Tgrt Haber
11 Ağustos 2014 11:10

'Muhtar bile olamaz' demişlerdi başkomutan oldu

Halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı olarak tarihe geçen Erdoğan, yeni bir dönem başlattı.

'Muhtar bile olamaz' demişlerdi başkomutan oldu
muhtar bile olamaz, başkomutan, halkın seçtiği cumhurbaşkanı, erdoğan,

12 yılda AK Parti iktidarı döneminde ülkede büyük bir dönüşüm gerçekleştiren Recep Tayyip Erdoğan, “Yeni Türkiye”nin “sessiz devrimleri”ni artık cumhurbaşkanı olarak gerçekleştirecek. İşte Erdoğan'ın hayat serüveni ve 12 yılı aşkın süreçte Türkiye'de yaşattığı dönüşümden satır başları...
¥ Rizeli Ahmet Erdoğan ile Tenzile Erdoğan'ın oğlu olarak 26 Şubat 1954'te Kasımpaşa'da doğdu. Piyalepaşa İlkokulu'nda eğitim hayatına başlayan Erdoğan, daha o yıllarda okul harçlığını çıkarmak için su ve simit satıyordu. 

¥ İlkokulun ardından İstanbul İmam-Hatip Lisesi'ni yatılı kazandı. Bir yandan da spora yöneldi. Erok Spor Kulübü'nde başladığı futbol hayatına amatör ligdeki Camialtı Spor Kulübünde devam etti. 

¥ Lise döneminde şiirden münazaralara kompozisyondan atletizme kadar farklı konulardaki etkinliklerde kendisini gösterdi. 1971 yılında Milli Türk Talebe Birliği'ne girişi yeni adımların da kapısını araladı. 

¥ 1973'te İmam-Hatip Lisesi'nden mezun oldu ama üniversiteye girişte sıkıntılarla karşılaştı. Bu engeli aşmak için fark derslerini vererek Eyüp Lisesi'nden de diploma aldı. Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'ne girdi. Aynı dönem, İETT Spor Kulübü'ne transfer olarak sporda da üst kademeye geçti. 

¥ Eğitimden siyasete, ticaretten sosyal hayata kadar farklı kulvarlarda yol aldı. 1977'de bir konferansta tanıştığı Emine Erdoğan'la  4 Temmuz 1978'de dünya evine girdi. Ahmet Burak, Necmettin Bilal, Esra ve Sümeyye adlarında dört çocuğu oldu. Bu çocuklarından Ahmet Akif, Mahinur, Ömer Tayyip ve Ali Tahir isimlerinde 4 de torunu dünyaya geldi. 

¥ Erdoğan'ın hayatında 1976 yılı ayrı bir anlam kazandı. O yıl, Milli Selamet Partisi (MSP) Beyoğlu İlçe Gençlik Kolu Başkanlığı'na getirildi. Aynı yıl MSP İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı olmayı başardı. 22 yaşındaydı. Ne var ki 1980 askeri darbesi, pek çok insan gibi onun da planlarını alt üst etti. Darbeden 1 yıl sonra üniversiteyi bitirdi ve özel sektörde yöneticilik yapmaya başladı. 1982'de askere gitti. 

¥ Refah Partisi'nin 1983 yılında kurulmasıyla siyasete yeniden geri döndü. 1984'te RP Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985'te İstanbul İl Başkanı ve MKYK üyesi oldu. 31 yaşında Türkiye'nin en büyük kentinde il başkanıydı. 

¥ 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 40 yaşında Türkiye'nin en büyük şehrini yönetmeye başladı. 

¥ 12 Aralık 1997'de Siirt'te okuduğu şiir, onun siyasi hayatına büyük sekte vurdu. Hapis cezasına mahkûm edildi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine de son verildi. 

¥ 24 Mart 1999'da Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesindeki cezaevine giderken binlerce kişi tarafından uğurlanırken kalabalık “Bu şarkı burada bitmez” diyordu. Buna rağmen o dönem gazeteler, “Artık muhtar bile olamaz” manşetleri attı. Yaşanan süreç onu yıldırmadı. Cezaevinden 24 Temmuz 1999'da çıktı. Refah Partisi ve Fazilet Partisi'nin kapatılmasının ardından  “Erdemliler Hareketi”ni başlatarak Abdullah Gül ve arkadaşlarıyla birlikte farklı bir yapılanmanın içine girdi. 

¥ 14 Ağustos 2001'de AK Parti'yi kurdu. Gördüğü ilgi, 3 Kasım 2002 seçimlerinde sandığa yansıdı. Ancak son dakika kararıyla milletvekili adaylığı düşürüldü. Seçime girmesi yasaklandı.  Mevzuatta yapılan değişiklik sonrası 9 Mart 2003'te gerçekleştirilen Siirt yenileme seçimi hem Erdoğan hem de Türkiye için yeni bir başlangıcın tarihi oldu. Oyların yüzde 85'ini alarak Meclis'e girdi, 49 yaşında Başbakandı artık. Ekonomik krizden çıkmaya çabalayan Türkiye, rekor üstüne rekorlar kırdı, reform süreçleri birbirini izledi.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...