecilerin sayısına son noktayı koydu. 

İSTANBUL’DA MÜLTECİ SAYISI

İstanbul'da toplam şu an 500 bin kayıtlı Suriyeli göçmen olduğunu söyleyen Soylu, ayrıca ülkede ikametli kişilerin ve yabancıların da olduğunu söyledi. “İstanbul'da yaşayan sadece Suriyeli değil farklı statülerde olanlar da var” diyen Soylu, muhalefetin amacının Cumhur İttifakı'na zarar vermek olduğunu söyledi. Soylu, Türkiye'de 3 milyon 762 bin 686 Suriyeli olduğuna dikkat çekerek “Geçici koruma statüsündeler. İkamet izni ile kalan yabancı ise 1 milyon 417 bin. Yani Türkiye'ye gelip kendini atmış kişiler. Hangi bölgelerden, savaş bölgelerinden. Bu da 320 bin kişidir. Bunun aşağı yukarı 4 milyon 100 bini mülteci diyebileceğimiz statüde. 1 milyon 417 bin ise ikametli yabancı var” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE KAÇ SURİYELİ VAR?

“İstanbul'da valiliğin açıkladığı rakamlar. Türkiye'de 3 milyon 762 binin üzerinde Suriyeli olduğu iddiaları kesinlikle doğru değil” diyen Soylu, “120 bin Suriyeli pasifte. Bunu da bu rakamlara yansıtmadık” dedi.Son 5 yılda 323 bin kişiyi kendi ülkelerine gönderdiklerini açıklayan Soylu, “641 bin kişi de denizlerden Avrupa'ya geçti. Toplam 5 yılda gidenlerin sayısı 1,5 milyon kişiyi geçti” ifadelerini kullandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...