Tgrt Haber
15 Nisan 2014 14:58

MİT'e Meclis denetimi

Atalay, 'Bir Meclis komisyonuyla güvenlik ve istihbarat denetimi yapılması üzerinde çalışıyoruz' dedi.

MİT'e Meclis denetimi
MİT'e Meclis denetimi, beşit atalay, mit, meclis

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KİT Komisyonu benzeri bir modelle, güvenlik ve istihbarat işi yapan tüm kurum ve kuruluşla için Meclis denetimi getirilmesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.  Atalay, Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlarken, MİT Yasa teklifinde, Meclis denetimi  konusunda nasıl bir değişiklik yapılacağı sorusuna, “Yarın getireceğiz inşallah. Çalışıyoruz üzerinde...” dedi. Yapılacak düzenleme için Anayasa ya da İçtüzük değişikliği gerekmediğini anlatan Atalay, “Askıya alınması söz konusu mu” sorusuna, “Hayır, yarın gelecek” karşılığını verdi. Atalay, denetimi hangi komisyonunun yapacağı sorusuna, “Bir karar veremedik henüz. Belki İçişleri Komisyonu, belki bağımsız bir komisyon… Arkadaşlar şimdi çalışıyor, ben de bir miktar katıldım” diye konuştu.
Gazetecilerin, “Komisyon, Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunu mu görüşecek?” sorusuna karşılık Atalay, şöyle konuştu:
“Düşündüğümüz aynen KİT’te olduğu gibi…KİT’te nasıl kurumlarla ilgili rapor hazırlanıyor. Evvelden Yüksek Denetleme Kurulu hazırladı, şimdi Sayıştay hazırlıyor. Burada da Başbakanlık Denetleme Kurulu hazırlasın diye düşünüyoruz. O raporlar üzerinden kurumlarla ilgili denetleme yapılması  daha uygun. Ama o raporları görüşürken, kurumların tabii üst yöneticileri de geliyorlar. Yeni bir komisyon mu, İçişleri Komisyonu mu yoksa karma komisyon mu. Bugün karar vermiş oluruz inşallah." Atalay, “Sadece MİT bazında mı olur?” sorusuna, “Hayır. Güvenlik ve istihbarat. Burada Emniyet istihbarat da Jandarma da var MASAK da var hatta. Yani, istihbarat işi yapan tüm kurum ve kuruluşlar için olacak” dedi. Teklifin ikinci bölümünde yeni bir madde ihdası yapılacağını kaydeden Atalay,  “denetimin içeriği nasıl olacak” sorusuna, “Adet kurumlarla ilgili rapor hazırlanmasıdır. Bir rapor hazırlanacak. Onu Başbakanlık Teftiş Kuruluna vermeyi düşünüyoruz. O rapor üzerinden kurumun yetkililerini de çağıracağız. Başka türlü denetim olmaz. KİT modeline biraz yakın bir şey. Adı güvenlik ve istihbarat komisyonu gibi bir şey olur. Bunlar biraz çalışılıyor” karşılığını verdi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...