Tgrt Haber
01 Nisan 2014 12:48

Metropol ilçede ilk başörtülü başkan

AK Parti adayı Fatma Toru, başörtüsü ile belediye başkanı seçilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Metropol ilçede ilk başörtülü başkan
AK Parti adayı Fatma Toru,başörtülü başkan,fatma toru,

Devlet memuru bir ailenin kızı olarak 1972'de Konya'da dünyaya gelen Fatma Toru, gerek öğrenim hayatında gerekse çalıştığı kurumlarda, inancından dolayı taktığı başörtüsü nedeniyle sıkıntılı yıllar yaşadı. Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi mezunu olan Toru, mezuniyetinin ardından Konya'da bir kamu kuruluşunda başladığı görevinden, kılık kıyafeti nedeniyle yapılan baskılar üzerine ayrılmak zorunda kaldı. İnancı nedeniyle uzun yıllar zorlu bir mücadele veren Toru, kamu kurumlarında başörtüsü engelini ortadan kaldıran AK Parti tarafından yerel seçimlerde Meram Belediye Başkan adayı gösterildi. Bu durum bazı çevrelerce garipsense de Toru, 30 Mart yerel seçimlerinde Meram ilçesindeki geçerli 192 bin 509 oydan 136 bin 160'ını alarak, başörtüsüyle Meram Belediye Başkanı oldu.  
Toru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençliğinden itibaren, doğup büyüdüğü Konya'ya hizmet etme sevdasının olduğunu söyledi. Üniversite eğitiminin ardından, İçişleri Bakanlığınca açılan sınavı kazanarak, Konya'daki bir kamu kuruluşunda işe başladığını belirten Toru, "O yıllarda bireysel inanç ve özgürlükler konusunda ciddi sıkıntılar vardı. Başörtümden dolayı çalıştığım kurumdan istifa etmek zorunda kaldım. Ailem işime devam etmemi istiyordu. Çalıştığım kurumda ise başımı açmam konusunda baskı yapıyorlardı. Böyle bir ikilemde çok büyük baskı altındaydım. Kararımı verdim. 'Allah büyüktür, rızkı verecek olan da Allah'tır dedim ve istifamı verdim" diye konuştu.
Belediyelerde başörtülü çalışanların, 28 Şubat sürecinde bazı çevrelerden gelen baskılar nedeniyle çok sıkıntılı günler yaşadığına dikkati çeken Toru, şunları ifade etti: "Anadolu insanı olarak, bireysel inanç ve tercihlerini yaşamak isteyenler olarak, yıllarca bastırıldık, ötekileştirildik. O günlerde,  başörtüsü ilebelediye başkanı seçilmeyi hayal bile edemezdik. O yıllarda düşündüğümüz sadece; 'eğitimimi nasıl tamamlarım, çalışma ortamında nasıl kalabilirim, rızkımı nasıl temin edebilirim' kaygısıydı. Ötesini düşünme imkanı olmuyordu. AK Parti iktidarı ile son 12 yıldaki gelişmelerle bu ufuk bize açılmış oldu. Sayın Başbakanımız, Türk halkına öz güven aşıladı. Hep birlikte güvenimiz arttı. Sonrasında bunları hayal etmeye cesaret edebildik."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...