Tgrt Haber
17 Kasım 2014 10:39

Litvanya Cumhurbaşkanı'ndan Türkiye'ye övgü

Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite, 'Türkiye, bulunduğu coğrafyada, kararlılığın, refahın ve demokrasinin temsilcisi olmuştur' dedi.

Litvanya Cumhurbaşkanı'ndan Türkiye'ye övgü
Litvanya Cumhurbaşkanı, Dalia Grybauskaite, Türkiye,

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, "Türkiye, yanı başında meydana gelen insani kriz ve güvenlik sorunlarıyla baş etmiş ve bulunduğu coğrafyada, kararlılığın, refahın ve demokrasinin temsilcisi olmuştur" dedi. Grybauskaite, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin bir milyondan fazla Suriyeliyi ağırlayarak büyük merhamet ve sorumluluk örneği gösterdiğini belirten Grybauskaite, Suriye krizinin çözümü ve IŞİD’le mücadele için bölgesel ve evrensel siyasi ve güvenlik işbirliği gerektiğini söyledi. Grybauskaite, krizin başlangıcından bu yana Türkiye’nin katkılarının kalıcı çözüm için çok önemli olduğunu vurguladı.
"AB üyeliğini destekliyoruz"
Grybauskaite, Avrupa Birliği’nin (AB) genişleme politikasını desteklediklerinin altını çizerek, 3 yıl aradan sonra yeni müzakere faslının Litvanya'nın Avrupa Konseyi başkanı olduğu dönemde açılmış olmasından mutluluk duyduklarını kaydetti.
Türkiye’nin son dönemde AB'ye üyelik stratejisini geliştirmek için attığı adımları sıcak karşıladıklarını anlatan Grybauskaite, "Geri kabul anlaşmasının imzalanmasından da büyük memnuniyet duyuyoruz" ifadesini kullandı. Grybauskaite ayrıca, "Türkiye ile AB ilişkilerini sıkı tutmak önemli çünkü Türkiye’nin üyeliği hem kendisine hem de birliğe fayda sağlayacak bir durum" diye konuştu.
AB üyelik sürecinin Litvanya için başlı başına bir ders olduğunu belirten Grybauskaite, şöyle konuştu:
"Üyelik için hukuk sistemimizi geliştirmenin yanı sıra demokratik kurumları güçlendirdik ve ekonomimizi geliştirdik. Tarımdan ekonomiye birçok alanda yenilikler ve değişiklikler yaptık. Süreç bizim için de çok basit değildi. Çok çalışmak için istekli ve sorumluluk sahibi olmak gerekiyordu. Bunu halk ve siyasetçiler olarak birlikte yaptık. Ama bu sürecin bizi daha güçlü kıldığını söyleyebilirim. 2015, Litvanya’nın bağımsız bir ülke olarak 25. yılı ve 10 yıldır AB üyesiyiz. Üyeliğe giden yolda yapılan reformların aslında demokratik ve yenilikçi bir ülke oluşturduğunu söyleyebilirim. Bu da herkes için çıkarılacak en önemli derstir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...