Tgrt Haber
04 Kasım 2021 10:49

Millet İttifakı’nda HDP-PKK gerilimi: CHP ve İyi Parti’den terör tepkisi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti lideri Meral Akşener, HDP ile Kandil’i hedef aldı. CHP lideri “Kandil’i yerle bir etmezsem bana Kılıçdaroğlu demesinler” diye konuştu. Akşener ise “HDP’yi PKK’nın yanında konumlandırıyorum” dedi. İki liderin açıklamalarına ise Cumhur İttifakı kanadından tepki geldi.

Millet İttifakı’nda HDP-PKK gerilimi: CHP ve İyi Parti’den terör tepkisi
meral akşener,iyi parti,CHP,kemal kılıçdaroğlu,millet ittifakı,cumhur ittifakı

HDP ile yapılan ortaklığı dile getirmeyen ancak her seferinde bu partiden ayrı hareket edemeyen Millet İttifakı’nın ortakları İyi Parti ve CHP’den gelen açıklamalar akıllara ‘Yeni bir strateji mi izleniyor?’ sorusunu getirdi.

KILIÇDAROĞLU: KANDİL’İ YERLE YEKSAN EDECEĞİM

Geçen hafta, PKK/YPG'yi hedef alan tezkere için ‘hayır’ oyu veren ve “Evet demek cumhuriyete ihanet olurdu” yorumunu yapan Kemal Kılıçdaroğlu, bu defa PKK’nın ini Kandil’i hedef aldı. CHP lideri, Yozgat ziyaretinde “Söz veriyorum, o Kandil denilen yuvayı yerle yeksan etmezsem bana da Kılıçdaroğlu demesinler” şeklinde konuştu.

AKŞENER: HDP’Yİ PKK’NIN YANINDA KONUMLANDIRIYORUM

Daha önce İyi Partili Hasan Subaşı’nın “HDP legal bir parti” sözüne sessiz kalan Akşener de “HDP'yi PKK'nın yanında konumlandırıyorum. HDP, PKK ile arasına mesafe koymalı” dedi.

CEVAP MUSTAFA VARANK’TAN

İki lidere cevap Bakan Varank’tan geldi: Kandil’i yerle yeksan etmek için sınır ötesi operasyon yapmanız lazım. Bunun için de tezkere çıkarmanız lazım!

HDP’nin skandal açıklamalarına karşı uzun süredir sessizliğini koruyan CHP ve İyi Parti’den Parti’den sürpriz bir adım geldi. İyi Parti lideri Meral Akşener, HDP’nin aykırı çıkışlarına ilişkin doğrudan cevap vermekten kaçınıyordu. Dün ise partisinin TBMM’deki grup toplantısında Akşener, sürpriz bir şekilde Millet İttifakı’nın gizli ortağı HDP’yi topa tuttu. Akşener, konuşmasında tepki çeken Siirt gezisine de değindi. Bir HDP çalışanının ziyareti sırasında ‘Burası Kürdistan’ dediğini hatırlatan Akşener, “Neymiş, nasıl olur da ‘Burası Kürdistan’ dermiş. Neye şaşırıyorsunuz, bu kişi HDP çalışanı. HDP’yi PKK’nın yanında konumlandırıyorum. ‘HDP, PKK ile arasına mesafe koymalıdır’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU KANDİL’İ HEDEF ALDI

Diğer yandan da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’dan da şaşırtan bir çıkış geldi. Kılıçdaroğlu, “Kürt meselesinin” çözümü için HDP’yi işaret etmiş ve HDP’nin ittifak pazarlığında koz olarak kullandığı 11 maddelik Demokrasi Tutum Belgesi’ni “değerli” olarak yorumlamıştı. Kılıçdaroğlu, Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Sekili köyünde çiftçiler ve köy muhtarlarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Uzun süredir HDP’ye gösterdiği ılımlı tavrın aksine bir açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Söz veriyorum, o ‘Kandil’ denen yuvayı yerle yeksan etmezsem bana Kılıçdaroğlu demesinler” diye konuştu.

STRATEJİK HAMLE Mİ?

Kulislerde, Millet İttifakı ortakları Kılıçdaroğlu ve Akşener’in önceki açıklamalarının aksine doğrudan HDP ile Kandil’i hedef alan söylemleriyle ilgili iki neden üzerinde duruluyor. Kılıçdaroğlu ve Akşener’in bir yandan “parti tabanından çekindikleri” ve “vatandaşlardan gelen tepkilere artık kayıtsız kalamadıkları” iddia edilirken diğer yandan öne sürülen ise “ittifak ortaklığının sağlanması amacıyla birer plan ve strateji olduğu.”

Millet İttifakı’nda HDP-PKK gerilimi: CHP ve İyi Parti’den terör tepkisi

Cumhur İttifakı’ndan, Akşener ve Kılıçdaroğlu’nun söz konusu açıklamalarına tepki geldi.

KİM NE DEDİ?

BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU?

“HDP’yi PKK ile konumlandırıyorsun ama öteki tarafta tezkereye ‘evet’ oyu verenle beraber ittifaktasın” diyen TBMM Adalet Komisyonu Başkan Vekili Ramazan Can şunları söyledi: Sağ kesimi rahatlatmak için böyle yapıyorsunuz, öteki HDP’yi rahatlatmak için başka türlü davranıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? Ben bunları 5 benzemez olarak tabir ediyorum. Bir tarafta sözde ülkücüler, bir tarafta sözde ulusalcı, Kemalist ve Cumhuriyetçiler, bir tarafta da bizden trenden inenler, bir taraftan da dışarıdan destek veren PKK’nın siyasi uzantısı bölücü HDP var. Bunların hepsi bir araya geldi. Bir el bunları bir araya getirdi. Bu tamamen makyaj malzemesidir. Cumhur İttifakı’nda hiçbir zikzak var mı? Yok. 3-5 senede memleketi batırıp, anahtarı da IMF’ye teslim edecekler.

NABZA GÖRE ŞERBET VERİYORLAR

Konuyla ilgili bir diğer yorum ise TBMM İçişleri Komisyonu Başkan Vekili ve MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay’dan geldi. “Bu işin esas sebebi seçimlerin yaklaşıyor olmasıdır” diyen Atay, “Seçmenin kendilerine PKK’nın siyasi uzantısı HDP ile yakınlaşması sebebiyle cezalandıracaklarını düşünüyorlar” dedi. Atay, açıklamasında şunları dile getirdi: ‘Yeniden eski hadiseleri yaşamayalım’ diyorlar. PKK’nın siyasi uzantısı HDP ile işbirliği yapıyorlar. Tezkerede gördük bunu. Millî bir duruş sergilemesi gereken CHP, aleyhte oy kullandı. Bu açıklamaları inandırıcı değil. Seçmenin bu konuda rahatsız olduğunu gördüler. Nabza göre şerbet veriyorlar. Hangisine inanacağını seçmenleri de şaşırdı, biz de şaşırdık.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...