Tgrt Haber
11 Aralık 2019 14:37

Libya mutabakatı ile ilgili Bakan Çavuşoğlu'ndan önemli açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya ile imzalanan 'Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası' hakkında 'Şu anda Libya'ya, bir talep gelmediği için, muharip bir güç gönderme yoktur. Bu anlaşmanın içinde de yok. Ama Sayın Cumhurbaşkanımız talep gelirse değerlendirebileceğimizi de daha önce açıklamıştır.' dedi.

Libya mutabakatı ile ilgili Bakan Çavuşoğlu'ndan önemli açıklama
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,Libya,Türkiye,kıta sahanlığı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Libya arasında imzalanan mutabakat zaptına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

'Biz Akdeniz'de kıta sahanlığımızı BM'ye tescil ettiriyoruz'

Libya ile mutabakatın 8 Aralık itibariyle yürürlüğe girdiğini, Libya'da hükümetin, Türkiye'de TBMM'nin onay verdiğini hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, şunları dile getirdi:

"Yürürlükle ilgili kararnamenin Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanmasıyla birlikte BM'ye tescilini de yapacağız. Hem anlaşmayla ilgili birlikte bilgi veriyoruz hem de batı sınırları belirlenmiş yeni kıta sahanlığımızı da BM'ye tescil ettiriyoruz. Biz Akdeniz'de kıta sahanlığımızı BM'ye tescil ettiriyoruz. Sondaj faaliyetlerimizin bir kısmını kıta sahanlığımız içinde yürütüyoruz ki bu konuları kimseyle müzakere etmiyoruz."

'Yunanistan'ın kullandığı argümanların geçersiz olduğunu zaten söyledik'

Çavuşoğlu, Yunanistan'ın mutabakatla ilgili tepkisine Türkiye'nin cevabı hakkında da "Biz anlaşmamız ve yeni kıta sahanlığımızın yeni belirlenmiş sınırlarıyla birlikte BM'ye tesciliyle cevabı vermiş oluyoruz. Yunanistan'ın kullandığı argümanların geçersiz olduğunu zaten söyledik. İki egemen ülke olarak imzaladığımız mutabakat zaptı uluslararası hukuka uygun şekilde yapılmıştır. Türkiye ve Libya'nın uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının korunması sağlanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

'Mutabakat muharip güç göndermeyi kapsamıyor'

Libya ile imzalanan güvenlik ve iş birliği anlaşmasına da değinen Çavuşoğlu, bunun muharip güç göndermeyi kapsamadığını vurguladı.

Çavuşoğlu, "Eğitim, öğretim, teknik bilgi ve tecrübe paylaşımıyla ilgili bir mutabakat zaptıdır. Bunun dışında bir şey kapsamıyor. Geçmişte bizim buna benzer anlaşmalarımız vardı. Güncellenmiş bir hali yeniden imzalanmıştır ve onaylanıyor. Şu anda Libya'ya bir talep gelmediği için muharip bir güç gönderme yoktur. Bu anlaşmanın içinde de yok. Ama Sayın Cumhurbaşkanımız talep gelirse değerlendirebileceğimizi de daha önce açıklamıştır." dedi.

Türkiye ülke dışına herhangi bir muharip güç göndereceği zaman buna yönelik tezkerenin TBMM'den geçmesi gerektiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin bugüne kadar kendi iç hukuku ve uluslararası hukuka uygun adımlar attığını, bundan sonra da aynı anlayışla hareket edeceğini sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...