Tgrt Haber
06 Mart 2015 11:20

İzleme Heyeti’ne 7 bölgeden 7 başkan

Hükümet ve HDP'nin mütabakata varmasının ardından süreçte rol alacak isimlerin belirlenmesine gelindi.

İzleme Heyeti’ne 7 bölgeden 7 başkan
çözüm süreci, süreç, hükümet, hdp, pkk, abdullah öcalan,

Habertürk yazarı Muhsin Kızılkaya, Hükümetle HDP heyeti tarafından 28 Şubat’ta Dolmabahçe’de açıklanan ‘tarihi niyet beyanı’ndan sonra izlenecek yolu yazdı. İlk adım hükümetten. Süreçte bütün gözler, hükümetin atacağı ‘ilk’ adıma çevrildi. O ilk adımın, ‘İzleme Heyeti’nin oluşturulması ve çalışmalarına başlamasının olması bekleniyor. Heyetin; yapısı, kimlerden oluşacağı, çalışma takvimi, kimlerle görüşeceği, niteliği, görev alanı gibi birtakım teknik meseleler halledildikten sonra, hükümet tarafından ilan edileceği beklentisi hâkim.

ÖCALAN ‘İSİM KONUSUNDA DİRETMEYİN’ DEDİ

Süreçte söz sahibi olan Öcalan ise adaya gelen HDP heyetine hükümetle ters düşecek ısrarcı tavırlarda bulunmamasını istediğini iddia eden Kızılkaya; 'Heyette kimlerin yer alacağı henüz tam anlamıyla netleşmemişken, edindiğim bilgilere göre Abdullah Öcalan arkadaşlarına, “Heyet konusunda çok ısrarcı olmayın, ‘İlle de şu isim listeye girecek’ diye diretmeyin. Bazı arkadaşlarımızın heyette yer alması iyi olur, ama yine de hükümetin oluşturacağı listeye çok itiraz etmeyin” demiş. Bu yüzden heyette Kürt tarafından kimlerin yer alacağından çok, heyetin genel olarak kimlerden oluşacağı merak konusu' dedi.

AKİL İNSANLAR AĞIRLIKTA

Kamuoyunda daha önce Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde süreçte aktif rol alan ve raporlar hazırlayan akil insanlar heyetinden çok sayıda isim yeni oluşturulacak izleme heyetinde görev alacak.

Akil insanlar heyetine yeni isimlerin ekleneceğini yazan Kızılkaya isimleri de açıkladı;

Daha önce hükümet tarafından dillendirildiği gibi, heyet ağırlıkla ‘Akil İnsanlar’ arasından seçilecek birtakım isimlerden oluşacak. 7 bölgeden 7 başkanın yanına yeni birtakım isimlerin eklenmesiyle İzleme Heyeti belirlenecek. Bu durumda Rifat Hisarcıklıoğlu, Can Paker, Tarhan Erdem, Yılmaz Ensaroğlu, Ahmet Taşgetiren, Deniz Ülke Arıboğan ve Yusuf Şevki Hakyemez’in heyette yer almasına ‘kesin gözüyle’ bakılıyor. Bu 7 ismin yanına eklenecek yeni isimlerle heyet tamamlanacak. Ancak Kürt tarafında öne çıkan ve daha önce heyette yer almasına ‘kesin gözüyle’ bakılan, örneğin Mithat Sancar ve Öztürk Türkdoğan gibi isimlerin HDP’den milletvekili aday adayı olarak ortaya çıkmaları, durumlarını belirsizleştiriyor. Akil İnsanlar Heyeti’ndeki Güneydoğu Anadolu Bölgesi Başkanı Yılmaz Ensaroğlu AK Parti’den aday adayı olduğundan, aynı durum onun için de geçerli. Ensaroğlu liste dışında kalırsa yerine başkanvekili Kezban Hatemi’nin geçmesi kuvvetle muhtemel. Ali Bayramoğlu, Mehmet Uçum, Kadir İnanır, Fuat Keyman, Avni Özgürel gibi şahsiyetlerle de liste genişletilebilir.

10-15 KİŞİDEN OLUŞACAK

Tüm bu adımlardan sonra süreçte sıranın Abdullah Öcalan'a geleceği ve Öcalan'ın daha radikal kararlar alacağını yazan Muhsin Kızılkaya, isimlerin barışçıl dil kullanmaları gerektiğini söylüyor; Edindiğim bilgilere göre, oluşturulacak heyet geniş bir heyet olmayacak. 10-15 kişiden oluşması düşünülen heyete isim önermede, en çok Kürt tarafı zorlanacak gibi görünüyor. Çünkü adı geçen veya kamuoyunda adı bilinen hemen herkesin milletvekilliği için aday adayı olması bekleniyor. Şöyle veya böyle heyetin oluşması, İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’la görüşmesi, İmralı’da yeni inşa edilen bir ‘müzakere salonunda’ üçüncü taraf olarak yer alması, sürecin daha sağlıklı yürümesi için ‘kolaylaştırıcı’ rolünü üstlenmesi, barış sürecine ivme kazandıracak ve en azından karşılıklı iyi niyet adımlarının göstergesi olacak. Hükümetin atacağı bu ‘ilk’ adımdan sonra, sıra Abdullah Öcalan’a gelecek. Tarihi ‘niyet beyanı’nın ardından, Öcalan’ın ‘ikinci’ adımının daha ‘radikal’ olması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...