Tgrt Haber
19 Kasım 2015 09:26

Leyla Zana HDP'yi ikiye böldü

6 Kasım 1991’de Meclis kürsüsünde yeminini Kürtçe “Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum’’ cümlesiyle tamamlayıp ‘krize’ yol açan Leyla Zana, 24 yıl sonra Meclis’te HDP Ağrı Milletvekili olarak yine bir yemin krizinin başaktörüydü.

Leyla Zana HDP'yi ikiye böldü
Ağrı,Kürtçe,Gündem,Diyarbakır, leyla zana, hdp,

Leyla Zana, yemin metnindeki “Türk milleti” ifadesini “Türkiye milleti’ diye değiştirerek okudu. Baykal, yemin metni aynen okunmadığı için yeminin geçersiz olduğunu duyurdu. Zana “tekrar yemin etmeyeceğini” açıkladı. Zana’nın Meclis’teki tavrı, HDP’de de farklı yorumlara neden oldu.
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, dün partisinin kadın milletvekilleriyle HDP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Toplantıya Leyla Zana katılmadı. Yüksekdağ, “Zana yemini tekrar etmeyeceğini açıkladı.
TUTANAKLARA "X" OLARAK GEÇTİLER
Demokratik bir tutum olarak görüyoruz. ‘Türkiye milleti’ demekle ‘Türk milleti’ demek arasında çok temel ve tarihsel bir fark olmadığını düşünüyoruz” diye konuştu. HDP’de bazı isimlerin, “HDP, sivil ölümlerin yaşandığı bir süreçte yapay Gündemler içinde bırakılmamalı. Bu kadar yoğun bir gündem içerisinde 24 yıl öncesine takılacak bir parti değiliz” eleştirisi getirdikleri öğrenildi.
HÜDA PAR’DAN ZANA’YA DESTEK
Bu arada HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu’ndan da Zana’ya destek geldi. Tanrıkulu, yemin metnini her insanın kendi inancına göre okuması gerektiğini ileri sürerek, “Biz bu yemin metnini kabul etmiyoruz. Biz Kürt’üz. Bir Kürt olarak neden Türklere yemin edelim” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...