Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Ağustos 2014 16:45

İşte Mustafa Sarıgül'ün asıl planı

CHP kurultaya giderken Mustafa Sarıgül nasıl bir strateji izleyecek? Kemal Kılıçdaroğlu'na rakip olacak mı? İşte yanıtı...

İşte Mustafa Sarıgül'ün asıl planı
sarıgül, chp, Gazze,Ülker,Ankara,Hastane,İstanbul,Yenimahalle,Deniz Baykal,Mustafa Sarıgül,Cumhurbaşkanlığı,emine ülker tarhan,Kemal Kılıçdaroğlu,Türkiye Barolar Birliği

Cumhurbaşkanı seçim sonuçları üzerine başlayan tartışma CHP’de kurultaya yol açtı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu önce ulusalcı kanatta yer alan 6 milletvekilinin ardından da Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin kurultay çağrısına meydan okuyarak yanıt verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu muhalif kanadın olağanüstü kurultay için imza toplayabilecek çoğunlukta olmadığını ifade ederek ‘ kurultay toplayacak gücünüz yok’ demeye getirdi.
AlJazeera Türk'ün haberine göre;  Kılıçdaroğlu 14 Ağustos Perşembe akşamı Yenimahalle Devlet Devlet Hastanesi’nde Gazze’den gelen yaralıları ziyarete gitti ve ziyaret sonrasında hastane çıkışında “ Kurultay isteyen arkadaşlarımın toplayamayacağı anlaşıldı. Bu nedenle kurultayı ben toplayacağım” diye konuştu.
Kurultaya gitmenin 3 yolu var
CHP tüzüğüne göre olağanüstü kurultay çağrısı yapılmasısının üç yolu var. Delegenin salt çoğunluğunun imzası ile olağanüstü kurultay toplanabiliyor, kayıtlı delege sayısı ise 1180. Bu sayı esas alındığında muhaliflerin kurultayı toplantıya çağırabilmesi için 591 imza gerekiyordu. Ancak Kılıçdaroğlu muhalifler imza toplama girişimine başlamadan tüzüğün kendisine verdiği yetkiyi kullanacağını açıkladı. CHP tüzüğü genel başkana olağanüstü kurultayı toplantıya çağırma yetkisi veriyor. CHP tüzüğüne göre Parti Meclisi kararı ile de olağanüstü kurultay toplantıya çağırılabiliyor.
Kurultay takvimi nasıl işleyecek?
CHP liderinin 'kurultayı ben toplayacağım' demesinin ardından kurultay takviminin resmen başlaması için Kılıçdaroğlu’nun kurultay çağrısını ve gününü ilan etmesi gerekiyor. CHP tüzüğü “ Olağanüstü toplantı en az 15 gün önce ilgililere duyurulmak koşuluyla en geç 45 gün içinde yapılır” diyor.
CHP yönetimi Pazar mesaisi yapacak
CHP Merkez Yönetim Kurulu 17 Ağustos Pazar günü Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplanacak.  Haftalık rutin toplantılarını genelde Çarşamba günleri yapan CHP yönetimi en son toplantıyı 13 Ağustos’ta yapmıştı.  Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının parti içinde başlattığı kurultay tartışmaları nedeniyle yönetim bu hafta bitmeden ikinci kez toplanmış olacak. Toplantıda kurultay takviminin de değerlendirilmesi bekleniyor. “ Kurultay tarihine arkadaşlarla görüştükten sonra karar vereceğim” diyen CHP liderinin MYK toplantısının ardından veya gelecek hafta başında  kurultay tarihini ilan etmesi durumunda, tüzük gereği CHP eylül ayı içinde veya en geç ekim başında olağanüstü kurultayını toplayacak .
Kılıçdaroğlu’nun potansiyel rakipleri
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce Meclis’te düzenlediği basın toplantısında hem parti yönetimini eleştirdi hem de adaylık sinyali verdi.  İnce Kılıçdaroğlu’nun kurultayı toplayacağım açıklamasının ardından da grup başkanvekilliğinden istifa edeceğini duyurarak genel başkanlık yarışına gireceği yönündeki işaretleri kuvvetlendirdi. İnce’nin adaylığı kesin gibi. İnce’nin  Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Baykal dahil eski genel başkanları telefonla aradığını söylemesi ve ‘ yalnız değilim’ mesajı vermesi  parti yönetimi tarafından arkasında ‘ Baykal’ın desteğini almış görünüyor’ şeklinde yorumlandı.
CHP içinde ulusalcı kanatta yer alan Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu’nun da adaylık için adları geçiyor. Ancak muhalif kanatta ‘kurultay yarışında sonuç alabilmek için parçalı bir yapıyla değil tek bir aday üzerinde birleşerek kurultaya gidilmeli’ yorumları yapılıyor.
Baykal çıkabilir
CHP içinde Baykal’a yakın isimler ise Baykal’ın partinin başına yeniden geçmesini istiyor ve ‘Baykal’a geri gel’  çağrıları yapıyor.  Kurultaya doğru yol alan süreçte CHP içindeki tartışmaları Al Jazeera’ya değerlendiren ve Baykal ile da uzun yıllar birlikte çalışan bir CHP yöneticisi ‘ Deniz Baykal sonuçtan emin olursa ortaya çıkar’ değerlendirmesini yaptı. Baykal’ın ise böyle bir havayı görmesi ve ortaya çıkması durumunda ise delegenin ve kamuoyunun karşısına yeni bir toplumsal sözleşme toplumsal mutabakat çağrısıyla çıkmayı düşündüğü dile getiriliyor. Yani Baykal kurultay yarışında sahneye çıkması durumunda reçete ortaya koymayı planlıyor.
Sarıgül sessiz
Mustafa Sarıgül cephesi ise şimdilik sessizliğini koruyor. 2005 yılında Baykal’a karşı rakip olan ve daha sonra partiden ihraç edilen Sarıgül’e partiye dönüş yolunu Kemal Kılıçdaroğlu açtı. Kılıçdaroğlu Sarıgül’ü 30 Mart yerel seçimlerinde İstanbul’dan aday gösterdi. Sarıgül Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde aday belirleme sürecinde ‘ Partili bir aday olmalı’ dese de seçim çalışmaları sırasında Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek verdi. Sarıgül cephesinden seçimin ardından da bir yorum gelmedi. CHP kaynakları ‘ Sarıgül’ün asıl amacı 2015 genel seçimlerinde milletvekili seçilmek bu nedenle bu kurultayda yönetimi karşısına almaz. Kendisi kurultay yarışına katılmazsa da Kılıçdaroğlu’na destek verir’ yorumunu yapıyor.
Adaylık için imza şartı
CHP tüzüğüne göre kurultayda genel başkanlık yarışına katılabilmek için imza şartı aranıyor. Buna göre genel başkanlığa aday gösterilmek için delegenin yüzde 10’unun imza toplaması ve divan başkanlığına sunması gerekiyor.Yani 1180 kayıtlı delege sayısı esas alınırsa  118 delegenin imzasını alan Kılıçdaroğlu'na rakip olabilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...