Tgrt Haber
20 Eylül 2021 16:01

Mavi Vatan'ın mimarından CHP'li Ünal Çeviköz'ün sözlerine sert tepki: Ya cehalettir ya da kasıttır

Mavi Vatan kavramının fikir babası Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, CHP İstanbul Milletvekili ve Dış Politika Danışmanı Ünal Çeviköz'ün Mavi Vatan politikası için “yayılmacı” ifadelerine tepki gösterdi. “Ya cehaletten ya da kasıttandır” diyen Yaycı, "Bu konuyu kim gündeme getiriyorsa ya dış lobilerin uzantısıdır ya da uluslararası baskı altındadır" dedi.

Mavi Vatan'ın mimarından CHP'li Ünal Çeviköz'ün sözlerine sert tepki: Ya cehalettir ya da kasıttır
Mavi vatan,Ünal Çeviköz,Cihat yaycı

CHP İstanbul Milletvekili ve Dış Politika Danışmanı Ünal Çeviköz'ün Mavi Vatan için “yayılmacı” ifadelerini kullanması tepkilere neden oldu. Peki Türkiye uzun zamandır Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerini korumak için yürüttüğü Mavi Vatan politikası neden hedef haline geldi. Mavi Vatan kavramının mimarı Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, TGRT Haber’e çarpıcı açıklamalar yaptı.  

TÜRKİYE’DEN ÜÇ ŞEY İSTİYORLAR 

Yaycı, uluslararası alanda bazı odakların Türkiye’ye diz çöktürmeye çalışıldığını söyledi. Yaycı, “Türkiye’den 3 şeyden çekilmesini istiyorlar. Birincisi Akdeniz’den yani Mavi Vatandan vazgeçeceksiniz, ikincisi bölücülerle yani PKK ve PYD ile masaya oturacaksınız, üçüncüsü ise FETÖ’cüleri kabul edip onlara operasyon yapmayacaksınız... Bu konuları kim gündeme getiriyorsa ya dış lobilerin uzantısıdır ya da uluslararası baskı altındadır” dedi. 

BUNU İLK İFADE EDENLER RUMLAR VE YUNANLILARDIR 

Mavi Vatan’ı “Türkiye’nin ilan edilmiş ya da uluslararası hukuku uygun olarak ilan edilmesi öngörülen deniz yetki alanlarıdır” şeklinde tanımlayan Yaycı, Türkiye'nin hesaplamalarını uluslararası hukuka ve prensiplere dayanarak yaptığını kaydetti. Yaycı Mavi Vatan politikasının nasıl belirlendiğini şöyle anlattı: 

“Birincisi iç sulardır, yani göller, nehirler ve Türkiye tarafından kıyıları çevrili Marmara gibi denizlerdir. İkincisi kara sularıdır, üçüncüsü kıta sahanlığıdır, dördüncüsü münhasır ekonomik bölgedir. İç sular devletler hukukunda kara gibi kabul edilir. Kara sularında uluslararası bir takım haklar verilerek savaş gemileri ve ticari gemiler zararsız geçiş yaparlar. Kıta sahanlığı ile münhasır ekonomik bölgede ise devletin yetkisi o bölgelerdeki canlı ve cansız kaynakların araştırılması, tespiti, çıkarılması, nakledilmesi, satılması içindir. Bu yetki alanlarında başka hiçbir devlet bu haklara sahip olamaz. Bu nedenle deniz yetki alanları sadece kara suları ile sınırlandıran bir anlayış ya cehaletten ya da kasıttandır. Türk deniz yetki alanlarındaki kaynaklardan Türkiye’nin istifade etmesine yayılmacı ifadesini ilk kullananların Yunanlılar ve Rumlar olduğunu hatırlatmak isterim.”

Mavi Vatan'ın mimarından CHP'li Ünal Çeviköz'ün sözlerine sert tepki: Ya cehalettir ya da kasıttır

MISIR İLE İLİŞKİLER GELİŞTİRİLMELİ 

Türkiye’nin Mısır ile ilişkilerinin yeniden başlamasını olumlu karşıladığını belirten Yaycı, “Devletler faydacıdır, pragmatiktir. Devletin menfaati önemlidir. Mavi Vatanda ve dış politikalar milli hedeflerdir. Hükümetlere göre sadece yöntemleri değişebilir. Kimse hak ve menfaatlerimizden geçelim dememeli” diye konuştu. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...