Tgrt Haber
05 Aralık 2014 13:39

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan önemli açıklama, 'Ülkeye girişleri yasak'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye üzerinden Irak ve Suriye'ye geçmeyi amaçlayan yabancı savaşçılara ilişkin Türkiye'ye giriş yasağı listesinde 7 bin 200'den fazla isim olduğunu söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan önemli açıklama, 'Ülkeye girişleri yasak'
Mevlüt Çavuşoğlu, dışişleri, türkiye, ırak, suriye,

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsviçre'nin ev sahipliğinde Basel kentinde düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 21. Bakanlar Konseyi toplantısının ikinci gününde konuştu. Çavuşoğlu, terörizmin hala uluslararası barışa karşı büyük bir tehdit oluşturduğunu ve tüm ülkelerin ve uluslararası toplumun işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.  Çavuşoğlu, "Terörizmle mücadelede önceliğimiz alınan kararların tam olarak uygulanması olmalı ve terörizm herhangi bir din, inanış, kültür ya da etnik grupla ilişkilendirilmemeli" dedi. Türkiye'nin terörle mücadeleyi her zaman desteklediğini ifade eden Çavuşoğlu, AGİT'in Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve diğer uluslararası kuruluşların terörle mücadelesinde tamamlayıcı bir rol oynaması gerektiği tavsiyesinde bulundu. Terörle mücadelede sivil toplumunun da yer alması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, Türkiye ve ABD'nin 2011 yılında terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin artırılması için küresel bir girişim başlattığını hatırlattı. Çavuşoğlu şöyle devam etti:  "Yabancı teröristler küresel bir tehdit unsuru. Bunu daha önce Afganistan'da, Irak'ta, Kenya'da, Libya'da, Tunus'ta, Çeçenistan ve Somali'de gördük. Şimdiyse sadece Suriye ve Irak'ta değil Ukrayna'nın doğusunda da bu durumla karşı karşıyayız. Suriye ve Irak'taki tehdit geçmiştekilerden farklı değil ve biz bundan bir ders çıkarmalıyız. Bu tehdidi, büyük bir yangından çıkan dumanı başka yöne çevirerek önleyemeyiz. Suriye ve Irak'taki bu yangını söndürmek zorundayız."
"DEAŞ'a katılanların yarıdan fazlası bölge insanı" -
Türkiye'nin uluslararası topluma gerekli uyarıları defalarca yaptığını ifade eden Çavuşoğlu, uluslararası toplumun Suriye'deki krize cevap verememesi ve eski Irak hükümetinin etnik politikalarının El Kaide'nin DEAŞ adı altında Irak ve Suriye'de yeniden doğmasına zemin hazırladığını ifade etti. Çavuşoğlu, "DEAŞ, din adı altında ve sosyal medya aracılığıyla 80'den fazla ülkeden kişiyi bünyesinde topladı ama DEAŞ'a katılanların yarıdan fazlası bölge insanı. Bu nedenle, sadece yabancı terörist unsurunu gündeme getirmek bu sorunu çözmez. Askeri ve kolluk tedbirlerinin yanında rehabilitasyon, radikalizmi ortadan kaldırmak, ülkenin ve devletin yeniden inşasını da içeren kapsamlı bir  strateji gerekli" diye konuştu.
7 bin 200 kişinin ülkeye girişi yasak
Çavuşoğlu, Türkiye'nin terörle mücadele çalışmaları hakkında konuşurken şunları kaydetti: "Yabancı savaşçılara ilişkin ülkeye giriş yasağı listemizde 7 bin 200'den fazla isim var. 2011'den beri bin 50 kişiyi sınır dışı ettik. Ancak hala yabancı savaşçıların gelmeye devam ettiğini gözlemliyoruz ve sınır dışı ettiklerimiz sınır kapılarımıza yine geliyor. Suriye sınırımızda güvenlik önlemlerini artırdık." Türkiye'nin güney sınırında kaçakçılıkla mücadelede önlemleri artırdığına da dikkati çeken Çavuşoğlu, "Yetkililerimiz, 2014'ün ilk on ayında 69 milyon litre kaçak petrol ele geçirdi" ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, terörle mücadelede uluslararası topluma istihbarat ve bilgi paylaşımı çağrısı da yaptı ve "Uluslararası işbirliği güven ve adil yük paylaşımını gerektirir. Suçlama oyunlarından kaçınılmalı" dedi.  Bakan Çavuşoğlu, daha sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Yunanistan ziyaretine eşlik etmek için İsviçre'den ayrıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...