Tgrt Haber
23 Haziran 2022 06:53 - Güncelleme : 23 Haziran 2022 07:07

Millet İttifakı'ndaki tezkere çatlağı parlamenter sistemde ‘kriz’ çıkartırdı

TBMM’de görülen ve AK Parti, MHP ve İYİ Parti’nin ‘evet’ dediği Libya tezkeresine CHP ‘hayır’ oyu kullandı. Muhalefetin sıkça dönüş yapmak istediklerini söylediği parlamenter sistemdeki bir koalisyon hükümetinde bu durum yaşansaydı ‘devlet krizi’ çıkartabilirdi. Durum böyle olunca Millet İttifakı'nın bileşenleri tarafından kurulacak bir koalisyon hükümetinde tezkere vb. olaylarda nasıl bir adım atacak şimdiden tartışılmaya başlandı.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Millet İttifakı'ndaki tezkere çatlağı parlamenter sistemde ‘kriz’ çıkartırdı
Millet İttifakı,tezkere

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki haklarını korumaya yönelik önemli iş birliklerinden birisi olan Libya tezkeresi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geldi. AK Parti, MHP ve İYİ Parti’nin oyları ile kabul edilen tezkereye CHP ise ‘hayır’ oyu verdi. Millet İttifakı’nda tezkere çatlağı ilk değil. Daha öncede sınır ötesi operasyon için CHP ve İYİ Parti karşı karşıya gelmişti.

PARLAMENTER SİSTEMDE KRİZ ÇIKARIR

Kulislerde tezkereler konusunda Millet İttifakı’nda ortaya çıkan çatlağın, parlamenter sisteme geçilmesi ve bir koalisyon hükûmeti kurulması durumunda ‘Devlet krizine’ dönüşebileceği belirtiliyor. Parlamenter sistemde, tezkerelerin Başbakan ve diğer tüm bakanların imzasıyla Meclis’e gelmesi gerekiyor.

TARTIŞMALAR YAŞANMAYA BAŞLANDI

Bugünkü görüş ayrılıkları nedeniyle, Millet İttifakı’nın bileşenleri tarafından kurulacak bir koalisyon hükümetinde, tezkerenin imza aşamasında bile büyük problemlerin çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kulislerde yapılan değerlendirmelerde "Sınır ötesi operasyonlar başta olmak üzere, Libya gibi konularda çıkarılması gereken tezkerelere bugünkü tablodan hareketle CHP’li bakanlar imza atmazsa ne olacak? Bu durumda İyi Partili bakanlar ne yapacak? Başbakan olacağını söyleyen Meral Akşener, imza atmayan CHP’li bakanlarla ilgili nasıl bir işlem yapacak? Bu durumda devlet nasıl idare edilecek?" gibi sorular üzerinde tartışmalar yaşanıyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...